Sanitas Covasna: Desfiinţarea DSP şi CAS nu e o soluţie
Sindicatul ameninţă cu ieşiri în stradă şi acţiuni în judecată
Sindicatul Sanitas Covasna nu aprobă decizia de desfiinţare a Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate (CAS) şi Direcţiilor de Sănătate Publică (DSP), apreciind că acest lucru nu va rezolva problema banilor din sistemul de sănătate ci doar va produce noi şomeri, în vreme ce sistemul în sine va avea de suferit. În consecinţă, Sanitas anunţă că, pentru a-i proteja pe angajaţii din aceste instituţii, va recurge la cele două metode consacrate deja: manifestările în stradă şi acţiunile în justiţie.
Liderul Sanitas Covasna, Vasile Neagovici, a declarat că anunţul făcut marţi de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, referitor la desfiinţarea CAS-urilor şi a DSP-urilor, a luat prin surprindere pe toată lumea, cu atât mai mult cu cât recent s-a vorbit despre reorganizare şi nicidecum despre desfiinţările direcţiilor judeţene ale acestor instituţii.
„În urmă cu trei săptămâni am aflat şi am discutat despre reorganizare, încercând să găsim soluţii în discuţiile cu ministrul Eugen Nicolăescu, la nivelul Regiunii 7 Centru. Urma să semnăm un acord referitor la soluţii, nu ştiu ce s-a întâmplat între timp, că a ieşit cu acest anunţ de desfiinţare. Sigur, totul vine în contextul economiilor care trebuie făcute în sistemul sanitar şi în cel al regionalizării, dar cred că trebuie o analiză serioasă înainte de a se lua astfel de decizii. În urmă cu doi ani s-au închis zeci de spitale în ţară şi nu mi se pare că sistemul are mai mulţi bani sau că funcţionează mai bine. Înainte de a desfiinţa, aş zice să aşteptăm să vedem noile regiuni, capitalele acestora, cum dislocăm personalul şi ce facem cu cel excedent. De ani de zile se fac planuri şi schimbări, poate că e cazul să stăm să analizăm mult mai serios, pentru că nu se poate distruge ceva aşa, e vorba de un sistem care are rostul său”, a spus Neagovici, subliniind faptul că Sanitas nu poate fi de acord cu astfel de măsuri.
Speriaţi de pierderea locurilor de muncă
Referindu-se la CAS şi DSP Covasna, Vasile Neagovici a arătat că în vreme ce angajaţii CAS nu sunt încă membri de sindicat, dar s-ar putea să devină odată cu aceste schimbări, aproape toţi angajaţii DSP sunt membri ai Sindicatului Sanitas. Astfel, au fost deja organizate întâlniri cu angajaţii, iar oamenii sunt şocaţi şi îngroziţi de ideea de a rămâne fără locuri de muncă.
„Vorbim despre oameni care muncesc conştiincios, oameni cu studii superioare care oricum au salarii mici, merg pe teren, nu primesc bonusuri sau altceva de acest gen… Sunt oameni speriaţi că vor rămâne în stradă. Ceea ce este bine este că la DSP Covasna am negociat un Contract Colectiv de Muncă pe doi ani pentru personalul contractual, iar pentru funcţionari avem un acord colectiv care prevede diverse obligaţii în caz de concedieri. Prin urmare, în niciun caz nu vom lăsa lucrurile aşa dacă nu se va ajunge la un consens”, a mai spus Neagovici.
Potrivit acestuia, măsurile care se vor impune dacă desfiinţările anunţate vor duce la concedieri rămân acţiunile în instanţă şi manifestările în stradă, măsuri pe care le pregătesc şi celelalte filiale ale Sanitas.
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat marţi că Direcţiile de Sănătate Publică judeţene şi Casele de Asigurări de Sănătate judeţene vor fi desfiinţate în următoarele zile. Nicolăescu a afirmat că Direcţiile de Sănătate Publică judeţene consumă 10% din fondul de administrare al Ministerului Sănătăţii, iar economiile ce vor fi făcute prin desfiinţarea lor vor fi dirijate către programele naţionale de sănătate. Dacă planul Ministerului va fi pus în aplicare, 84 de angajaţi de la DSP şi CAS Covasna ar urma să rămână fără locuri de muncă.