ACTUALITATE 26 august 2010

Sărbătoarea Apelor minerale Aquaris a ajuns la cea de-a patra ediţie

de Monica Vrânceanu | 394 vizualizări
Cea de-a IV-a ediţie a Sărbătorii Apelor Minerale Aquaris va avea loc în acest an pe 28 august la Băile Dugaş din localitatea Dăneşti, în judeţul Harghita, fiind organizată de Asociaţia Pentru Dezvoltarea Turismului în judeţul Covasna, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Harghita. Preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, a declarat că evenimentul reprezintă un rezultat al colaborării la nivelul celor două judeţe, având ca scop

Cea de-a IV-a ediţie a Sărbătorii Apelor Minerale Aquaris va avea loc în acest an pe 28 august la Băile Dugaş din localitatea Dăneşti, în judeţul Harghita, fiind organizată de Asociaţia Pentru Dezvoltarea Turismului în judeţul Covasna, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Harghita. Preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, a declarat că evenimentul reprezintă un rezultat al colaborării la nivelul celor două judeţe, având ca scop promovarea uneia dintre cele mai importante şi preţioase comori ale regiunii - apa minerală.

„Este foarte important ca locuitorii acestei zone să conştientizeze importanţa apelor minerale. Oamenii cunosc doar apele minerale din Tuşnad, Borsec, Sâncrăieni, dar numai în zona Munţilor Harghita există aproximativ 103 izvoare de apă minerală. Scopul CJ Harghita este includerea acestor izvoare în circuitul turistic, în acest sens fiind implementate şi proiectul privind reabilitarea băilor tradiţionale, proiectul Drumul apelor minerale, precum şi proiectul privind promovarea izvoarelor de apă minerală”, a explicat Borboly Csaba.

Potrivit vicepreşedintelui CJ Covasna, Demeter János, istoria Aquarius porneşte în anul 2006, prin asociaţia constituită de către autoritatea publică locală din Sfântu Gheorghe şi Consiliul Judeţean Covasna, în scopul prezentării şi promovării apelor minerale.

Prima ediţie a avut loc la Micfalău, în apropierea izvorului Bedő, fiind prezentate apele provenind de la 30 de izvoare.

În anul 2008, la Sugaş-Băi, au fost degustate 37 de ape minerale provenite din 20 de localităţi, fiind organizată şi prima ediţie a concursului Vinul Zânelor. În 2009, Aquaris a fost organizată la Poian, cu participarea judeţului Harghita, iar numărul izvoarelor prezentate a ajuns la patruzeci.

„Iniţiativa şi-a atins scopul, se extinde de la an la an şi poate că în curând va atrage şi atenţia publicului de la nivel internaţional asupra apelor minerale din cele două judeţe”, a declarat vicepreşedintele Consiliului Județean Covasna.

Potrivit autorităţilor covăsnene, în prezent aproximativ trei sferturi dintre izvoarele de apă minerală din judeţ nu sunt valorificate, în vreme ce doar 20% din apele minerale ce izvorăsc pe teritoriul judeţului sunt îmbuteliate. Apele minerale din judeţul nostru au proprietăţi miraculoase ce şi-au dovedit calităţile de-a lungul vremii prin vindecarea a diverse boli. Astfel, în apropiere de Sfântu-Gheorghe, la Şugaş-Băi, există Izvorul Elisabeta, care a fost folosit mai multe sute de ani ca remediu împotriva afecţiunilor hepatice şi gastritelor. La Bodoc, Izvorul de Ochi tratează conjunctivitele, în vreme ce izvorul din localitatea Vâlcele are un mare conţinut de magneziu, fiind benefic în lupta cu stresul.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.