Se face lumină în asigurările obligatorii de locuințe?
Obligativitatea ca de la 1 septembrie, la expirarea poliţei facultative, proprietarul unei locuinţe să-şi facă şi o poliţă obligatorie a fost suspendată în instanţă.
Curtea de Apel București a decis marți suspendarea ordinului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) care stabilea ca de la 1 septembrie, la expirarea poliței facultative, proprietarul unei locuințe să-și încheie polița obligatorie pentru riscurile naturale (cutremure, inundații și alunecări de teren) și apoi o poliță facultativă pentru protecția suplimentară a locuinței. Decizia CSA a fost atacată în instanță tocmai de Astra Asigurări, companie care este membră a PAID, societatea care emite polițele obligatorii, și care spre deosebire de alte mari companii de asigurări este autorizată să vândă aceste polițe cerute de lege – scrie hotnews.ro.
În urmă cu doar câteva zile, deputatul UDMR Covasna Édler András a fost cel care a abordat această problemă și a trimis o scrisoare către CSA în care le cerea suspendarea acestui ordin pe motiv că este ilegal. „Decizia Curții de Apel București este una corectă și mă bucur că s-a făcut dreptate în acest caz pentru că acel ordin a fost împotriva literei legii” – ne-a declarat deputatul după aflarea veștii.
Deputatul UDMR a fost cel care acum doi ani a propus ca în legea asigurărilor de locuințe să fie inclus un articol care spune că acele persoane care și-au încheiat asigurări facultative care acoperă riscurile celei obligatorii, nu trebuie să își mai încheie încă o poliță. Modificarea de lege a trecut de Parlament și este în vigoare.
Proprietarii care nu și-au încheiat nicio asigurare, pot fi amendați de către autoritățile locale cu sume între 100-500 de lei.