S-a deschis Târgul de Crăciun
Oferte sunt pentru toate gusturile şi buzunarele, iar în programul tîrgului e inclusă chiar şi tăierea unui porc.
Moda târgurilor de Crăciun are priză la public şi în Sfântu Gheorghe. Având deja o tradiţie de câţiva ani, târgul din acest an şi-a propus să le ofere celor interesaţi oportunitatea de a cumpăra cadouri speciale, lucrate manual, dar este şi o bună oportunitate de a ieşi în oraş şi a face o plimbare plăcută printre căsuţele ca din poveste.
În jur de 30 de comercianţi
Primăria Sfântu Gheorghe a pus la dispoziţia celor interesaţi 20 căsuţe din lemn. În unele dintre ele stă un singur comerciant, alţii însă împart spaţiul pe considerentul că astfel pot împărţi timpul petrecut afară. Cine are mai multă marfă a putut cere în plus, lângă căsuţă, şi o instalaţie de tip cort, unde îşi poate expune obiectele de vânzare. Făcând o tură ieri în prima zi de târg, am aflat de la comercianţi că sunt în general mulţumiţi de infrastructura creată, spunând că locaţia din faţa Consiliului Judeţean este mai bună decât cea din faţa Parcului Elisabeta, pentru că în anii precedenţi clienţii abia aveau loc să treacă, formându-se adevărate blocaje.
Marfă colorată
De la ornamente pentru pomul de Crăciun la articole de menaj din ceramică, de la îmbrăcăminte unicat la jucării sau marionete din textile, se găsesc de toate. Sigur, nu au fost uitate nici bunătăţile. Turtă dulce, bomboane sau miere, se găsesc şi ele din belşug. Preţurile sunt la nivelul celor de anul trecut, cu unele scumpiri minore. Ornamentele de pom încep de la 5 lei bucata, preţ pentru care puteţi avea în pomul de iarnă un clopoţel croşetat. Dacă doriţi de exemplu 6 îngeraşi croşetaţi manual şi apretaţi, îi puteţi avea pentru 40 de lei, mai avantajos decât dacă i-aţi cumpăra la bucată.
Atmosferă de sărbătoare
Coruri de copii, preşcolari şi şcolari deopotrivă vor întreţine atmosfera de sărbătoare din târg, iar atunci când nu va cânta nimeni pe scena amplasată de către organizatori, va suna muzică de sărbătoare din boxele instalate în piaţă. Toate acestea pentru a compensa oarecum lipsa zăpezii şi pentru a-i face pe vizitatori să se simtă cu adevărat într-un târg de Crăciun.
Hanul din Târg
Asemănător Târgului de Toamnă, şi acum a fost montat Hanul din Târg, unde vizitatorii se vor putea delecta cu produse specifice din carne de porc, sângerete, caltaboş, vin fiert şi ceaiuri şi cu multe alte bunătăţi. Asociaţia Unităţilor Hoteliere şi Restaurante din Sfântu Gheorghe, care se ocupă cu funcţionarea hanului, va organiza duminică, cu începere de la ora 9, tradiţionalul tăiat al porcului. Prânzul de pomana porcului va fi pregătit la ora 14, în văzul tuturor celor care vizitează hanul, aşa că cei care doresc mâncăruri proaspete şi gustoase le pot găsi aici. Organizatorii ne-au spus că porcul va avea în jur de 200 de kg, îl cheamă Aron, şi va fi prelucrat în totalitate la faţa locului.
Comparaţie cu alte târguri
Mulţi dintre comercianţii care şi-au expus produsele anul acesta în târg au în spate şi experienţa altor târguri de Crăciun, din oraşe mai mari. Ei ne-au spus că vânzările din Sfântu Gheorghe nici nu se compară cu cele de la Bucureşti, de exemplu. Cu toate acestea vin aici pentru că le este mai aproape, sau pentru că profită de faptul că Primăria Sfântu Gheorghe a pus la dispoziţia lor căsuţele în mod gratuit, pe când în multe părţi se plătesc chirii scumpe.
Părerea cetăţenilor
Am întrebat trecătorii ce le place şi ce nu le place la târgul din Sfântu Gheorghe. Părerile au fost în general pozitive. „Târgul de Crăciun are o atmosferă aparte, care nu se compară cu târgurile organizate în timpul anului. Am venit deocamdată doar să mă uit, încă nu ştiu dacă voi cumpăra ceva sau nu” – ne-a declarat Imola, o studentă care tocmai a venit acasă în vacanţă.
„Încercăm şi noi să facem ce putem. Nu că ar fi cine ştie ce acest târg, dar măcar îl avem. Am fost într-un an la Târgul de Crăciun de la Viena şi Budapesta. Acolo da, atmosferă, da sărbătoare şi da, ofertă. Şi la noi sunt lucruri frumoase, la preţuri acceptabile, dar mai avem până să ajungem la un nivel pe care probabil mulţi îşi doresc, comercianţi şi clienţi deopotrivă” – ne-a spus Kovacs Ilona, o doamnă de vârsta a doua.
„În fiecare an cumpăr câte ceva din acest târg. Sunt mereu câteva lucruri pe care numai aici le găsesc. Ornamente de pom, bijuterii lucrate cu mâna, cam acestea sunt produsele pe care le caut. Sunt mulţumită atât de calitate, cât şi de preţuri” – spune Ioana, elevă la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”.
Aşa cum era de aşteptat, copiii sunt cei mai entuziasmaţi. Ei sunt vrăjiţi de produsele colorate, de jucăriile şi cărţile expuse la vânzare şi bineînţeles le vor pe toate. Se uită lung la standuri, îşi aleg obiectele preferate şi speră ca Moş Crăciun să le afle dorinţele, ca sub pomul de iarnă să găsească o mulţime de jucării, dulciuri, cărţi şi CD-uri, tocmai cele pe care le-au văzut în târg.
Program şi restricţii
Programul târgului va fi zilnic, între orele 11 – 19 şi în data de 24 decembrie, ultima zi a Târgului, până la ora 14. Din această cauză în perioada 15–27 decembrie, circulaţia va fi oprită în Piaţa Libertăţii şi pe cele două străzi secundare din faţa Prefecturii. Pe perioada Târgului, staţia de taxi se va muta în parcarea de vis-a-vis de Teatru.