ACTUALITATE 2 iunie 2013

Reprezentanții Schweighofer Holzindustrie sunt deschiși la dialog

de Székely Emőke | 1428 vizualizări

Am vizitat fabrica de la Sebeș, sora mai mare a ceea ce va fi construit la Reci

Discuțiile pro și contra investiției austriecilor de la Holzindustrie Schweighofer durează de câteva săptămâni bune. În acest timp am fost martorii anunțării intenției de a construi o fabrică de prelucrare a lemnului la Reci, pentru ca apoi să avem parte de o serie de discuții și dezbateri pe această temă. Cei mai vizați de investiție, locuitorii din Reci și-au exprimat dorința de a avea această fabrică la ei în comună, în timp ce mai multe organizații civile dar și politice protestează vehement, spunând că viitoarea fabrică înseamnă sfârșitul pentru pădurile covăsnene. Reprezentanții Holzindustrie Schweighofer spun că sunt deschiși la dialog pentru ca oamenii din Covasna să fie informați corect despre viitoarea fabrică, și au invitat presa covăsneană să viziteze fabrica de la Sebeș.

Tehnologie modernă

Fabrica de la Sebeș este imensă, iar la intrare vizitatorul este întâmpinat de o clădire modernă de birouri, care nu dă de bănuit ce este în spate: hale imense, stive de lemn și cherestea, ridicate ca niște cutii de chibrituri de stivuitoare speciale și performante. Performanța și tehnologia sunt cuvintele cheie și în hale, muncitorii în mare măsură doar supraveghează ca mașinile să nu dea greș. Totul este computerizat, automatizat, sunt mașinării de dimensiuni impresionante în care intră bușteanul ales și iese produsul finit, conform programului ales, pe care muncitorii îl verifică, apoi cheresteaua merge mai departe, de asemenea pe bandă, este dus la uscat, apoi împachetat și trimis clienților din țară sau din străinătate. La unitate lucrează în jur de 80 de persoane la departamentul administrativ, restul până la 750 muncesc în producție. Schweighofer Sebeș are în jur de 100 de stivuitoriști, zeci de tehnicieni de mentenanță, lăcătuși, dar și 5 pompieri. Conform planurilor, la Reci vor lucra în jur de 650 de angajați, în mai multe schimburi.

Camioane cu lemn intră zilnic în fabrică

La data vizitei noastre, în imensa curte a fabricii erau în jur de 45.000 mc de bușteni, lemn ce provine din pădurile României. Răzvan Cosma spune că Schweighofer cumpără bușteni de la sute de persoane (fizice și juridice) și achită săptămânal contravaloarea lemnului achiziționat. Pe lângă miile de bușteni care așteptau să fie curățați apoi prelucrați, în magaziile fabricii erau stocate zeci de mii de metri cubi de cherestea, care ori erau în perioada de uscare, ori erau pe cale să fie încărcaţi în containere. Transportul acestor containere se face pe cale ferată, iar Schweighofer Sebeș are pentru acest lucru două linii de cale ferată în curtea unității, iar acum construiesc și un macaz. Capacitatea de prelucrare propusă la Reci va fi de 800.000 de mc anual, iar conform planului lemnul va proveni din pădurile covăsnene, harghitene și alte județe din țară.

Cherestea, peleți, centrală proprie

Reprezentanții Schweighofer ne-au invitat la Sebeș pentru că această unitate este cea mai apropiată de ce va fi și la Reci. Am avut ocazia să vedem cum se fabrică cheresteaua, peleții folosiți pentru centrale sau brichetele pentru șemineu. Pe lângă acestea, deșeurile rămase din lemn sunt folosite pentru a produce energie electrică și termică. Pentru acest lucru Schweighofer cumpără deșeuri lemnoase și de la micii întreprinzători, de la atelierele de tâmplărie, deșeuri pe care apoi le toacă și le folosește pentru producerea energiei. Energia electrică ajunge în rețeaua națională în timp ce energia termică este utilizată la rețeaua de uscătoare a cherestelei din fabrică.

Angajați necalificați

În ceea ce privește calificarea angajaților, directorul fabricii de la Sebeș, Răzvan Cosma, spune că fabrica este deschisă pentru oricine dorește să muncească. „Nu cerem ca angajații noștri să fie calificați pentru că îi instruim noi. Chiar dacă termină un liceu de profil, la școală nu au posibilitatea de a învăța tehnologia modernă pe care o folosim noi. De asemenea angajăm și persoane de peste 45 de ani, nu avem criterii de vârstă, la fel cum nu avem nici criterii de sex, la Sebeș lucrează și femei în producție, mai ales la departamentele de control, pentru că în general femeile sunt mai atente la detalii” – a declarat directorul fabricii. Acesta a precizat că la unitatea pe care o conduce nu există o fluctuație mare de angajați. „Nu ținem pe nimeni aici cu forța, am încercat să adaptăm și programul cerințelor angajaților, dar vă pot spune că am avut cazuri în care cineva a plecat de la noi cu speranța că își va găsi un loc mai bun de muncă, iar după câteva luni s-a întors” – povestește Răzvan Cosma.

