ACTUALITATE 12 martie 2012

Se caută soluții pentru economie

de Székely Emőke | 382 vizualizări

Conferinţa despre dezvoltare durabilă în regiunea Centru, iniţiată de dr. Birgit Schliewenz, lider al proiectului FollowUp dintre Ministerul Federal pentru Economie din Germania şi Regiunea Centru, și Vajda Lajos, directorul AIMSCOV, preşedintele AICAR, organizată vineri la la Incubatorul de Afaceri Sfântu Gheorghe, a atras atenţia a mai mult de 50 de participanţi, reprezentanţi ai parcurilor industriale, incubatoarelor de afaceri, ai clusterelor, dar au venit şi bancheri, precum şi reprezentantul Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii.

„Cei interesaţi de munca în clustere, dar şi oamenii de afaceri care îşi caută parteneri şi noi oportunităţi de cooperare, au avut parte de prezentări minuţioase şi la obiect despre importanța structurilor economice existente în regiunea noastră, importanța și rolul parcurilor industriale, clusterelor și incubatoarelor de afaceri ca structuri de sprijinire a afacerilor în dezvoltarea regiunii” – a declarat Vajda Lajos la terminarea conferinţei.

Auditoriul a urmărit cu mult interes prezentarea directorului general al GEA Strategy&Consulting, Dragoş Pîslaru, despre posibilitatea finanţărilor concrete a clusterelor din România.

„Am pregătit o prezentare pur tehnică despre finanţarea clusterelor – a spus Dragoş Pîslaru – dar nu pot să trec peste preambul: prezentarea succintă a României ultimelor două decenii. Avem a societate destructurată, clivaje profunde, lipsă generalizată de încredere, lanțuri de valoare fragmentate sau distruse, ţesut antreprenorial deșirat. Trebuie să vorbim despre lipsa de omogenitate a economiei, avem forță de muncă, dar nu avem capital social, există o lipsă de viziune, curaj şi înțelepciune, în concluzie este necesară o schimbare de paradigmă în politica economică.”

În opinia sa, soluția este o schimbarea de jos în sus, dezvoltarea „la firul ierbii”, adică în ordinea local – regional – național.

Pe scurt, există deja bani pentru stimularea activităţii clusterelor: de pildă pentru proiecte de tip A pentru Clustere/lanț de valoare emergent cu un buget maxim cheltuieli eligibile de 200.000 de euro, sau proiecte de tip B pentru clustere inovative soft (animarea clusterului, formare etc) și hard (investiții), cu un buget maxim pentru cheltuieli eligibile în valoare de 800.000 euro. Paşii următori ar fi elaborarea primei versiuni a ghidului solicitantului și a schemei de ajutor de stat în martie, consultare publică cu privire la Ghidul Solicitantului în aprilie, finalizarea ghidului și notificarea la CE a schemei pentru proiecte de tip B în luna mai. Operaţiunea va fi lansată în iunie.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.