ACTUALITATE 1 martie 2011

Se clarifică graniţele judeţului

de Monica Vrânceanu | 446 vizualizări
26 de hectare de teren ocupate de romi ar putea trece în teritoriul administrativ al judeţului Brașov Județul Covasna și-a clarificat, în ultima perioadă, limitele administrative, existând în acest sens o acțiune demarată la nivel național, dorindu-se o stabilire clară a granițelor fiecărui județ. Prefectul județului Covasna, Gyorgy Ervin, a declarat că acțiunile de stabilire ale granițelor nu au scos la iveală situații noi față de cele știute deja, însă se pare că au dus

26 de hectare de teren ocupate de romi ar putea trece în teritoriul administrativ al judeţului Brașov

Județul Covasna și-a clarificat, în ultima perioadă, limitele administrative, existând în acest sens o acțiune demarată la nivel național, dorindu-se o stabilire clară a granițelor fiecărui județ. Prefectul județului Covasna, Gyorgy Ervin, a declarat că acțiunile de stabilire ale granițelor nu au scos la iveală situații noi față de cele știute deja, însă se pare că au dus totuși la găsirea unei soluții pentru Valea Corlatului de la Belin, locație unde se știe că romii au construit fără autorizații pe mai bine de 25 de hectare de teren, achiziționate în timp de la diverșii proprietari. Romii de acolo, majoritatea veniți din județul Brașov, au refuzat însă constant să devină cetățeni ai comunei Belin, ei având actele de identitate pe comuna Măieruș, satul Arini. Autoritățile covăsnene și cele brașovene au încercat de mai multe ori, în ultimii ani, să găsească o rezolvare situației, deoarece deși terenul e situat în județul nostru, romii vor să fie brașoveni și în acte.

Pentru că operațiunile de delimitare au fost încheiate cu județul Brașov, în contextul unor neclarități s-a identificat totuși și o soluție pentru romii de pe Valea Corlatului.

”Totul e finalizat la granițele cu Brașovul, cu excepţia unui singur hotar, cel aflat între comuna Augustin şi oraşul Baraolt. Aici problema este că înainte hotarul era unul natural: cursul Oltului, ceea ce este și acum, doar că acest curs a fost schimbat, iar comuna Augustin a pierdut câteva hectare de teren, care acum se află pe partea dreaptă a râului. Prin  compensare s-ar rezolva însă problema romilor de pe Valea Corlatului de la Belin, iar cele două comisii din Măieruş şi Belin au avansat propunerea ca terenul de aproximativ 26 de hectare, împreună cu casele construite în mod abuziv, să fie trecute în judeţul Braşov”, a explicat prefectul subliniind că Biserica Ortodoxă din Belin, care deține 2,5 hectare de pământ chiar între case, va rămâne proprietar al terenului, doar că acest teren se va afla pe teritoriul administrativ al Brașovului și nu al Covasnei, ca până acum.

O altă situație neplăcută este cea dintre comunele Malnaș și Micfalău, care își dispută granițele, frontiera dintre Micfalău şi Malnaş, respectiv Micfalău şi Bixad făcând obiectul unei cauze aflate pe rolul Tribunalului Covasna încă din anul 2009. În acest caz, cele două comune își dispută limitele administrativ-teritoriale, niciuna nefiind dispusă să renunțe la o suprafață de teren.

”Cu unităţile administrativ-teritoriale din judeţul Bacău dintotdeauna am avut cea mai colegială relaţie, s-au încheiat operaţiunile de delimitare și nu sunt probleme. Cu judeţul Harghita s-au încheiat operaţiunile de delimitare, mai puţin hotarul aflat între comunele Bixad şi Tuşnad. În acest ultim caz, am impresia că în judeţul Harghita colegii confundă noţiunile de „proprietate” şi „limită administrativă”. Ei vor să schimbe limita administrativă pe motiv că în acest caz Composesoratul din Tuşnad va avea câteva hectare de pădure pe teritoriul judeţului Covasna, or aceste două lucruri nu au nicio legătură între ele. Cu judeţul Buzău după un început deosebit de greoi, se pare că procesul de delimitare se va încheia cu succes, iar cu unităţile administrativ-teritoriale din judeţul Vrancea operaţiunile de delimitare nu au putut fi finalizate, întrucât primarii din judeţul nostru, în afară de primarul oraşului Covasna, au refuzat semnarea proceselor verbale ale unor terenuri.  Aici este vorba de mii de hectare, iar în accepţiunea primarilor, parte din această suprafaţă a fost abuziv luată încă de la împărţirea teritoriului ţării în judeţe”, a explicat prefectul Gyorgy Ervin.

Prefectul a mai arătat că va continua să desfăşoare acţiuni de mediere pentru soluţionarea situaţiilor litigioase rămase nerezolvate până la această dată, termenul dat de Guvern pentru rezolvarea divergențelor referitoare la granițe fiind sfârşitul lunii martie 2011.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.