ACTUALITATE 9 iulie 2010

Romsilva nu identifică amplasamentele pentru retrocedările forestiere

de Covasna Media | 387 vizualizări
Încă 35.000 de hectare de teren forestier mai sunt de retrocedat în judeţul Covasna Directorul general adjunct al Administraţiei Naţionale a Fondului Forestier - Romsilva, Balogh Istvan, s-a întâlnit ieri, la Sfântu Gheorghe, cu 150 de reprezentanţi ai composesoratelor din Harghita şi Covasna, aceştia expunându-şi în cadrul unor discuţii care au durat mai bine de două ore problemele legate de administrarea fondului de vânătoare, retrocedarea terenurilor şi drumurilor forestiere, recoltarea fructelor de pădure

Încă 35.000 de hectare de teren forestier mai sunt de retrocedat în judeţul Covasna

Directorul general adjunct al Administraţiei Naţionale a Fondului Forestier - Romsilva, Balogh Istvan, s-a întâlnit ieri, la Sfântu Gheorghe, cu 150 de reprezentanţi ai composesoratelor din Harghita şi Covasna, aceştia expunându-şi în cadrul unor discuţii care au durat mai bine de două ore problemele legate de administrarea fondului de vânătoare, retrocedarea terenurilor şi drumurilor forestiere, recoltarea fructelor de pădure - ciuperci (aici fiind solicitată o metodologie a activităţii) şi reorganizarea asociaţiilor de vânătoare. Potrivit lui Balogh Istvan, au fost analizate mai multe principii pentru modificarea Legii vânătorii, rămânând ca cei interesaţi să vină cu propuneri şi idei punctuale.

Balogh Istvan a declarat că cele mai multe probleme au fost sesizate pe subiectul retrocedării terenurilor şi drumurilor forestiere, composesoratele sesizând cazuri de disputare a proprietăţii care implică atât persoane juridice cât şi fizice, cazuri care au rămas nesoluţionate în ultimii zeci de ani.

„Romsilva încearcă să pună în aplicare sentinţele judecătoreşti, drept pentru care cerem foarte multe hârtii, pentru siguranţa legalităţii - şi s-a interpretat ca şi o tergiversare, dar nu a fost aşa. În ceea ce priveşte cazurile din Covasna, şi aici au existat foarte multe hârtii care nu au ajuns la noi, din diverse motive; pe lângă asta, lipsesc suprapunerile cu hărţile cadastrale”, a explicat Balogh Istvan.

Adjunctul directorului general al Romsilva a precizat că unul dintre cele mai complicate cazuri de retrocedare este cel de la Zagon, care implică autorităţile locale, composesorate şi persoane fizice. În acest caz, ca şi în altele, există o decizie irevocabilă a instanţei, însă Romsilva nu a identificat încă în totalitate amplasamentele.

“Aceste hotărâri s-au luat pe baza unor numere ale Cărţilor funciare, dar aceste terenuri trebuie să se regăsească fizic, ceea ce de multe ori este deosebit de greu. De asemenea, studiem cum am putea valorifica în favoarea noilor proprietari acele imobile şi drumuri forestiere de care Romsilva nu mai are nevoie”, a mai spus Balogh.

Din datele Consiliului Judeţean Covasna, în judeţul nostru există 170.000 de hectare de teren forestier, din care s-au retrocedat până acum 140.000 de hectare; încă 35.000 de hectare ar mai trebui să treacă prin retrocedare la persoane fizice şi juridice, urmând ca după aceasta, Statul Român să mai deţină în jur de 20.000 de hectare.

Concedieri de criză la Romsilva

Administraţia Naţională a Fondului Forestier – Romsilva urmează să disponibilizeze câteva sute de angajaţi din cauza restrângerii pe care o impun criza şi măsurile împotriva acesteia.

“800 de angajaţi ai Romsilva vor fi disponibilizaţi la nivel naţional, în condiţiile în care totalul angajaţilor acesteia, împreună cu cei ai Institutului Naţional de Cecetare - Dezvoltare Agricolă, este de 19.400”, a declarat adjunctul directorului general al Romsilva, Balogh Istvan, la Sfântu Gheorghe.

Potrivit acestuia, cei dispobilizaţi se vor putea fie reorienta în mediul privat, fie angaja la administratorii de păduri - composesorate.

Monica Vajna

Sursa foto: infomediu.eu

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.