La Sebeș lumea s-a bucurat de fabrică

Se spune că la Sebeș nu muncește numai cine nu vrea să muncească. Directorul fabricii Schweighofer Holzindustrie spune că este de acord cu această afirmație, având în vedere faptul că în acest oraș au venit mulți investitori, fiecare având nevoie de forță de muncă. Răzvan Cosma spune că autoritățile ajută acești investitori, așa cum i-a ajutat și pe ei când au deschis fabrica. „La Sebeș fabrica Schweighofer a fost înființată în anul 2002, eu am venit în 2003, însă știu că am avut sprijinul autorităților. De asemenea nu îmi amintesc să fi fost cineva împotriva acestei investiții, lumea s-a bucurat că se deschide o nouă unitate unde pot lucra” – spune Cosma.

Angajații de la fabrica de cherestea își vedeau de treabă, fiecare știa ce are de făcut și muncea cu o lejeritate și un calm de invidiat. Nu știm ce salarii au, dar ni s-a spus că angajații primesc bonuri de masă, al treisprezecelea salariu, precum și diferite bonusuri de performanţă. Conducerea fabricii afirmă că de-a lungul anilor angajatul Schweighofer „s-a maturizat”. A înțeles principiile muncii austriece, precizia, seriozitatea, și astfel la Sebeș nu sunt conflicte, la fel cum datorită tehnologiei avansate nu sunt nici accidente de muncă.

Unde va fi înscrisă firma?

Consiliul Local Reci a aprobat proiectul de hotărâre cu privire la planul urbanistic zonal – un prim pas al lungului șir de avize și autorizații necesare construirii fabricii. Astfel, după ce Schweighofer va obține toate avizele și autorizațiile necesare, va începe construirea fabricii. Potrivit planului, procesul de construcție va dura în jur de un an. Întrebarea este dacă fabrica de la Reci va fi o entitate separată, sau un punct de lucru al fabricii de la Sebeș. Președintele Camerei de Comerț și Industrie Covasna, Édler András, face lobby pentru ca amplasamentul să fie înregistrat în județul Covasna, pentru că astfel județul ar încasa mai mulți bani din taxele plătite. „Președintele CCI Covasna ne-a vizitat aici la Sebeș și am discutat această problemă. Înțeleg de ce face lobby pentru ca fabrica să fie înregistrată în Covasna, însă eu nu sunt în măsură să vă răspund dacă acest lucru se va întâmpla sau nu” – afirmă Răzvan Cosma.

Întâlnire între specialiști

În urmă cu câteva zile, Consiliul Județean Covasna le-a cerut celor de la Schweighofer să fie de bună credință și să se așeze la masa dialogului. Acest lucru s-a și întâmplat, un reprezentant al fabricii de la Sebeș, Herbert Sattler, s-a întâlnit vineri cu reprezentanții lemnarilor covăsneni, cei de la ASIMCOV și clusterul ProWood. După întâlnire, președintele ASIMCOV, Bagoly Miklós, a declarat că în urma discuțiilor purtate au primit răspunsuri favorabile la problemele ridicate. „A fost o întâlnire prin care am dorit să conturăm eventuale colaborări, iar reprezentantul Schweighofer a fost deschis în acest sens. Ne-a declarat că viitoarea fabrică de la Reci va face parte din clusterul ProWood, iar produsele fabricate pentru piața internă vor fi valorificate firmelor locale” – a declarat Bagoly.

Piața de cherestea va fi reorganizată

Președintele ProWood, Kádár Rezső, a declarat că noua fabrică de la Reci va influența în primul rând piața de cherestea din județ, iar cele 30-40 de firme de profil din Covasna vor avea o concurență serioasă. „Trebuie să căutăm soluții, o șansă de supraviețuire pentru aceste firme este asocierea în diverse organizații. Însă cei care produc mobilă, vor avea șansa de a achiziționa materie de o mai bună calitate” – afirmă Kádár.

După întâlnirea cu Herbert Sattler, reprezentanții lemnarilor din Covasna au concluzionat: investiția de la Reci nu poate fi împiedicată, motiv pentru care doresc să lucreze la un sistem de colaborare cât mai larg cu firma austriacă.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.