ACTUALITATE 27 mai 2014

Să-nceapă Festivalul!

de Székely Emőke | 533 vizualizări

ATELIER 21 - AFIS COLOR FINAL FINAL

Timp de 8 zile începând de astăzi, iubitorii de teatru se vor bucura la Sfântu Gheorghe de reîntoarcerea acasă a Festivalului Internaţional „Atelier”

Se anunță opt zile pline pentru iubitorii de teatru din Sfântu Gheorghe și împrejurimi pentru că astăzi începe Festivalul „Atelier”, cel mai vechi festival internațional de teatru din România. Acesta va începe la ora 17:30, când va avea loc deschiderea oficială în foaierul teatrului, apoi cu o jumătate de oră mai târziu se va da startul maratonului de spectacole.

22 de spectacole

Festivalul „Atelier” va avea loc în perioada 28 mai – 4 iunie, iar în cadrul evenimentului vor fi prezentate 22 de spectacole ale unor teatre din țară, dar și de peste hotare. Astfel, pe lângă spectacolele teatrelor din Sfântu Gheorghe, spectatorii vor putea vedea spectacole aduse din Franța, Italia, Brazilia, Venezuela, precum și ale unor teatre din Piatra Neamț, București, Brăila, Bacău sau Cluj Napoca. Directorul Teatrului „Andrei Mureșanu”, Dan Țopa, ne-a declarat că programul anunţat iniţial nu s-a schimbat, toate spectacolele vor fi ținute şi nimeni nu va lipsi.

Ajutor pe ultima sută de metri de la Ministerul Culturii

„După ce vă spuneam în urmă cu câteva zile că nu am primit deloc sprijin de la Ministerul Culturii pentru acest festival, vă anunț că suntem totuși sprijiniți cu o sumă minimală, dar orice ajutor este binevenit” – spune directorul TAM. Acesta a precizat că bilete mai sunt disponibile la toate spectacolele, la fel și abonamente. „Îi îndemn pe iubitorii de teatru să achiziționeze abonamente care costă 250 de lei și sunt valabile pentru două persoane. De asemenea avem încă bilete disponibile pentru toate spectacolele, prețul acestora este de 10 lei și pot fi cumpărate atât de la casieria teatrului, cât și de la Biroul de Organizare din cadrul Primăriei Sfântu Gheorghe” – ne-a declarat Dan Țopa.

Două spectacole locale în prima zi de festival

Miercuri de la ora 18 va avea loc un spectacol în Sala Mare cu publicul pe scenă, la debutul Festivalului. Teatrul „Tamási Áron” din Sfântu Gheorghe prezintă piesa „Oricine” de Péter Kárpáti, în regia lui Radu Afrim. Acesta spunea despre spectacol că a fost o provocare pentru el. „Întâmplător mi-a căzut în mână acest text, şi l-am ales pentru că nu l-am înţeles iniţial. Mă incită textele care nu-şi oferă toate sensurile din prima, care pot să dea bătăi de cap şi artiştilor şi spectatorilor. E un text care vorbeşte de nebunia unei femei, şi care dincolo de realism are nişte alunecări în suprareal. Este foarte emoţionant, dar are şi umor. Bineînţeles l-am ales şi pentru că am avut o trupă foarte bună pentru personaje. Văzusem înainte câteva spectacole cu trupa Teatrului Tamási Áron, dar nu mă aşteptam să lucrez atât de uşor cu ei” – afirmă Radu Afrim.

Tot miercuri, dar de la ora 21.30 TAM va prezenta la Sala Arta „Sfântul din Sfântu Gheorghe”, un spectacol bilingv bazat pe istorii 100% locale, regizat de Ana Mărgineanu. „Nu este un spectacol-document, ci vorbim despre o ficțiune rezultată din ceea ce am reușit noi să vedem, să absorbim. Realitatea orașului o cunosc, evident, locuitorii săi, iar noi spunem prin acest spectacol ceea ce am reușit noi să vedem și să înțelegem, fără a avea pretenția că deținem adevărul; ca să fac o comparație, nu este o fotografie a orașului, ci un portret al acestuia – iar portretele sunt, se știe, subiective și diferite” – își prezintă spectacolul Ana Mărgineanu.

