ACTUALITATE 13 aprilie 2011

Romii din blocul de pe strada Mikes Kelemen au fost evacuaţi!

de Monica Vrânceanu | 600 vizualizări
Peste 30 de romi au rămas pe drumuri și spun că Primăria se face de rușine Agitaţie mare ieri dimineaţă la unul dintre blocurile de pe strada Mikes Kelemen (Lunca Oltului), de unde mai mulţi romi au fost evacuaţi cu Poliţia și Jandarmeria, deoarece Primăria vrea să continue lucrările de reabilitare a construcţiei. Peste 30 de oameni –bărbaţi, femei și copii – au început ieri să-și scoată lucrurile personale din încăperile pe care le-au ocupat abuziv de ceva vreme. Odată cu decizia de continuare a lucrărilor

Peste 30 de romi au rămas pe drumuri și spun că Primăria se face de rușine

Agitaţie mare ieri dimineaţă la unul dintre blocurile de pe strada Mikes Kelemen (Lunca Oltului), de unde mai mulţi romi au fost evacuaţi cu Poliţia și Jandarmeria, deoarece Primăria vrea să continue lucrările de reabilitare a construcţiei. Peste 30 de oameni –bărbaţi, femei și copii – au început ieri să-și scoată lucrurile personale din încăperile pe care le-au ocupat abuziv de ceva vreme. Odată cu decizia de continuare a lucrărilor de refacere a blocului, locatarii nepoftiți au trebuit să-și facă bagajele, sub privirile vigilente ale polițiștilor, jandarmilor și reprezentanților municipalității.

Spațiul din fața blocului (clădire care în trecut a funcționat ca și cămin de nefamiliști), s-a umplut în scurt timp cu saltele, saci cu haine, oale, dulapuri, încălțăminte, aparate de gătit, electronice, plase și multe altele, semn că oamenii au înțeles clar că trebuie să plece, chiar dacă aproape nimeni nu prea știa unde anume. În vreme ce bărbații cărau mobila grea, femeile și-au făcut de lucru cu copiii și, chiar dacă evacuarea nu a fost una cu scandal, tot s-au găsit voci care să admonesteze administrația locală. Evacuații, care ani de zile au ocupat câteva încăperi ale blocului - în special cele de la etaj, distrugând întregul palier și neavând grija plății vreunei facturi sau a vreunei chirii, au spus că eliberarea blocului și aruncarea lor în stradă este ”rușinea primarului”; în același context, o parte dintre evacuați au arătat că nu au unde se duce, drept pentru care vor rămâne pe vreuna din străzile din  Sfântu Gheorghe, cu tot cu puținele lucruri pe care le au în posesie.

 

Nu prea vor în Orko

Directorul Direcției pentru Asistență Comunitară (DAC), Tanko Vilmos, a declarat că romilor care au fost evacuați din bloc li s-a oferit șansa de a fi cazați în trei containere de locuit pe care Direcția le are amplasate în cartierul Orko, însă unii dintre aceștia au refuzat.

”Cei care vor accepta se vor putea muta în containerele de locuit din zona Orko, însă unii dintre cei evacuați nu vor să meargă acolo - prin urmare, au posibilitatea de a merge în chirie. O parte dintre cei care locuiau ilegal în bloc nu sunt din Sfântu-Gheorghe, altă parte sunt localnici, cred că dacă vor vrea, vor putea fi cazați în Orko, unde în fiecare dintre containere pot locui trei-patru familii. Blocul a fost cumpărat pentru a fi reabilitat în ideea de a crea aici inclusiv locuințe sociale, deci trebuia eliberat la un moment dat”, a explicat Tanko Vilmos.

Șeful Poliției Locale din Sfântu-Gheorghe, Hadnagy Istvan, a declarat, la rândul său, că evacuarea romilor care ocupau o parte din  bloc nu a fost foarte problematică, oamenii neopunând rezistență.

Primăria Sfântu-Gheorghe are în proprietate două blocuri de pe strada Mikes Kelemen, acestea fiind cumpărate cu ani în urmă după ce construcțiile s-au degradat considerabil ca urmare că, nemaifiind locuite, nimeni nu s-a mai îngrijit de ele o bună bucată de vreme. Dorind să ofere aici locuințe pentru cazurile sociale ale orașului, municipalitatea a finalizat în 2009 reabilitarea unuia dintre cele două blocuri, aici fiind amenajate apartamente și garsoniere cu tencuială nouă, parchet, uși rezistente și geamuri termopan.

 

Investiții în locuințe sociale

Investițiile complete în celălalt bloc au întârziat însă din lipsa banilor, astfel că spațiile acestuia au continuat să fie locuite de oameni ai străzii, chiar dacă în 2010 s-a lucrat la reabilitarea uneia dintre părțile construcției. Pentru că romii nu au fost însă supravegheați de nimeni și pentru că aici putea ieși și intra oricine și oricând, pe lângă starea proastă a încăperilor - pline de mucegai și umezeală, lipsite în mare parte de ferestre, s-au adunat peste tot fel de fel de gunoaie, ceea ce a dus la mizerie de nedescris și un miros greu, înțepător. Primăria a inițiat în 2010 lucrările pentru transformarea blocului în cămin social, prima sumă direcționată în acest sens fiind de 200.000 de lei, banii venind de la Ministerul Dezvoltării. În urmă cu câteva zile, municipalitatea a direcționat 400.000 de lei, veniți tot prin Minister, pentru continuarea lucrărilor de refacere, a căror finalizare este preconizată pentru anul viitor. Pentru reabilitarea blocului sunt necesari 1,3 milioane de lei, aici dorindu-se să fie amenajate atât locuințe sociale cât și un adăpost pentru mame și copii. Imobilul se află pe un teren de peste 3.700 de metri pătrați, are patru etaje și două intrări, beneficiind în trecut inclusiv de o centrală termică, nefuncțională însă în prezent.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
Primar_la_Hetea, 16 aprilie 2011
Corect Mariane, stiti cati tigani am vazut vineri la Bursa Locurilor de Munca ? Trei !!!
Marian, 16 aprilie 2011
TIGANU TREBUIE MUTAT PE O INSULA DE UNDE EVENTUAL ARE SANSE SA INNOATE CAM 10 METRII DUPA CARE E MANCAT DE RECHINI.NU SUNT RASIST DAR ATATA TIMP CAT EU(SU MULTI ALTII)MUNCESC 12-14 0RE PENTRU UN SALAR citeste integral
adY, 14 aprilie 2011
In sfarsit scapam de tiganii... sai scoata pe toti din oras k tare bn ar fii si pe aia din erko si cicago:)))
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.