6 pericole pentru animalele de companie
Poate nu mereu acordăm atenția necesară asupra unor aspecte legate de siguranța micuților noștri prieteni blănoși. Dar pericole precum ingerarea antigelului de la mașină, înțepăturile de albine, otrava pentru șoareci, pudra de cacao, îndulcitorii sau sâmburii de struguri, există. E bine să știm despre ele și să ținem cont de acestea, deoarece unele pot duce chiar la moartea animalelor de companie. Am primit sfaturi, în acest context, de la medicul veterinar Gábor Imola, din Sfântu Gheorghe, pe care vi le împărtășim.
În oricare caz, când observăm că prietenul blănos a luat contact cu unul din pericolele mai sus menționate, primul pas de urmat este să rămânem calmi. Doar astfel putem face față situației și ne putem ajuta animăluțul.
Este toamnă, în curând vremea se va răci mai tare, gradele cu minus ne vor vizita negreșit, iar majoritatea șoferilor vor avea grijă să schimbe antigelul mașinilor, un lichid care protejează motorul împotriva înghețului. Chiar și o picătură rămasă pe lângă, dacă a fost detectată și linsă de un micuț blănos, poate provoca o tragedie. Antigelul (etilenglicolul) este extrem de toxic și poate duce la leziuni ale organelor interne, ingerat chiar și în cantități mici. Din păcate, în cele mai multe cazuri este fatal. Este important să mergem de urgență la medic. Dar dacă nu avem un veterinar în apropiere, trebuie să acționăm cât mai repede, în primele ore, administrându-i vodcă. Da, ați citit bine! Vodcă!
„În perioada următoare, intoxicația cu antigel probabil va fi destul de frecventă, cum mulți proprietari de mașini schimbă antigelul. Acesta este dulce și mulți câini, dar mai ales pisicile, înghit. Este suficientă o cantitate mică, poate cât într-o linguriță și să fie letal. Se acționează de urgență, la veterinar, în primele câteva ore, pentru că animalul face insuficiență renală, se blochează rinichii și moare. Se administrează alcool etilic intravenos. Dacă, să zicem, nu este o clinică sau un medic veterinar în apropiere, există varianta administrării de vodcă. Poate avem acasă sau cumpărăm rapid de la magazin. Are aceleași proprietăți ca alcoolul etilic. Atenție și la caloriferele sau radiatoarele din case! Unele funcționează cu antigel. Chiar ieri am avut un cățel la cabinet, intoxicat cu această substanță foarte toxică”, ne-a împărtășit miercuri, Gábor Imola.
Odată înghițit, antigelul își face efectul destul de repede. Simptomele intoxicației cu antigel sunt, potrivit veterinarladomiciliu.ro: spasme la nivel muscular și ocular, letargie, vomă, pierderea echilibrului, respirație rapidă, stări de leșin, tendința de a bea mai multă apă ca de obicei.
Atenție, deci, la ce face câinele când ieșim cu el la plimbare, mai ales în parcări, unde pot fi scurgeri de antigel de la mașini.
Cel puțin în Sfântu Gheorghe, am observat încă multe albine care se mai bucură de razele calde ale soarelui. O înțepătură de albină în pielea unui patruped, poate fi dureroasă, dar inofensivă. Însă atunci când albina înțeapă câinele sau pisica în gură sau în gât, pentru că se joacă sau albina zboară accidental în gura unui animăluț, acest lucru îi pune viața în pericol. Membranele mucoase din zona gurii și a gâtului sunt mai sensibile decât pielea exterioară și pot apărea complicații precum șocul anafilactic. Acesta este o reacție alergică severă, care poate apărea la câteva secunde sau minute după înțepătură. Căile respiratorii se umflă, apar dificultăți în respirație, apoi sufocarea. De aceea, este foarte important să mergem de urgență la medicul veterinar.
„Cel mai grav lucru este că animalul înțepat de o albină poate să facă șoc anafilactic. Se umflă laringele, apare disconfortul de respirație, apoi se sufocă. Se merge de urgență la doctor, se administrează un antidot, un antiinflamator, și în câteva ore animăluțul îți revine”, a adăugat medicul veterinar din Sfântu Gheorghe.
Totodată, Gábor Imola a amintit despre substanțele toxice sau alimentele la care să fim atenți să nu fie mâncate de câini și pisici. Dacă totuși se întâmplă, animalul trebuie dus de urgență la medicul veterinar, pentru că fiecare tip de intoxicație necesită un tratament specific.
Otrava de șoareci sau de șobolani, ingerată accidental, provoacă hemoragie internă. Se manifestă prin apatie, lipsă de energie, gingii palide, scade pofta de mâncare, apare mirosul urât al respirației, iar sângerarea nu este și externă.
Otrăvitoare pentru câini este ciocolata. Dacă este albă, conține îndulcitori. Dacă este neagră, conține pudră de cacao. Ambele sunt toxice pentru câini și pisici. Pudra de cacao are un conținut foarte ridicat de teobromină, care este foarte periculoasă. Iar în ciocolata albă sunt îndulcitori cu xylitol, la fel de periculos. Animalele pot avea probleme ale stomacului (apare voma, diareea), ale inimii, ale rinichilor, pot face convulsii sau pot chiar muri.
Sâmburii de struguri pot provoca probleme grave la nivel digestiv. Apar diareea, vărsăturile și letargia. Un singur bob de strugure sau o stafidă poate fi extrem de toxic pentru un patruped mai sensibil. Unii câini pot mânca un ciorchine întreg și să nu pățească nimic. Însă, de ce să ne asumăm un asemenea risc?
Atenție la ciuperci! Dacă ne scoatem câinele la plimbare în pădure sau pe o pajiște, iar dacă este acel gen care roade tot, o ciupercă nu-i va scăpa, în mod sigur. Majoritatea ciupercilor din păduri sau de pe câmp sunt otrăvitoare pentru câini, ca și pentru om. Ingerarea de ciuperci toxice poate duce la blocarea anumitor organe, la hepatite, la convulsii și totodată la comă.
Singurul care ne poate salva prietenul blănos, în caz de intoxicare, este veterinarul. Așadar, se recomandă să apelăm la el cu încredere și cât mai repede cu putință.
Sursa foto: stock.adobe.com