ACTUALITATE 20 octombrie 2010

Scade numărul beneficiarilor de ajutoare pentru căldură

de Covasna Media | 301 vizualizări
Direcția pentru Asistență Comunitară (DAC) Sfântu Gheorghe a început să distribuie cererile pentru ajutorul de căldură acordat în iarna 2010/2011, însă oamenii nu se înghesuie încă la depunerea dosarelor. Directorul DAC, Tanko Vilmos, a declarat că, în vreme ce pentru pensionari e mult mai simplu de întocmit dosarul - pentru că aceștia depun un cupon de pensie - pentru cei care sunt angajați este puțin mai complicat

Direcția pentru Asistență Comunitară (DAC) Sfântu Gheorghe a început să distribuie cererile pentru ajutorul de căldură acordat în iarna 2010/2011, însă oamenii nu se înghesuie încă la depunerea dosarelor.

Directorul DAC, Tanko Vilmos, a declarat că, în vreme ce pentru pensionari e mult mai simplu de întocmit dosarul - pentru că aceștia depun un cupon de pensie - pentru cei care sunt angajați este puțin mai complicat, deoarece aceștia trebuie să aștepte eliberarea adeverințelor de la angajator, ceea ce explică afluxul destul de scăzut la sediul DAC pentru depunerea dosarelor finale.

În ceea ce privește numărul beneficiarilor de ajutoare pentru încălzire, Tanko Vilmos preconizează că acesta va scădea în următoarele luni față de perioada similară a anului trecut.

„În 2010 au beneficiat de ajutoare la plata facturilor de căldură sau la achiziționarea lemnelor ori a agenților termici, numai în Sfântu Gheorghe, peste 8.000 de persoane. Cred că în acest an numărul acestora va fi undeva la două treimi - vreo 5.000 de beneficiari, din cauza noilor condiții care sunt discutabile, pentru că un om poate avea un al doilea imobil, dar acesta poate fi o casă sărăcăcioasă, moștenită undeva la țară”, a mai spus Tanko Vilmos.

„Mica Siberie” se pregătește de iarnă

Primăria Întorsura Buzăului a început şi ea primirea dosarelor privind acordarea de ajutoare pentru încălzirea locuinţelor şi a unor facilităţi pentru plata energiei termice. Dacă anul trecut la Întorsura Buzăului au fost depuse 1.193 de dosare, anul acesta se preconizează mult mai puţine, din cauza noilor condiţii de acordare. Astfel, în luna octombrie a anului trecut erau depuse 293 de dosare, anul acesta, pană în prezent, s-au strâns doar 74.

Pe de altă parte, la Întorsura Buzăului, unde aproximativ 400 de locuințe sunt racordate la centrala pe rumeguș a orașului, prețul căldurii va fi mai scump în această iarnă. Astfel, prețul gigacaloriei va crește de la 73 de lei fără TVA la aproximativ 120 de lei, din cauza scumpirii rumegușului. Restul orașului se încălzește cu lemne sau pe sistem electric, aici neexistând o rețea de gaz metan. În plus, se știe că oraşul Întorsura Buzăului este renumit pentru temperaturile extrem de scăzute care se înregistrează pe durata iernii. În urmă cu trei ani, oamenii din Întorsura au cunoscut şi temperaturi de până la minus 37 de grade Celsius, într-o noapte de februarie. Aceasta a fost cea mai geroasă noapte din istoria staţiei meteo din zonă, inaugurată în 1939.

În luna noiembrie a anului trecut, peste 12.000 de persoane și familii din județul Covasna au primit ajutoare pentru încălzire pe sistemul gazelor naturale, iar numărul beneficiarilor de ajutoare pentru încălzirea pe lemn sau combustibil petrolier a fost de peste 28.000.

Criterii mai severe pentru ajutoarele de căldură

Beneficiarii acestor ajutoare sunt cei cu venit net lunar pe membru de familie pană în 615 lei. Anul acesta, criteriile de acordare a ajutorului sunt mult mai drastice, la stabilirea venitului net mediu lunar pe membru de familie şi după caz, al persoanei singure, luându-se în calcul toate veniturile nete realizabile de membrii acesteia în luna anterioară depunerii cererii, inclusiv cele care provin din drepturi de asigurări sociale de stat, asigurări de şomaj, obligaţii legale de întreţinere, indemnizaţii, alocaţii, ajutoare cu caracter permanent și alte creanţe legale, cu excepţia burselor de studiu şi a burselor sociale.

Nu se încadrează la acest ajutor cei care deţin, printre altele, alte bunuri imobile în afara locuinţei de domiciliu, bunuri mobile precum autoturisme care depăşesc 1600 cmc, depozite bancare cu valoare de peste 3000 lei,  mai multe animale - peste trei bovine, peste cinci porcine, peste 20 de ovine/caprine.

Pentru a beneficia de ajutoare, oamenii trebuie să depună un dosar care va conține actele de identitate pentru fiecare membru al familiei, acte doveditoare privind veniturile lunii anterioare depunerii cererii (cupoane pensii, alocaţii de stat, adeverinţă de salariu, inclusiv bonuri de masă), adeverinţă de venit privind veniturile de la circumscripţia fiscală pentru cei care realizează venituri din activităţi independente, venituri din vânzarea produselor agricole, declaraţie pe proprie răspundere pentru cei care nu realizează venituri.

Monica Vajna, Andreea Dabija Kelemen

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.