ACTUALITATE 12 noiembrie 2010

Romii din Orko ar putea avea proprii consilieri pe relaţia cu municipalitatea

de Monica Vrânceanu | 88 vizualizări

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, este dezamăgit de faptul că în comunitatea romă din cartierul Orko nu există mai mulţi lideri recunoscuţi de aceasta prin care să se creeze o punte de legătură între municipalitate şi romii de aici. În acest context, Antal Arpad doreşte formarea unui aşa-zis consiliu local al romilor din Orko, astfel încât în timp să se formeze un grup de oameni prin care municipalitatea să poată întreţine relaţia de comunicare cu romii.

Primarul susţine că progresele înregistrate în relaţia cu romii din Orko sunt în pericol în urma deciziei preşedintelui Asociaţiei Amenka, Dima Mihaly, de a părăsi ţara alături de familia sa.

„Liderul comunităţii rome, Dima Mihaly, a emigrat cu familia în Suedia, eu sper să fie o decizie temporară dar ori cum ar fi cred că trebuie for maţi oameni de legătură cu această comunitate. Ne trebuie parteneri pentru proiecte comune, însă în acest moment, având şi această experienţă, mă gândesc să găsim o soluţie în care să discutăm instituţionalizat, nu cu o singură persoană ci chiar să facem alegeri interne pentru un mic consiliu de şase-şapte persoane. Am avut o relaţie corectă cu domnul Dima, ne-am mai certat sau contrazis, dar până la urmă au fost rezultate, în vreme ce acum simţim iar pe pielea noastră ce înseamnă când lucrurile încep să nu mai funcţioneze: din nou avem cai pe străzile oraşului şi ce am construit în doi ani începe să se spulbere”, a explicat Antal. Primarul este de părere că romii din Orko resimt deja lipsa unui lider, căci chiar dacă nici Dima Mihaly nu era recunoscut de toţi, acesta avea totuşi o influenţă asupra majorităţii. Astfel, Antal Arpad consideră că ar merita investit în consolidarea unei relaţii cu romii, inclusiv prin identificarea unor tineri romi care să fie „formaţi“ în timp, astfel încât ei să devină puntea de legătură între oraş şi comunitatea din Orko.

„Zidul berlinez“ rămâne în picioare

În cadrul unui proiect comun al Primăriei şi Asociaţiei Amenka, alături de Poliţie şi Jandarmerie, comunitatea romă din cartierul Orko a avut mai multe luni la dispoziție pentru a convinge autoritățile locale în ceea ce privește dărâmarea zidului ce desparte cartierul lor de restul clădirilor din oraș. Potrivit unei înţelegeri din primăvara acestui an, romii din Orko ar fi urmat să demonstreze, până în această toamnă, că se pot gospodări în curăţenie şi înţelegere, că pot să-şi ţină ani malele departe de oraş şi că, în general, se pot supune regulii majorităţii în ceea ce priveşte convieţuirea, iar răsplata ar fi fost dărâmarea zidului ce-i desparte de restul comunităţii.

„În acest moment pică acel proiect, însă în momentul în care vom găsi parteneri pentru noi programe vom relua discuţiile în acest sens. În continuare îmi doresc să scăpăm de acel zid, dar aşa cum am mai spus de multe ori, zidurile invizibile sunt mai importante şi ele trebuiesc dărâmate prin proiecte şi programe care să dea rezultate concrete”, a mai spus primarul Antal Arpad.

Lung de aproximativ două sute de metri şi construit acum mai bine de 20 de ani din beton solid, zidul ce se vrea dărâmat împarte în două strada Váradi József în apro pierea cartierului Orko în care locuiesc aproximativ 1500 de oameni. Romii au solicitat autorită ților de mai multe ori dărâ marea acestui zid care, spun ei, i-ar discrimina de restul locuitorilor oraşului.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
gigi, 13 noiembrie 2010
Inrebati locatarii din acele blocuri. Sunt sigur ca acestia doresc pastrarea zidului cel putin inca 20 de ani.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.