ACTUALITATE 19 octombrie 2021

Restricții în 19 localități covăsnene, din cauza creșterii cazurilor de COVID-19

de David Leonard Bularca | 4176 vizualizări

În mai multe localități din județul Covasna, 19 la număr, se vor impune noi restricții timp de 14 zile din cauza creșterii numărului de cazuri cu COVID-19, începând de miercuri, 20 octombrie, conform celei mai recente hotărâri luate de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Covasna. Patru zone din județ au o incidență mai mare de 6/1.000 de locuitori. Dacă incidența va scădea între timp, măsurile nu se vor mai aplica, însă dacă aceasta se menține, se va prelungi și perioada de aplicare a restricțiilor. În schimb, dacă rata de infectare va crește în această perioadă de timp, peste alte 14 zile se vor impune noi restricții.

Cele mai dure restricții se vor aplica în Orașul Covasna (incidență de 9,76/1.000), în la Valea Mare (incidență de 8,7/1.000) și Arcuș (7,57/1.000). Printre noile măsuri se numără și carantina de noapte, cum este aceasta cunoscută, pe tot parcursul săptămânii.

„În toate localitățile, unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 7,5/1.000 de locuitori, se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 20,00 – 05,00, cu următoarele excepții:

 a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;

b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;

c) deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;

d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie”, se arată în anexa hotărârii cu numărul 109 a CJSU Covasna.

Bodoc are o incidență mai mare de 6/1.000

Printre restricțiile care se aplică pentru localitățile care au o incidență a cazurilor de coronavirus mai mare de 6/1.000, dar mai mică de 7,5/1.000, adică Bodoc, este și cea care limitează programul operatorilor economici în zilele de vineri, sâmbătă și duminică.

„Se instituie obligația pentru operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spaţii închise și/sau deschise, publice și/sau private, să își organizeze și să își desfășoare activitatea în zilele de vineri, sâmbătă și duminică în intervalul orar 5,00— 22,00, în toate localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori”, se arată în același document.

9 localități covăsnene au o rată mai mare de 3/1.000 de locuitori

Municipiul Sfântu Gheorghe, Municipiul Târgu Secuiesc, Catalina, Ozun, Mereni, Brateș, Chichiș, Lemnia și Brețcu au incidența cuprinsă între 3 și 6 cazuri la mia de locuitori, conform anexei adoptate marți de CJSU Covasna.

Aici, printre noile restricții se numără cele referitoare la organizarea de evenimente private.

„Se permite organizarea de evenimente private (nunți, botezuri) cu un număr de participanți de maximum 200 de persoane în interior și cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, se mai arată în hotărârile luate de autorități.

O incidență mai mare de 2/1.000 înregistrează 6 localități covăsnene

Orașul Întorsura Buzăului, Zagon, Cernat, Ojdula, Vârghiș și Vâlcele au o rată mai mare de 2/1.000 de locuitori, însă mai mică de 3/1.000.

Printre noile restricții de aici se numără, la fel, cele legate de organizarea evenimentelor private.

„Se permite organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc.), cu un număr de maximum de 150 de persoane în exterior sau de maximum 100 de persoane în interior în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 2/1000 de locuitori și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, cu respectarea normelor de protecție sanitară și este interzisă la depășirea incidenței de 3/1.000 de locuitori. La stabilirea numărului de persoane în exterior și/sau în interior nu se iau în calcul persoanele care au vârsta mai mică de 16 ani”, se precizează în lege.

Lista cu incidența cazurilor de COVID-19 pentru toate localitățile din județul Covasna poate fi consultată AICI. De asemenea, toate restricțiile care se aplică în funcție de rata de răspândire a coronavirusului în fiecare zonă a județului pot fi citite AICI.

Sursa foto: capital.ro

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.