Sanitarii de la Tesa Covasna au câștigat în instanţă cei 25% scăzuţi din salarii
Peste 300 de membri ai Sindicatului Tesa din județul Covasna și-au câștigat în instanță cei 25% din salariu pe lunile iulie-decembrie 2010, pe care Guvernul i-a tăiat ca urmare a planurilor de reducere a cheltuielilor bugetare.
Co-președintele Sindicatului Tesa Covasna, Sorin Văcăruș, a declarat ieri că este vorba mai exact despre 315 angajați ai Spitalului Județean de Urgențe (SJU) Sfântu Gheorghe și alți trei angajați ai Spitalului „Dr. Radu Horia” de la Vâlcele, pentru care s-a obținut o decizie a Tribunalului Covasna de punere în plată de către angajator a sumelor lunare aferente celor 25% tăiaţi din salarii.
”Contractul de muncă este încheiat între angajator și angajat, iar scăderea salariului cu 25% s-a luat în mod unilateral; raporturile de muncă sunt stabilite tot așa, între angajator și angajat, iar un terț - în acest caz Statul, nu poate interveni decât cu încălcarea celor mai elementare drepturi. Între iulie și decembrie 2010, oamenii au primit doar 75% din salariul pe care îl aveau, dar asta nu înseamnă că și-au îndeplinit doar 75% din sarcinile de serviciu. În plus, este o discuție despre faptul dacă sunt sau nu spitalele bugetare, din moment ce au un fond separat la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Noi, angajații din sistemul sanitar, oferim servicii, dacă nu avem cazuri rezolvate nu primim bani, nu suntem ca orice funcționar din primărie, de exemplu, care oricum primește bani”, a explicat Sorin Văcăruș, arătând totodată că recenta creștere a salariilor bugetarilor cu 15% nu este o creștere reală din moment ce acest procent se aplică salariului mutilat cu 25% în vara anului trecut.
Potrivit lui Văcăruș, sentința Tribunalului Covasna urmează a fi comunicată angajatorilor, care au termen de 15 zile pentru a proceda căile de atac, în caz contrar trebuind să înceapă plata oamenilor.
Co-președintele Tesa a mai arătat că pentru alți 21 de membri, angajați sanitari ai Sindicatului, angajați ai Direcției de Asistență Comunitară (DAC), s-a înaintat același tip de acțiune în instanță, însă pe aceasta s-a pierdut, urmând să se facă recurs.