ACTUALITATE 23 noiembrie 2010

Retrocedările mai durează, dar bat spre finalizare

de Monica Vrânceanu | 383 vizualizări
Prefectul Gyorgy Ervin susţine că din punctul de vedere al instituţiei pe care o reprezintă au fost finalizate două cazuri referitoare la „marile retrocedări” din judeţul Covasna. Gyorgy Ervin a declarat că în cazul comunei Zagon, unde existau mai multe neînţelegeri referitoare la sute de hectare aparţinând atât autorităţilor locale cât şi unor persoane fizice şi juridice, se va emite titlu de proprietate în următoarele 30 de zile pentru 620 de hectare de pădure revendicate în judeţul Covasna.

Prefectul Gyorgy Ervin susţine că din punctul de vedere al instituţiei pe care o reprezintă au fost finalizate două cazuri referitoare la „marile retrocedări” din judeţul Covasna.

Gyorgy Ervin a declarat că în cazul comunei Zagon, unde existau mai multe neînţelegeri referitoare la sute de hectare aparţinând atât autorităţilor locale cât şi unor persoane fizice şi juridice, se va emite titlu de proprietate în următoarele 30 de zile pentru 620 de hectare de pădure revendicate în judeţul Covasna. Tot pentru comuna Zagon au fost identificate 800 de hectare de pădure în judeţul Buzău, acestea trebuind solicitate de la comisiile locale, cu aprobarea cererilor de către Comisia judeţeană pentru retrocedări.

„Aproximativ 375 de hectare de pădure au fost identificate în judeţul Covasna. Acestea au fost atribuite prin Legea 1/ 2000. Totuşi, conform deciziei Curţii Constituţionale, trebuie verificat fiecare titlu, ca să se constate că acestea au fost eliberate pe vechiurile amplasamente. Alte 126 de hectare de pădure au fost identificate tot în judeţul Covasna, dar acestea nu se află pe vechile amplasamente. Pe aceste suprafeţe, conform Legii 247/2005, se pot elibera titluri de proprietate abia după ce procesul de retrocedare se va finaliza în întregul judeţ şi se va constata că nimeni nu avut pădure pe respectivele amplasamente”, a explicat Gyorgy Ervin.

În acest context, prefectul a afirmat că în ceea ce priveşte Prefectura şi Comisia judeţeană au fost rezolvate „două dintre cele trei cazuri mari de retrocedare din judeţ - cel al contelui Mikes şi cel din Zagon”, al treilea caz fiind cel al terenurilor revendicate de familia contelui Apor, la Comandău şi Turia. În urma analizei cererilor urmaşilor contelui Mikes de către Comisia judeţeană de retrocedări, s-a ajuns în vara acestui an la concluzia că solicitările acestora erau neîntemeiate, drept pentru care propunerile comisiilor locale au fost refuzate. Potrivit prefectului, comisiile locale au propus spre retrocedare 400 de hectare de teren în Zăbala, 200 de hectare la Bixad şi alte 100 de hectare la Ghelinţa. „În cazul revendicărilor celor din familia contelui Apor, Comisia judeţeană pentru Restabilirea Drepturilor de Proprietate nu poate face următorul pas, câtă vreme terenurile respective fac obiectul unor procese aflate pe rol, la diferitele nivele ale instanţelor judecătoreşti”, a mai arătat prefectul.

Potrivit unor declaraţii din primăvara acestui an, Comisia judeţeană pentru retrocedări intenţiona să finalizeze în 2010 cele trei mari cazuri de revendicări referitoare la terenuri şi bunuri din judeţul Covasna – cele ale urmaşilor familiilor Mikes şi Apor, precum şi o serie de cazuri din comuna Zagon. La nivelul ju de ţului nu există nicio localitate în care retrocedările să fi fost finalizate în totalitate.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.