Şase consilieri locali şi judeţeni din Covasna declaraţi incompatibili
Consilierii covăsneni din raportul ANI nu se consideră incompatibili sau în conflict de interese. Ei spun că verificarea ANI a fost superficială și nu are legătură cu realitatea.
Un comunicat recent al Agenției Naționale pentru Integritate (ANI) a făcut publică o listă pe care figurează 78 de consilieri locali și județeni din întreaga țară, aflați cu toții în incompatibilitate sau conflict de interse, urmare a faptului că au încheiat în total peste 440 de contracte cu firme la care aceştia sau rudele lor deţin acţiuni sau părţi sociale. Potrivit ANI, contractele au adus firmelor respective beneficii de aproximativ 8,5 milioane de euro în total.
UDMR, PCM și PSD – în aceeași oală la incompatibili
Pe lista ANI se regăsesc și numele a patru consilieri județeni din Covasna și a doi consilieri din cadrul Consiliului Local (CL) Sfântu-Gheorghe.
Astfel, ANI arată în raportul său că Tulit Attila, consilier judeţean PCM, a beneficiat de cinci contracte incheiate cu CJ și cu instituţii subordonate acestuia, cu un beneficiu patrimonial de peste 8 milioane de lei. Consilierul judeţean UDMR Kiss Tiberiu a beneficiat de două contracte de prestări servicii (montaj obiecte sanitare) încheiate cu o instituție subordonată CJ, valoarea beneficiului fiind de 23.967 lei. În continuare, ANI susține că Joos Ştefan, membru PSD și consilier judeţean al Alianței Românești în mandatul trecut, a beneficiat de un contract încheiat cu o instiție subordonată CJ, iar consilierul judeţean PCM Fazakas Tibor a beneficiat de cinci contracte în cuantum de 19.400 lei încheiate cu instituții subordonate Consiliului Judeţean.
Cei patru consilieri nu au putut fi contactați fiecare, însă Joos Ştefan și Fazakas Tibor au răspuns acuzațiilor ANI, explicând că de fapt treburile nu sunt atât de grave precum lasă Agenția să se înțeleagă.
”Este adevărat că am un contract cu o instituție subordonată CJ, este vorba despre Centrul de Cultură Arcuș, dar nicidecum sub forma în care se subînțelege. Eu am închiriat niște camere de la Centru, pe care le-am plătit personal, nu din fonduri publice, deci nu există nicio incompatibilitate. Voi ataca în instanță acest raport al ANI, deoarece este o mizerie. Unii au avut contracte de milioane de euro cu Statul, dar m-au găsit pe mine să mă ia la rost pentru o chestiune care nu are nimic necurat”, a spus Ștefan Joos, arătându-se indignat de faptul că numele său a fost pomenit pe o astfel de listă a ANI.
La rândul său, consilierul județean Fazakas Tibor s-a arătat complet intrigat de faptul că este considerat incompatibil de către ANI. Fazakas susține că toate contractele sale încheiate cu CJ înseamnă de fapt contracte pentru alimentarea cu carburanți, încheiate cu Școala Generală de la Olteni și alte instituții de învățământ, acestea fiind subordonate CJ într-adevăr, însă contractele respective au fost calea spre a putea ajuta respectivele instituții.
”Școala de la Olteni, de exemplu, a cumpărat carburanți de la stația mea, care e aproape peste drum. Pentru că Școala nu avea bani lichizi spre achitarea carburanților, pentru a mă asigura că mi se plătește marfa am încheiat un contract - așa am făcut și cu restul școlilor. Dar nu văd unde e incompatibilitatea, până la urmă la o benzinărie intră oricine, e servit oricine. Ca și consilier județean nu am avut nicidecum calitatea de a influența decizia de cumpărare. E adevărat că respectivele școli sunt subordonate CJ, dar Consiliul aprobă doar bugetul, nicidecum felul și modul în care cheltuie banii”, a explicat Fazakas Tibor, menționând că, scăzând din suma de 19.400 de lei toate taxele și cheltuielile, rămâne un profit curat de 100 de lei, deci în niciun caz nu poate fi vorba despre o îmbogățire pe banii Statului.
Consilierul PCM s-a arătat însă mult mai intrigat de faptul că ANI l-a plasat pe lista incompatibililor fără a cerceta în prealabil respectivele contracte, drept pentru care Fazakas susține că “ANI se face că lucrează”.