Joia franțuzească

Publicul din Sfântu Gheorghe va avea ocazia să vadă joi trei spectacole, dintre care două sunt aduse din Franța. De la ora 17.30 va avea loc un spectacol de teatru-dans la Sala Mare, al Companiei de dans „Bakhus” (Grasse, Franța), „La umbra lui Core”, de Mickaël Six. Creația s-a născut în 2011, ca urmare a întâlnirii dintre coregraful Mickaël Six și talentatul dansator Sami Loviat-Tapie. Acest proiect coregrafic explorează lumea câmpului vizual cu ceea ce vedem și ceea ce credem că vedem. Transportați într-un univers poetic, dansatorii călătoresc în regatul umbrelor, iar spectatorul este prins în acest joc. Între real și virtual se instalează confuzia. Această piesă coregrafică a fost prezentată la Festivalul Stradal din Aurillac în 2012 și 2013 și, de asemenea, la Festivalul de la Avignon în 2013.

De la ora 18.30 sunteți invitați la Studioul Nou, la piesă în regia lui Radu Afrim, „Castingul Dracului”, spectacolul Teatrului Național Târgu-Mureș, Compania „Tompa Miklós”. Spectacol este supratitrat în limba română și nu este recomandat persoanelor sub 14 ani.

Cea de-a doua zi de Festival se va încheia la Backstage, unde începând cu ora 22 va avea loc spectacolul trupei de teatru „La Compagnie Galante” din Paris, „La masa cu Marx” de Matei Vişniec (un spectacol de Ioana Crăciunescu şi Gerard Audax).

Patru spectacole premiate la Gala UNITER

Conform Agerpres, spectatorii vor avea ocazia de a vedea patru spectacole premiate la Gala UNITER din acest an – „Hamlet” al Teatrului „Tamási Áron” din Sfântu Gheorghe, „Parallel” al trupei Groundfloor Group din Cluj, „Tipografic Majuscul” realizat de „DramaAcum” în parteneriat cu Teatrul Odeon din Bucureşti şi „Zic Zac”, creat şi jucat de doi tineri actori originari din Sfântu Gheorghe, Andrea Gavriliu şi Ştefan Lupu. Vor evolua, de asemenea, Teatrul Naţional din „Târgu Mureş”, Teatrul independent „Osonó” din Sfântu Gheorghe, Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, Teatrul „Maria Filloti” din Brăila, Teatrul „Bacovia” din Bacău.

Teatrul „Andrei Mureşanu”, gazda acestui festival, va prezenta o „microstagiune” cu spectacolele „Paparazzi” de Matei Vişniec, în regia lui Dan Ţopa, „Sfântul din Sfântu Gheorghe” de Peca Ştefan, în regia Anei Mărgineanu, „Viaţa normală” de Christian Lolike, în regia lui Radu Afrim, „Moartea pentru patrie” de Mihai Ignat, în regia Mirelei Bucur şi „Ce drog mi se potriveşte” de Kai Hensel, în regia lui Cristian Ban.

Juriul, prezidat de Iulia Popovici, va acorda mai multe premii constând în lucrări de artă donate de Uniunea Artiştilor Plastici din Sfântu Gheorghe, respectiv premiul pentru cel mai bun spectacol, pentru regie, scenografie, coregrafie, muzică de scenă, cel mai bun actor/actriţă în rol principal şi secundar, cel mai bun recital, premiul special al juriului şi premiul pentru debut.

Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Teatru Atelier este dedicată Anului Jocului şi oraşului cultural Sfântu Gheorghe, iar organizatorii sunt Teatrul „Andrei Mureşanu”, Primăria şi Consiliul Local Sfântu Gheorghe, Consiliul Judeţean Covasna, Uniunea Teatrală din România, Asociaţia de Tineret Ecou, Fundaţia Liga pentru Teatru.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.