ACTUALITATE 24 iunie 2014

Sanitas amenință cu proteste

de Székely Emőke | 264 vizualizări

Angajații din sănătate sunt nemulțumiți de salariile mici și lipsa de personal

După ce la finele anului trecut angajații din sistemul sanitar au renunțat la grevă, aceștia au început din nou o serie de proteste. Acestea au debutat luni, când a avut loc o acțiune de pichetare a Ministerelor Sănătății, Muncii și Finanțelor, și va continua în următoarele două săptămâni cu acțiuni similare, la care vor participa și membrii Sanitas Covasna. Aceștia au trei nemulțumiri: contractul colectiv de muncă, care nu a fost publicat în Monitorul Oficial, salariile mici și lipsa de personal.

Toate aceste acțiuni au început în urma nemulțumirilor acumulate. În toamna anului trecut când am început protestele față de Ministerul Sănătății, condus atunci de un alt ministru, am avut mai multe solicitări. Am cerut semnarea unui contract colectiv de muncă care s-a semnat în decembrie, a fost înregistrat la Ministerul Muncii, dar nu a fost publicat în Monitorul Oficial. A doua nemulțumire este nivelul de salarizare din sistemul de sănătate. În salarii nu se mai regăsește sporul de vechime, sporul de prevenție, și alte drepturi. Practic s-au uniformizat salariile, iar sistemul este unul haotic, iar veniturile sunt foarte mici, în majoritatea cazurilor de 900 de lei” – a declarat liderul Sanitas Covasna, Vasile Neagovici.

Vasile Neagovici, preşedinte Sanitas Covasna

Mărirea salariilor cu 10% începând cu 1 iulie

Acesta este de părere că acest lucru va crea o stare de nemulțumire, iar asistentele nu își vor da silința pentru că vor primi aceiași bani ca și portarul, deși responsabilitatea nu este aceeași, și a adăugat că doresc o mărire a salariilor cu 10% începând cu 1 iulie.

Cea de a treia revendicare este cu privire la posturile din sistem. Neagovici spune că această problemă este acută și în județul Covasna, unde sunt cu 600 de angajați mai puțini decât norma.

Angajații nu pot pleca în concediu pentru că acest lucru ar periclita buna funcționare a unor secții. Problema este una la nivel național, inclusiv în județul Covasna ar mai fi nevoie de 600 de angajați, 300 numai la Spitalul de Cardiologie din Covasna, 200 la Sfântu Gheorghe, vreo 60 la Târgu Secuiesc și alți 30 la Baraolt. La Baraolt de exemplu Secția de Chirurgie a rămas cu doar 3 asistente după ce una s-a îmbolnăvit, iar alta a rămas însărcinată. În aceste condiții nu își pot lua nici 5 zile de concediu, darămite 10. Numărul de personal e sub nivelul minimal, iar această situaţie se întâlneşte în aproape toate unităţile medicale. Este nevoie nu doar de medici, ci și de asistente, infirmiere, îngrijitoare” – spune liderul de sindicat.

Acesta a mai spus despre spitalul din Baraolt că a avut în ultimii ani un management deficitar și nu a reușit să atragă medici în timp ce managerii celorlalte spitale din județ au reușit. „Vorbim de un spital care deservește o comunitate destul de mare, și unde din cauza drumului stricat, ambulanța ajunge cu întârziere. Unitatea are nevoie urgent de internişti, pediatri, chirurgi, medici de laborator, radiologi. Avem o bună colaborare cu noul manager, Dénes Mária, pe care vrem să o ajutăm să caute medici, să crească atractivitatea spitalului pentru pacienţii din zonă şi să convingă autorităţile locale să acorde mai mult sprijin. Primăria Baraolt acordă lunar un sprijin de 10.000 de lei, iar unele primării de comune ajută și ele, dar sumele ar trebui mărite pentru ca acest spital să funcționeze normal. De asemenea trebuie găsite modalități de a atrage specialiști, de exemplu locuințe de serviciu” – este de părere Neagovici.

Acesta a spus că în cazul în care Ministerul Sănătății nu va rezolva revendicările angajaților din sistemul sanitar, vor organiza o grevă de avertisment în luna septembrie.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Sanitarul, 25 iunie 2014
Adevarata problema a sindicatului este faptul ca in Monitorul Oficial nu a fost publicat Contractu colectiv de munca. Interesant este ca atunci cand era ministru Nicolaescu de la liberali,sindicalul citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.