”În mod normal, ANI trebuia să ne comunice și nouă ce și cum, să cerceteze, să vadă ce avem de spus, de explicat. Însă ANI a publicat direct o listă, ceea ce este un abuz evident. E curios că pentru ANI nu contează câți bani se cheltuie cu pavaje făcute și refăcute, nu contează faptul că CJ Covasna a dat cinci miliarde de lei pentru o consultanță sau că la unele lucrări se cheltuie dublu sau triplu din banii publici – toate astea nu contează, căci ANI îi hărțuiește pe cei mici. Nu doar ANI face asta ci toate instituțiile, de asta în ultimii 20 de ani ne-am ales cu o țară demolată, jefuită și vândută!”, a mai spus Fazakas, arătând că el nu face parte dintre îmbogățiții ultimilor ani, ci este doar un întreprinzător care se chinuie să-și mențină firmele pe linia de plutire.
Conducerea CJ nu comentează
Contactat la rândul său, președintele CJ Covasna, Tamás Sándor, nu a avut prea multe de comentat.
”Eu nu pot vorbi în locul celor care apar pe respectiva listă. Ceea ce pot spune este că CJ și președintele CJ nu au încheiat niciun contract cu respectivele persoane, nici ca persoană fizică și nici ca persoană juridică”, s-a limitat să declare Tamás Sándor.
Supăraţi că situaţiile n-au fost analizate atent
Pe lista ANI figurează și doi consilieri locali din Sfântu Gheorghe: Kato Bela (UDMR) apare ca fiind în conflict de interese penal și incompatibilitate, având încheiate trei contracte în valoare de 29.366 lei cu instituții subordonate CL Sfântu-Gheorghe, iar Ferencz Csaba (PCM) se face vinovat de conflict de interese penal, incompatibilitate și fals în declarații, după ce, conform ANI, a beneficiat de opt contracte în valoare de 84.274 lei încheiate cu CL.
Kato Bela spune că a aflat din luna martie că este cercetat de către ANI, iar unul dintre contractele luate în vizor a fost încheiat în anul 2008, cu Grupul Școlar Constantin Brâncuși pentru efectuarea de mobilier. Kato susține însă că nu vede unde este incompatibilitatea sau conflictul de interese, deoarece CL, unde era consilier la acea vreme, nu se ocupă de achizițiile școlilor ci doar de distribuirea bugetelor, la început de an.
”Cei de la Grupul Școlar Constantin Brâncuși au organizat licitație publică la acea dată, iar oferta firmei mele a fost cea mai bună, am câștigat și le-am onorat comanda de moblier. La ce se referă celelalte două contracte despre care vorbește ANI, nu știu, pentru că n-a binevoit să mă informeze”, a declarat Kato, menționând că va contesta raportul care îl privește și va angaja un avocat pentru a merge în instanță.
Consilierul PCM Ferencz Csaba este de părere că prezența sa în raportul ANI este cel puțin hilară, deoarece Agenția nu a cercetat în amănunt despre ce e vorba.
”Eu sunt acționar la o firmă, iar firma respectivă a câștigat o licitație și un contract de vânzare a biletelor Multi Trans în chioșcurile sale de distribuție a presei. Licitația viza publicitate în presa locală pentru Primăria Sfântu-Gheorge, eu sunt un acționar mic, așa că nu prea pricep de ce sunt în vizorul ANI, așa că aștept lămuriri”, a declarat Ferencz Csaba.
Analiza ANI a avut loc în perioada septembrie 2011 – februarie 2012, la nivelul administraţiei publice locale și a cuprins 89 de entităţi, fiind inițiate procedurile de evaluare în cazul a 190 de consilieri judeţeni şi locali, pentru verificarea respectării regimului juridic al conflictelor de interese şi al incompatibilităţilor în mandatul 2008 – 2012. Potrivit www.gandul.info, cei 78 de aleşi locali în cazul cărora s-a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese administrativ şi penal şi al incompatibilităţilor au încheiat, emis sau aprobat în total 654 de facturi de achiziţii directe şi 443 de contracte cu societăţile comerciale la care aceştia, soţul sau soţia lor deţin acţiuni sau părţi sociale.