ACTUALITATE 4 noiembrie 2022

REPORTAJ. Ziua Vânătorilor de Munte, sărbătorită alături de militarii de elită din Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 1376 vizualizări

Curtea Batalionului 22 Vânători de Munte „Cireșoaia” din Sfântu Gheorghe, de pe strada Armata Română, a fost joi, 3 noiembrie, preț de câteva ore, plină de chicoteli, râsete, întrebări și răspunsuri interesante. Aici a avut loc Ziua Porților Deschise, eveniment prin care s-a celebrat ziua militarilor care aleg să devină vânători ai munților. 

Au fost prezenți în jur de 200 de elevi, de la Școala „Váradi József” și Liceul „Constantin Brâncuși” din Sfântu Gheorghe, dar și de la Școala din Cernat. Cei mai mici și mai mari au avut parte de activități care mai de care mai interesante. 

Au aflat astfel, prin atelierele puse la cale, ce tehnici se folosesc pentru făcut foc în condiții nefavorabile, ce mănâncă militarii în misiunile externe, în ce condiții dorm, ce aparaturi și arme utilizează, cum se deplasează, cum arată blindatele în interior, cum comunică, sau cum se cațără. Cei mai curajoși dintre invitați au fost plimbați cu ATV-urile sau au călărit. Întotdeauna, la fiecare pas, au avut parte de sprijinul, îndrumarea și explicațiile militarilor bucuroși de oaspeți. 

Printre invitați s-au regăsit și cadre militare în rezervă, care au profitat de ocazie să își amintească anii tinereții. I-am întâlnit pe doi dintre aceștia la „atelierul de supraviețuire”, unde au aflat de la tinerii militari, printre care și unul care a executat până acum patru misiuni în Afganistan, ce instrumente de supraviețuire există astăzi și cum arată mâncărurile deshidratate (produse de americani) pe care le primesc în misiuni. 

În ׳75 am făcut armata aici, în unitatea asta, la artilerie, la aruncătoare de grenade. Am vrut să îmi aduc și fiicele, să vadă unde a făcut bătrânul armata, dar nu au fost acasă. De mult am vrut să revin, dar mereu a intervenit ceva. Sunt foarte bucuros că mai stau de vorbă cu oamenii pe care nu i-am mai văzut de mult. M-am întâlnit și cu un ofițer care era aici tot pe vremea mea”, ne-a împărtășit joi Szilvási György, din Boroșneu Mare. 

Am venit din nostalgie. Am fost aici cadru militar activ 12 ani. Am vrut să revăd locurile unde am lucrat, să îmi văd tinerețea”, ne-a declarat, în același context, și fostul comandant de companie de transmisiuni Csáki Ernő. 

Tot acesta ne-a spus și că mesajul către populația județului ar fi să aibă respect pentru vânătorii de munte, „pentru că este o viață foarte grea, să știți, și periculoasă. Mergi în munți, neajutorat. Dar este o armă frumoasă”. 

Am aflat aici și că sărbătoarea cu porți deschise a Vânătorilor de Munte din Sfântu Gheorghe nu este o premieră, ci are loc anual, deși excepție a fost 2021, din cauza restricțiilor din pandemie. 

Un alt aspect de noutate, interesant și divers, descoperit de noi, civilii, a fost cel al șosetelor albe purtate de vânătorii de munte peste bocanci. Dacă nu știați nici voi, aflați că este un simbol al acestor militari, pornit de la nevoia de a se proteja în munți de... vipere. Șosetele albe sunt o țintă pentru acestea, așa că, dacă acoperă bocancul, mușcătura nu ajunge la picior. 

Reprezentanți ai curajului, responsabilității, profesionalismului şi spiritului de sacrificiu

În altă ordine de idei, despre militarii de elită ai Forțelor Terestre, Ministerul Apărării Naționale a transmis, prin intermediul Facebook, pe 3 noiembrie, zi în care se sărbătorește Ziua Vânătorilor de Munte, că, „după 106 ani de la constituirea primului batalion de vânători de munte, aceștia sunt reprezentanți ai curajului, responsabilității, profesionalismului şi spiritului de sacrificiu. Foarte buni cunoscători ai mediului montan, vânătorii de munte sunt rapizi, greu detectabili și adaptaţi la condiţiile de mediu. (...) La mulți ani, să ajungeți pe cele mai înalte creste ale succesului!”. 

Potrivit MApN, vânătorii de munte se regăsesc în Armata României în cadrul a două brigăzi operaționale: una subordonată Diviziei 2 Infanterie (Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” din Brașov), iar cealaltă subordonată Diviziei 4 Infanterie (Brigada 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu” din Miercurea Ciuc). Acesteia din urmă i se subordonează și Batalionul 22 Vânători de Munte „Cireșoaia” din Sfântu Gheorghe. 

Locul II la întrecerea între vânători de munte 

E interesant de precizat și că militarii din județul Covasna, de la Batalionul 22 Vânători de Munte „Cireșoaia”, au luat locul II la un concurs intern, organizat de Ziua Vânătorilor de Munte. 

„Pe parcursul a două zile de întreceri, vânătorii de munte din Brigada 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu” şi-au demonstrat abilitățile la instrucția topografică, trageri cu armamentul de infanterie, instrucția tactică, sanitară, educaţia fizică militară şi instrucţia alpină.

Prin competițiile de acest fel se verifică gradul de pregătire a militarilor şi se dezvoltă în același timp spiritul camaraderesc specific acestor trupe de elită:

Clasamentul general pentru cea mai bună grupă a fost următorul:

Locul I - Batalionul 17 Vânători de Munte „Dragoș Vodă”;

Locul II - Batalionul 22 Vânători de Munte „Cireșoaia”;

Locul III - Batalionul 24 Vânători de Munte „General Gheorghe Avramescu””, se arată într-o altă postare publicată pe pagina de Facebook a Ministerului Apărării Naționale. 

În final, chiar dacă le-am spus și la fața locului, le urăm și în scris militarilor de la Vânători de Munte „La mulți ani!”. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.