Românii şi maghiarii au comemorat împreună victimele de la Aita Seacă
IPS Ioan Selejan, Arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei, s-a aflat duminică la Aita Mare, unde alături de preotul protopop Ioan Bercu şi un sobor de preoţi, a oficiat slujba de pomenire a militarilor români căzuţi în toamna anului 1944, la Aita Seacă; slujba a venit şi în pomenirea ctitorilor Bisericii Ortodoxe şi a tuturor celor trecuţi la cele veşnice din localitatea Aita Seacă.
Autorităţi locale şi judeţene, dar şi reprezentanţi ai societăţii civile au depus coroane de flori la monumentul ostaşilor români, în vreme ce reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române şi cei ai societăţii civile româneşti din judeţul Covasna au depus o coroană de flori la monumentul localnicilor de etnie maghiară, ucişi în toamna anului 1944.
Discursurile prilejuite de această comemorare au vorbit despre învăţămintele care trebuie trase din tragediile istorice precum cea de la Aita Mare, unde în toamna anului 1944 au căzut la datorie zeci de soldaţi români, dar şi 13 localnici de etnie maghiară, ucişi de formaţia paramilitară „Sumanele negre”, ca represalii pentru omorârea militarilor români.
Evenimentele din 1944 au fost urmate de mai multe procese cu sentinţe care au fost influenţate de regimul politic comunist, provocând multă suferinţă membrilor familiilor celor dispăruţi sau trimişi în închisoare. După decembrie 1989, maghiarii din Aita Mare au ridicat un grup statuar în centrul localităţii, în memoria sătenilor ucişi în 1944, în vreme ce militarii români au rămas îngropaţi necreştineşte într-o groapă comună. Abia în 2004, la 60 de ani de la tragicele evenimente, în urma mai multor demersuri ale societăţii civile româneşti şi ale Bisericii Ortodoxe, s-a ajuns la deshumarea rămăşiţelor pământeşti ale militarilor români şi înmormântarea lor creştinească, într-un mormânt amenajat în curtea Bisercii Ortodoxe din Aita Seacă, alături de osemintele unui ofiţer german găsite în aceeaşi groapă comună.
Sursa foto: Observatorul de Covasna