ACTUALITATE 18 ianuarie 2015

Se fură și gunoiul

de Székely Emőke | 632 vizualizări

Conducerea societăţii de salubrizare Tega SA a prezentat vineri mai multe date legate de activitatea instituţiei în anul trecut. Astfel am aflat că la Comandău, de exemplu, în 2013 Tega a colectat 6 tone de deșeuri de plastic, în timp ce anul trecut doar o tonă. Și asta nu pentru că localnicii ar fi consumat de șase ori mai puține produse ambalate în plastic, ci pentru că deșeurile sunt valorificate prin alte căi, spune directorul Tóth-Birtan Csaba.

„Acest lucru este în dezavantajul autorităților publice locale, care au un grafic, iar dacă colectează mai puține deșeuri decât este în acel grafic, plătesc la Fondul de Mediu 100 de lei pe tonă de deșeu nevalorificat. Și la Sfântu Gheorghe există această situație, motiv pentru care i-am îndrumat pe cei din conducerea orașului să ceară situații cu privire la cantitatea de deșeuri valorificate și de la ceilalți agenți economici care se ocupă de acest lucru, și astfel mai salvează niște bani” – a declarat Tóth-Birtan Csaba.

Acesta a mai spus că din totalul de deșeuri colectate la nivel de județ, doar 12% este valorificat, deși conform normelor europene procentul ar trebui să fie de 50%. „Față de procentul la nivel național stăm bine, iar cifrele noastre au fost de ajuns pentru ca Sfântu Gheorghe să câștige titlul de oraș al reciclării. Nu ne mândrim însă pentru că până în 2020 ne așteaptă o muncă foarte grea ca să ne conformăm cerinţelor europene – spune directorul.

Anul trecut la centrul de colectare din Sfântu Gheorghe au fost aduse de oameni 108 tone de deșeuri, ceea ce înseamnă că au fost reduşi din facturile de salubritate aproape 30.000 de lei. În mediul rural Tega a organizat caravane, numărul acțiunilor de debarasare fiind de 700, în scădere față de 2013. În 2015 însă societatea și-a propus să viziteze fiecare localitate a județului și să colecteze deșeurile, precum și să stea de vorbă cu oamenii pentru că, spune Tóth-Birtan, rolul Tega este de a servi clienții, chiar dacă acest lucru înseamnă cheltuieli în plus.

În ceea ce privește metoda de prevenire a furturilor și a cotrobăitului prin gunoaie, în 2015 Tega va continua montarea spațiilor închise, cele în care se poate intra doar cu cheie. Containerele semiîngropate nu au adus rezultatul scontat, și chiar dacă directorul Tega admite că spaţiile încuiate pot fi criticate, spune că s-a dovedit a fi cea mai eficientă metodă.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.