ACTUALITATE 10 noiembrie 2013

Școala de șoferi s-ar putea scumpi

de Székely Emőke | 821 vizualizări

Instructorii luptă pentru anularea Ordinului care prevede că maşinile-şcoală trebuie să fie dotate cu două camere de luat vederi și cu sistem GPS

Teoretic, miercuri intră în vigoare prevederile Ordinului 733/2013, care aduce o serie de schimbări în funcționarea școlilor de șoferi și a instructorilor independenți. Potrivit noilor reguli, instructorii și școlile auto vor trebui să aibă montate pe mașini camere video și sisteme GPS. Ca urmare a acestor măsuri, persoanele interesate de obținerea permisului de conducere s-ar putea să scoată mai mulţi bani din buzunar pentru cursurile de șofat, decât în prezent.

Investiții mari

Ordinul 733/2013 al ministrului Transporturilor a fost emis în luna mai, dar instructorilor auto li s-a dat un termen de şase luni pentru a se pune la punct. Începând de miercuri, 13 noiembrie, toţi cei care doresc să mai predea tehnica şofatului trebuie, în mod obligatoriu, să respecte noile reguli. Astfel, maşinile-şcoală trebuie neapărat să fie dotate cu două camere de luat vederi (una să filmeze în interior, iar cealaltă spre exterior, traseul urmat) și cu sistem de poziţionare globală (GPS). Toate informaţiile înregistrate vor fi stocate pe suport electronic și păstrate pentru o perioadă de 6 luni.

Costurile ar putea crește

Date fiind aceste condiții, costurile cursurilor organizate de școli ar putea crește. Problema este însă lipsa banilor, iar reprezentanții unor școli de șoferi din Sfântu Gheorghe spun că riscă să rămână fără cursanți. „La noi prețurile nu au fost modificate de 5 ani. Pentru categoria B costul este de 900 de lei, și cu toate că scumpirea ar fi fost justificată și până acum, nu am mărit prețul pentru că oamenii nu au bani. În acești 5 ani prețul benzinei a crescut de nenumărate ori, așadar puteam scumpi. Dar pentru cine? În ceea ce privește amplasarea camerelor și a sistemelor GPS, noi nu avem deocamdată aceste dotări, mai așteptăm, să vedem ce se va întâmpla cu acest Ordin” – ne-a declarat reprezentanta unei școli de șoferi din Sfântu Gheorghe. Aceasta a menționat că elevii care sunt deja înscriși la cursuri nu vor fi vizați de eventuale scumpiri. „Nu am decis încă ce va fi, dar elevii care urmează deja cursurile sigur nu vor fi vizați de o schimbare a prețului” – spune femeia.

Reprezentantul unei alte școli de șoferi ne-a spus că în cazul în care nu se va ajunge la o soluție favorabilă în ceea ce privește amplasarea camerelor video și a GPS-ului, vor scumpi costurile cursurilor, pentru a acoperi cheltuielile. „Nu cred că obținerea unui permis de categoria B va costa 2.000 de lei, așa cum am auzit că s-a comentat pe la televizor, dar cu siguranță dacă vom fi nevoiți, vom mări prețul, însă nu îl vom dubla” – este de părere reprezentantul școlii de șoferi.

Și elevii sunt nemulțumiți

István, un tânăr din Sfântu Gheorghe care va împlini 18 ani la începutul anului viitor, spune că și-a propus să se înscrie la școala de șoferi în primăvară, dacă va avea bani. „Am auzit că școala de șoferi ar putea costa mult mai mult decât în prezent, ceea ce mă pune pe gânduri. Poate că voi reuși să adun banii necesari, mă vor ajuta părinții, însă totuși, nu suntem bogați, și nu ne permitem să dăm mii de lei pentru ca eu să am permis. Am înțeles că mașinile trebuie dotate... Sincer, pe mine nu mă interesează dacă pe mașină este sau nu GPS sau cameră, mă interesează ca instructorul să fie de treabă și să mă învețe cum să conduc. Costul actual de 900-1.000 de lei mi se pare de ajuns pentru aceste cursuri” – ne-a declarat tânărul.

O altă viitoare cursantă spune că este în mare dilemă. Ar vrea să se înscrie la școala de șoferi pentru că, spune ea, „nu se știe niciodată când apare vreo urgență și soțul nu poate conduce”. Acest lucru însă nu o motivează foarte tare, cel puțin nu la fel de mult pe cât o demotivează costurile tot mai mari în materie de carburanți. „Cred că mașina a devenit un lux. De la începutul anului viitor benzina și motorina se vor scumpi, ceea ce înseamnă că se vor scumpi toate produsele. Ei bine, din acest motiv cred că voi renunța, iar banii care i-am fi dat pe cursuri îi voi folosi pentru a le lua copiilor câte ceva. Mi se pare absolut aberant ce se întâmplă, în loc să ne aliniem și noi la țările din Europa, mergem în direcția opusă” – spune femeia. Întrebată dacă i se par justificate regulile impuse școlilor de șoferi, spune că da, pentru că dacă sunt camera video și GPS, instructorii nu mai pot scurta orele de curs, care de multe ori erau de o oră și 20-30 de minute în loc de două ore.

Instructorii independenți au ieșit în stradă

Schimbările îi vizează și pe instructorii auto independenți, care, nemulțumiți, au pichetat săptămâna trecută sediul Ministerului Transporturilor. Aceștia sunt nemulțumiți de faptul că noile reglementări îi obligă să își doteze mașinile cu camere video și GPS, dar și să aibă minim 7 cursanți pe lună. „Riscăm să rămânem fără loc de muncă. Suntem un județ mic, de unde să avem 7 cursanți în fiecare lună și din ce bani să ne dotăm mașinile conform acestui ordin? Sper ca ministrul Transporturilor să înțeleagă că este vorba de o greșeală și să anuleze aceste prevederi, altfel va trebui să ne lăsăm de meserie” – spune un instructor particular. Ordinul ar urma să intre în vigoare începând cu 13 noiembrie, atunci când ministrul Ramona Mănescu le-a promis instructorilor independenți că se va întâlni cu reprezentanții lor.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
vasea, 11 noiembrie 2013
Globalizarea Masii de ministru pielii mele nu se duce in statiune tot mandatul lualar d-cu ca nui fata mintea decat sa ingenuncheze poporol si as cazut in genunchi!Nu ler mai muri nimeni in nainte!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.