Şcoala Gimnaziala „Ady Endre” – participantă la o reuniune Comenius în Cehia
În perioada 2-7 iunie, elevi şi profesori de la Şcoala Gimnazială „Ady Endre” din Sfântu Gheorghe au participat la o reuniune de proiect multilateral Comenius la Şcola Gimnazială „T.G. Masaryka” în oraşul Hustopece din Cehia. Din echipa proiectului cu titlul „Descoperă, înţelege şi apreciază – mai au nevoie tinerii de tradiţii” au făcut parte prof. Constanţa Balog, coordonator de proiect, profesoarele Szente Zsofia şi Cecilia Bleotu, precum şi elevii Roxana Mija, Adrian Iştoc, Bogdan Radu, Daniel Suciu, Izabela Draghia şi Iulia Bularca din clasa a VII-a A şi Koncz Zsolt din clasa a VII-a B.
La această întâlnire au participat, deopotrivă, elevi şi profesori din ţările partenere în proiect, precum Germania, Polonia, Portugalia şi evident Cehia. Activităţile au fost deosebit de interesante, atractive şi legate de tema proiectului. În prima zi, după întâlnirea participanţilor şi momentul de socializare, a urmat prezentarea unui bilanţ al activităţilor din primul an de proiect şi prezentarea sondajului privind cunoştinţele elevilor din fiecare ţară despre Cehia. Elevii au participat la un workshop privind arhitectura locală şi au putut desena, după o serie de imagini, elemente decorative în stil baroc prezente în construcţia unor clădiri din oraş. După-amiază a fost organizat un tur al oraşului, care în ciuda ploii neîntrerupte s-a dovedit a fi fermecător, Hustopece fiind un oraş mic, de circa 5.000 de locuitori, dar cu o istorie foarte bogată.
O activitate deosebit de interesantă pentru elevi a fost vizita la muzeul ţărănesc în aer liber de la Straznice, unde elevii au putut să participe la câteva workshop-uri în cadrul cărora au confecţionat obiecte de ceramică, cărămizi din chirpici, au făcut tăiţei de casă sau au depănat cânepă pentru a o transforma în fibre pentru ţesut, aşa cum se întâmplau aceste lucruri cu multă vreme în urmă. Pentru elevi a fost o experienţă extrem de interesantă să ia parte la aceste activităţi aşa cum se desfăşurau ele în vremuri de mult apuse. Am vizitat apoi castelul din Straznice unde se află o importantă expoziţie de instrumente muzicale tradiţionale din Cehia, iar apoi o expoziţie de pictură cu teme legate de viaţa ţăranilor sau de diferite tradiţii sau ocupaţii.
În ziua a treia, alte activităţi au prezentat un real interes pentru elevi şi profesori cum a fost vizita la Muzeul de Arheologie din Vestonice, unde se află una dintre cele mai vechi statuete feminine legată de cultul fertilităţii şi fecundităţii numită şi Venus de la Vestonice. După amiaza a continuat cu spectolul de dansuri populare, fiecare ţară având de prezentat un dans specific. Echipa noastră a prezentat o suită de cinci dansuri tradiţionale româneşti care au fost deosebit de apreciate de spectatori.
Pentru a continua activităţile legate de tema proiectului, în ultima zi a întâlnirii a fost organizată o vizită la Castelul Lednice, unde istoria şi tradiţia se împletesc într-un tot armonios, iar în ultima parte a zilei am avut prilejul de a vizita un muzeu al totalitarismului, în fapt un muzeu despre cei care încercau să treacă graniţa dintre Cehoslovacia şi Austria.
Pentru elevi şi profesori acest schimb de experienţă a fost deosebit de benefic, fiecare îmbogăţindu-şi cunoştinţele despre istoria, cultura şi tradiţiile din Cehia.
Coordonator de proiect,
Prof. Constanţa Balog