ACTUALITATE 15 ianuarie 2015

Schimbări majore la Zilele Sfântu Gheorghe

de Székely Emőke | 600 vizualizări

Zilele Sfântu Gheorghe, programate anul acesta în perioada 24 aprilie – 3 mai, vor aduce mai puține programe, dar și schimbări organizatorice. Târgul meșteșugarilor va fi mai mic, iar vânzătorii de chilipiruri, haine, oale și alte produse de acest fel vor lipsi în totalitate.

O direcție nouă

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, este de părere că în 2013 și 2014 Zilele Sfântu Gheorghe au atins limita superioară a ceea ce poate fi festivalul dedicat zilelor orașului, și că astfel nu se mai poate dezvolta, motiv pentru care administrația publică locală a decis să regândească întreg conceptul și să preia organizarea evenimentului. „Vorbim de un proces ce a pornit în 2009 și a atins apogeul în 2013. Zilele Sfântu Gheorghe nu pot oferi mai mult, și astfel s-au născut diferite critici la ediția din anul trecut, critici cu care sunt de acord în parte. De aceea am decis să regândim întreg conceptul și să organizăm noi (Primăria, prin Biroul de Imagine, n.r.) ediția din acest an a Zilelor Sfântu Gheorghe” – a declarat primarul. Acesta a spus că deși anul trecut numărul programelor a fost de 320, record absolut pentru Zilele Sfântu Gheorghe, mai mulți locuitori au formulat obiecții cu privire la calitatea acestora.

Festival mai mic, sărbătoare locală mai mare

Edilul și-a propus ca anul acesta latura de festival a Zilelor Sfântu Gheorghe să fie redusă și să se axeze mai mult pe cea de sărbătoare locală și ocazie de reîntâlnire. „Asta nu înseamnă că Zilele orașului se vor adresa doar unei categorii anume a populației. Acest lucru nu se poate realiza, și nici nu este corect, motiv pentru care le cer locuitorilor orașului iubitori de cultură să fie solidari cu ceilalți, la fel cum și ei se așteaptă ca ceilalți să fie solidari atunci când vorbim de evenimente culturale” – spune Antal. Acesta a adăugat că deși organizatorii nu vor mai fi aceiași (Grubisics Levente și Dancs Zsolt), angajații Biroului de Imagine îi vor consulta, iar printre invitați vor fi artiști și formații pentru toate gusturile.

Târg doar pentru meșteșugari

În anii trecuți s-au format practic două tabere în rândul populației din Sfântu Gheorghe. Pe când unii criticau faptul că de zilele orașului în centru primeau locuri tot felul de comercianți care vindeau de toate de la papagali de plastic la ceaune sau blugi, alții spuneau că este nevoie de aceștia pentru că fac parte din farmecul Zilelor Sfântu Gheorghe. Municipalitatea era de părere că deși marfa expusă era kitsch, banii care intrau în bugetul local din închirierea acestor spații erau importanți. Anul acesta Primăria Sfântu Gheorghe este dispusă să piardă aceste sume și a decis să nu permită accesul comercianților de Zilele Sfântu Gheorghe. „Va fi doar târg de produse meșteșugărești, cu maxim 50-60 de participanți. Acesta va fi organizat de cei care organizează de câțiva ani un târg de Crăciun de calitate la Muzeul Național Secuiesc” – explică Antal Árpád.

Orășel al copiilor

Poate una dintre cele mai importante schimbări va fi desființarea scenei B din Piața Sfântu Gheorghe, unde va fi amenajat un orășel al copiilor. „Mai multe persoane ne-au semnalat anul trecut că au fost prea puține evenimente pentru copii, iar noi credem că Zilele Sfântu Gheorghe trebuie să se adreseze și celor mici, de aceea zona în care a fost scena B le va fi amenajată doar lor. În legătură cu distracția copiilor avem și câteva semne de întrebare, și le cerem părerea în special mamelor, dacă să permitem amplasarea caruselurilor și a altor jucării electrice de acest gen, sau nu. Adevărul e că aceste mașinării colorate strident nu se potrivesc conceptului la care lucrăm, însă suntem dispuși să facem compromisuri, dacă părinții consideră că acestea sunt elemente importante de zilele orașului, atunci vom aproba amenajarea lor” – spune Antal Árpád.

Artificii Zilele Sfantu Gheorghe mai 2014 - 6

Patru concerte pe zi

Concertele vor avea loc pe scena principală din Piața Libertății, însă nu înainte de ora 18. „A fost oarecum urât să vezi că la anumite concerte au fost doar 50-100 de persoane. De aceea anul acesta concertele vor începe la ora 18, și numărul acestora va fi de 4 pe zi. Primul și ultimul vor fi de categorie medie, iar celelalte două vor fi concerte susținute de artiști de masă” – spune primarul. În ceea ce privește focurile de artificii, primarul spune că lansează o dezbatere în acest sens. „Eu nu sunt nici pro, nici contra. Dacă oamenii vor artificii, vor fi, iar dacă nu vor, nu vor fi. Dar îi rog pe locuitorii orașului să nu amestece sentimentele personale cu focul de artificii, cum a fost anul trecut. Focul de artificii a fost cadoul unei societăți comerciale, iar Primăria cheltuie destui bani pe servicii sociale, așadar nu e cazul pentru comentarii de genul celor pe care le-am avut anul trecut, când ni s-a spus să cheltuim banii de artificii pe copiii săraci” – spune Antal.

Pentru sugestii scrieți-i primarului!

Organizatorii așteaptă sugestii pentru ediția din acest an a Zilelor Sfântu Gheorghe, atât în ceea ce privește numele artiștilor care vor urca pe scenă, cât și alte aspecte legate de eveniment. „Mi-am propus ca până la sfârșitul acestei luni să mă ocup personal de sugestiile oamenilor. Îi invit pe toți cei care doresc să formuleze propuneri să îmi scrie. Oamenii dacă intră pe site-ul Primăriei Sfântu Gheorghe găsesc secțiunea trimiteți sugestii primarului, iar acele scrisori intră direct în căsuța mea, nu trec prin alte mâini. Aștept orice sugestie” – a concluzionat primarul.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Marian, 18 aprilie 2015
Vă rugăm permiteţi comercializarea ochelarilor de soare.
Marius, 16 ianuarie 2015
Mai multe evenimente culturale/concerte destinate romanilor, pe care ii neglijati de fiecare data !!!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.