Se caută soluţii pentru romii din Valea Crişului
Aproape 1.000 de oameni trăiesc în condiţii foarte proaste.
În Valea Crişului trăiesc oficial 22 de persoane de etnie romă. Neoficial însă numărul lor este în jurul cifrei de 950. Comunitatea romă este izolată la marginea comunei, trăind în condiţii foarte proaste. Lipsa utilităţilor publice este una dintre marile probleme cu care se confruntă membrii acestei minorităţi. Ei folosesc apa de la un puţ aflat la începutul zonei, dar când acesta nu funcţionează, romii beau apă din râu, ceea ce le afectează sănătatea. Accesul în această comunitate este îngreunat din cauza faptului că nu există nici măcar drum pietruit. Starea caselor în care trăiesc romii este la fel de proastă. Majoritatea locuinţelor sunt construite din lemn, şi sunt familii în care opt persoane locuiesc într-o singură cameră. Nu există acte de proprietate, pe motiv că aceste locuinţe au fost construite ilegal.
Expert local pentru problemele romilor
Primăria Valea Crişului a decis să facă ceva pentru această comunitate. Aşa s-a născut ideea implicării într-un proiect naţional care prevede formarea unor persoane care să aibă drept sarcină de serviciu implicarea în căutarea unei soluţii pentru această comunitate. Bianca Lepedat este unul dintre cei cinci astfel de experţi din judeţ. Rolul ei este atragerea fondurilor europene în domeniul incluziunii romilor, şi tot ea este cea care coordonează munca în folosul comunităţii, necesară pentru ca romii să obţină ajutorul social.
Locuinţe noi pentru romi
Primarul comunei, Silviu Ioachim, spune că doreşte ca autoritatea publică să construiască locuinţe sociale pentru aceste persoane. „Avem un teren de un hectar pe care vrem să construim locuinţe pentru romi. Din punct de vedere juridic lucrurile sunt clare în ceea ce priveşte proprietarul terenului (Primăria Valea Crişului). Proiectul l-am făcut încă din 2009, dar deocamdată nu am primit răspuns. Ar fi o soluţie pentru mulţi, având în vedere modul în care trăiesc membrii acestei comunităţi” – spune primarul.