ACTUALITATE 29 iunie 2010

Sănătatea din Covasna s-a descentralizat

de Covasna Media | 509 vizualizări
Transferul celor patru spitale de interes judeţean și local a avut loc ieri în prezenţa ministrului Cseke Attila Cele patru spitale de interes judeţean și local – Spitalul Judeţean Fogolyan Kristof, Spitalul Orășenesc Covasna, Spitalul Baraolt și Spitalul Municipal Târgu-Secuiesc – au trecut de ieri în grija autorităţilor locale. Protocoalele au fost semnate de primarii orașelor implicate, precum și de conducerea Consiliului Judeţean, excepţie făcând primarul din Baraolt, Nagy Istvan, care a afirmat că va semna după ce în contract vor fi cuprinse și anexele referitoare la situaţia unităţii medicale. Ministrul Cseke Attila a subliniat necesitatea descentralizării și faptul că judeţul Covasna este al doilea din ţară unde are loc acest proces, la nivelul spitalelor, arătând că principiul subsidiarităţii va însemna aducerea mai aproape de cetăţeni a dreptului de decizie.

Transferul celor patru spitale de interes judeţean și local a avut loc ieri în prezenţa ministrului Cseke Attila

Cele patru spitale de interes judeţean și local – Spitalul Judeţean Fogolyan Kristof, Spitalul Orășenesc Covasna, Spitalul Baraolt și Spitalul Municipal Târgu-Secuiesc – au trecut de ieri în grija autorităţilor locale. Protocoalele au fost semnate de primarii orașelor implicate, precum și de conducerea Consiliului Judeţean, excepţie făcând primarul din Baraolt, Nagy Istvan, care a afirmat că va semna după ce în contract vor fi cuprinse și anexele referitoare la situaţia unităţii medicale.

Ministrul Cseke Attila a subliniat necesitatea descentralizării și faptul că judeţul Covasna este al doilea din ţară unde are loc acest proces, la nivelul spitalelor, arătând că principiul subsidiarităţii va însemna aducerea mai aproape de cetăţeni a dreptului de decizie.

„De acum înainte, nu de la Guvern se ia decizia, ci de la nivel local, de către cele patru autorităţi competente. Vor avea toate pârghiile pentru a eficientiza activitatea spitalelor”, a spus ministrul.

El a dat asigurări că toate datoriile spitalelor, care au depășit termenul de scadenţă, vor fi acoperite la următoarea rectificare bugetară. Suma datorată la nivel naţional ajunge la 170 de milioane de euro, acumulată în mare parte între anii 2005 – 2008.

„Așa este corect faţă de autorităţile locale, să acoperim datoriile peste termenul de scadenţă, deci cele care au termenele expirate din contracte și nu s-au plătit la timp, și care sumă la nivel naţional se ridică la cca 170 de mil euro. Este o sumă destul de mare, spre surprinderea mea datoriile vin din anii 2005 – 2008 majoritatea, și ele s-au acumulat de-a lungul timpului. Acestea vor fi acoperite la prima rectificare bugetară, există prevedere la nivel de lege, nu va fi nicio problemă”, a declarat ministrul sănătăţii.

Primarii – între optimism și scepticism

Puși faţă în faţă cu descentralizarea, primarii pendulează între optimism și speranţa că pasul făcut nu a fost unul care să le provoace vreo „luxaţie” în sistem.

Primarul din Covasna, Lorincz Zsigmond, ne-a declarat că primii pași pentru susţinerea unităţii medicale au fost făcuţi deja acum doi ani, când a fost înfiinţată o asociaţie, împreună cu consiile locale ale localităţilor din jurul Covasnei. Acestea contribuie cu o anumită sumă la

sprijinirea Spitalului.

În continuare, primarul spune că au în vederea schimbarea managementului la Spitalul Orășenesc, lucru care ar putea fi introdus pe ordinea de zi a ședinţei CL chiar de luna viitoare. Dorinţa autorităţilor locale este ca pe postul de manager să fie numit un economist, nu un specialist în domeniul medical, cum este actualul director interimar. La Târgu-Secuiesc, primarul Racz Karoly și-a exprimat speranţa că pasul făcut ieri nu va fi unul pe care să îl regrete și că vor putea oferi și de acum încolo servicii medicale de calitate.

Singurul care nu a semnat protocolul de transfer a fost edilul din Baraolt, Nagy Istvan, care s-a arătat mai sceptic și a dorit să știe toate datele problemei și legate de spital înainte de preluare, pentru a putea anticipa și acţiona în cunoștinţă de cauză. Primarul a spus că va semna protocolul, dar să fie cuprinse în el și anexele legate de spital.

„O să-mi dau seama într-o lună ce datorii se fac, și atunci îmi voi ştii dacă merge sau nu acest spital... Pe de altă parte ar trebui studiu pe caz, pe fiecare spital în parte”, a spus primarul.

În ceea ce privește Spitalul Judeţean, vicepreședintele CJ, Henning Laszlo, a declarat că solicită un audit extern al acestuia, după care vor gândi o strategie de îmbunătăţire a serviciilor medicale oferite. Întrebat dacă sunt mulţumiţi de activitatea Spitalului Judeţean, liderul CJ a răspuns: „Noi sperăm să se deruleze mult mai bine treburile în spital”.

Vine vaccinul anti TBC

În altă ordine de idei, Cseke a anunţat că astăzi sosesc la București cele un milion de doze de vaccin împotriva tuberculozei - BCG - , iar în cursul acestei săptămâni ele vor fi distribuite în judeţe.

„Cu aceste doze putem să recuperăm toţi nou născuţii din februarie până în iunie care nu au putut fi vaccinaţi ca urmare a faptului că există o problemă cu Institutul Cantacuzino și nu a mai putut produce acest vaccin, și vom putea acoperi de asemenea în mod sigur nou născuţii care se vor naște până la sfârșitul acestui an, eu cred chiar că şi mai mult”, a spus el.

Ministerul Sănătăţii a achiziţionat cu ajutorul Fondului Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) un milion de doze de vaccin anti-tuberculoză, care au costat peste 81.730 de dolari. Astfel că, începând din luna iulie, la nivel naţional va începe recuperarea la vaccinare a celor aproximativ 60.000 de nou-născuţi din perioada februarie – iunie 2010. Problemele cu acest vaccin au apărut la începutul anului când producătorul român de vaccin BCG, inclus în calendarul naţional de imunizare, Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Cantacuzino, nu a mai primit autorizaţie de producţie.

Legat de problema lipsei medicilor, Cseke Attila a declarat că începând de anul viitor vor trebuie neapărat scoase la concurs posturi pentru medici. Pe termen scurt, se pot încheia și contracte de prestări servicii, a mai precizat ministrul, iar acestea ar putea soluţiona din problemele create ca urmare a lipsei de medici.

Totodată, ar fi bine dacă așa numitele contracte cadru ar fi multianuale în loc să fie reînnoite an de an, întrucât astfel s-ar crea continuitate.

Ministrul consideră că aceste contracte ar trebui încheiate cel puţin pentru o durată de doi ani.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Janos Iuhas, 29 iunie 2010
Primarul din Baraolt mai smecher, bravo lui.
Cititor, 29 iunie 2010
„De acum înainte, nu de la Guvern se ia decizia, ci de la nivel local, de către cele patru autorităţi competente. Vor avea toate pârghiile pentru a eficientiza activitatea spitalelor”, a spus citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.