ACTUALITATE 28 noiembrie 2011

Reorganizarea teritorială în viziune liberală

de Székely Emőke | 563 vizualizări

Extensia Universităţii Babeş-Bolyai din Sfântu Gheorghe a fost vineri gazda unei mese rotunde a cărei temă a fost reorganizarea administrativ teritorială, dar şi mult discutata autonomie a Ţinutului Secuiesc. Evenimentul a fost organizat de către universitate împreună cu PNL Covasna, iar la el au participat reprezentanţii mai multor formaţiuni politice. Dezbaterea s-a axat pe trei direcţii principale, respectiv numărul eşaloanelor administrative, statusul administrativ-juridic al entităţilor administrativ-teritoriale şi sustenabilitatea economică a acestora, iar la punctul al doilea s-a luat în discuţie şi problema autonomiei.

„Să se facă auzită şi vocea academicului”

„Politizarea excesivă a unui demers mai mult ştiinţific m-a dus la situaţia în care să stăm la taclale fără o miză politică, să vedem ce gândesc politicienii şi tagma universitară despre această problemă a reorganizării administrativ-teritorială. Intenţia noastră a fost să se facă auzită şi vocea academicului” – a declarat cadrul didactic universitar Cziprian Lorand.

Fostul consilier al preşedintelui Traian Băsescu, Eckstein Kovacs Peter, şi-a adus aminte de vremurile în care s-a adus în discuţie pentru prima dată tema reorganizării. „La început scopul a fost întărirea regiunilor de dezvoltare, pentru ca acestea să poată absorbi fonduri europene. În aplicarea acestui plan UDMR a fost cel care a opus rezistenţă, iar pentru a ne astupa gura, Traian Băsescu a venit cu propunerea de opt mega judeţe, iar Covasna şi Harghita să rămână judeţe separate, variantă pe care de asemenea nu am acceptat-o. În ceea ce priveşte autonomia, am o viziune aparte, cred că ar trebui realizată prin lege şi nu prin referendum, iar baza autonomiei ar trebui să fie consensul dintre români, maghiari şi romi” – spune Eckstein.

Sensibila temă a autonomiei a incitat spiritele printre cei prezenţi. Politicienii au spus că motivul discuţiilor în contradictoriu ar fi fost prezenţa reprezentanţilor mass media. Oricum ar fi, reprezentanţii PNL au avut opinia lor, UDMR a lor, iar Cziprian Lorand, ca şi reprezentantul mediului academic, iarăşi alt punct de vedere. S-a ajuns la întoarcerea cuvintelor pe dos, la uşoare jigniri chiar, dar o concluzie nu a tras nimeni.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
eugen, 28 noiembrie 2011
Si marmota. ..ce zicea??
lili, 28 noiembrie 2011
Dupa cum scrieti, e clar c-au fost urate de tot discutiile pe tema autonomiei in Secuime iar faptul ca nu ati detaliat acele discutii cred ca se datoreaza mai degraba faptului ca sunt acuzatoare la citeste integral
LESUCA DIN HETEA, 28 noiembrie 2011
IN ATARI CONDITII O CONCLUZIE NU VA TRAGE NIMENI VECI.POLITICIENII STIU ALE LOR INTERESE SI NU IAU IN SEAMA CE VOR ALEGATORII,CARORA NU LE ARDE BUZA ASA DE TARE DUPA AUTONOMIE DUPA PAREREA MEA. ESTE citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.