ACTUALITATE 22 februarie 2011

Retrocedări clarificate după zeci de ani

de Monica Vrânceanu | 76 vizualizări

Prefectul județului Covasna, Gyorgy Ervin, consideră că au fost realizați pași importanți în rezolvarea situației unor terenuri de la Surcea și Tamașfalău, aflate în litigiu de mai bine de zece ani. Potrivit prefectului, problemele au început, ca în multe alte cazuri, din aplicarea Legii 18/1991, în baza căreia, după destrămarea IAS-urilor, mai mulţi cetăţeni din judeţul Covasna au primit titluri de proprietate pe teritoriul satelor Surcea şi Tămaşfălău. Localnicii au fost însă nemulţumiţi de retrocedări, i-au acţionat în instanţă pe noii proprietari și i-au împiedicat să cultive terenurile dobândite pe raza teritoriului administrativ al acestor sate.

”Săptămâna trecută am avut o întâlnire cu toţi cei implicaţi din comuna Zăbala, precum şi cu reprezentanţii primăriei din Covasna și le-am propus ca soluție realizarea unui schimb de teren de aproximativ 65 de hectare între Covasna şi Zăbala. Cei care de iure au avut titluri de proprietate  pot acum să intre de facto în posesia unor terenuri corespunzătoare. Drept este că şi acum sunt unii nemulţumiţi, deoarece un hectar de păşune la Covasna este mai puţin valoros decât un hectar de teren arabil la Surcea, dar este mult mai mult decât nimic”, a explicat Gyorgy Ervin.

Potrivit acestuia, la începutul lunii viitoare, toţi cei interesaţi şi care vor fi de acord cu propunerea lui Gyorgy Ervin, vor avea o întâlnire cu reprezentanți ai Prefecturii, urmând a fi ajutați în rezolvarea formalităţilor astfel încât aceasta să capete o formă finală.

„Soluţia nu este una ideală dar pune capăt, în condiţii civilizate, unor conflicte care durează de foarte mulţi ani, şi în care altfel nu se întrevede nici o altă variantă viabilă”, a mai spus prefectul.

În același context, Gyorgy Ervin a vorbit despre doi-trei proprietari din Ormeniș (Brașov), care pot să dovedească cu extrase de Carte funciară că în anul 1948 au deţinut terenuri pe teritoriul oraşului Baraolt.

”După părerea mea, celelalte câteva zeci de titluri de proprietate emise de Comisia Judeţeană Braşov pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor pe teritoriul judeţului Covasna - fără acceptul Comisiei din judeţul nostru și pe numele unor cetăţeni din Ormeniş şi Augustin, ar trebui atacate în instanţă de Primăria Baraolt”,  a mai spus Gyorgy Ervin, arătând că probabil vor mai fi discutate aceste aspecte la nivelul autorităților locale.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.