Romii care vor să devină bursieri au termen până pe 14 martie
Elevii romi care vor să beneficieze de bursele oferite special pentru ei de către Consiliul Local (CL) Sfântu Gheorghe, în cazul în care aleg să-și continue studiile după finalizarea școlii generale, își pot depune dosarele în acest sens până pe 14 martie.
CL Sfântu Gheorghe a instituit la finele lunii ianuarie, la inițiativa viceprimarului Balint Jozsef, două categorii de burse destinate elevilor romi: bursele de studiu și bursele sociale.
Potrivit hotărârii adoptate de către consilieri, municipalitatea va acorda șapte burse sociale în valoare lunară de 200 de lei și trei burse de studiu, în valoare lunară de 300 de lei; bursele se vor acorda pentru perioada în care există activitate școlară și nu vor include perioadele de vacanțe.
În raportul de specialitate atașat proiectului de hotărâre aprobat de CL s-a arătat că Sfântu Gheorghe are o comunitate numeroasă de romi, cea mai mare parte a acesteia neavând locuri de muncă și ducându-și traiul în condiții dintre cele mai grele. Cu toate acestea, prin intervenția bisericilor, a organizaţiilor de ajutorare socială și prin implicarea Şcolii cu clasele I-IV Néri Szent Fülöp, s-a constatat că evoluţia indicelui de şcolarizare a tinerilor de etnie romă are o tendinţă favorabilă în ultima vreme. Decizia de instituire a burselor a venit tocmai pentru a consolida această tendință pozitivă şi pentru a încuraja integrarea în sistemul şcolar a unui număr cât mai ridicat de tineri romi de vârstă școlară, dar și pentru a-i stimula în obţinerea unor rezultate cât mai bune la școală.
Recomandări și declaraţii de apartenenţă la etnia romă pentru a deveni bursier
Pentru a beneficia de bursele speciale, aplicanții trebuie să aparțină etniei rome și să fie înscriși într-o unitate școlară din învățământul liceal sau profesional din municipiul Sfântu Gheorghe. Într-un an școlar, un elev poate fi beneficiarul unei singure categorii de burse. Dosarul de înscriere pentru obținerea bursei de studiu va conţine copie după Cartea de Identitate, scrisoare de intenție, declarație pe propria răspundere a elevului sau părinților acestuia, prin care se atestă faptul că elevul este rom, adeverința pentru media anului școlar precedent sau media semestrială de la școala frecventată, în original, adeverință eliberată lunar pentru luna precedentă că nu a avut mai mult de cinci absențe nemotivate, recomandări din partea organizațiilor neguvernamentale și alte documente care atestă performanțele școlare. Dosarul de înscriere pentru obținerea bursei sociale va conține pe lângă documentele referitoare la identitate, apartenența la etnia romă și recomandări, acte doveditoare privind componența și veniturile membrilor familiei.
Dosarele de înscriere pentru obținerea burselor se vor depune la sediul Primăriei Sfântu Gheorghe, Biroul Relații cu Publicul, Informații și Registratură, iar în caz de egalitate departajarea pentru burse se va face pe baza existenței de recomandări sau alte documente de performanță școlară. Comisia de acordare a burselor, a cărei președinte este viceprimarul Sztakics Eva, are dreptul să anuleze bursa în cazul în care constată că elevul a primit bursa în mod necuvenit ca urmare a falsificării documentelor, cu obligația returnării integrale a acesteia.