Reorganizarea teritorială în viziune liberală
Extensia Universităţii Babeş-Bolyai din Sfântu Gheorghe a fost vineri gazda unei mese rotunde a cărei temă a fost reorganizarea administrativ teritorială, dar şi mult discutata autonomie a Ţinutului Secuiesc. Evenimentul a fost organizat de către universitate împreună cu PNL Covasna, iar la el au participat reprezentanţii mai multor formaţiuni politice. Dezbaterea s-a axat pe trei direcţii principale, respectiv numărul eşaloanelor administrative, statusul administrativ-juridic al entităţilor administrativ-teritoriale şi sustenabilitatea economică a acestora, iar la punctul al doilea s-a luat în discuţie şi problema autonomiei.
„Să se facă auzită şi vocea academicului”
„Politizarea excesivă a unui demers mai mult ştiinţific m-a dus la situaţia în care să stăm la taclale fără o miză politică, să vedem ce gândesc politicienii şi tagma universitară despre această problemă a reorganizării administrativ-teritorială. Intenţia noastră a fost să se facă auzită şi vocea academicului” – a declarat cadrul didactic universitar Cziprian Lorand.
Fostul consilier al preşedintelui Traian Băsescu, Eckstein Kovacs Peter, şi-a adus aminte de vremurile în care s-a adus în discuţie pentru prima dată tema reorganizării. „La început scopul a fost întărirea regiunilor de dezvoltare, pentru ca acestea să poată absorbi fonduri europene. În aplicarea acestui plan UDMR a fost cel care a opus rezistenţă, iar pentru a ne astupa gura, Traian Băsescu a venit cu propunerea de opt mega judeţe, iar Covasna şi Harghita să rămână judeţe separate, variantă pe care de asemenea nu am acceptat-o. În ceea ce priveşte autonomia, am o viziune aparte, cred că ar trebui realizată prin lege şi nu prin referendum, iar baza autonomiei ar trebui să fie consensul dintre români, maghiari şi romi” – spune Eckstein.
Sensibila temă a autonomiei a incitat spiritele printre cei prezenţi. Politicienii au spus că motivul discuţiilor în contradictoriu ar fi fost prezenţa reprezentanţilor mass media. Oricum ar fi, reprezentanţii PNL au avut opinia lor, UDMR a lor, iar Cziprian Lorand, ca şi reprezentantul mediului academic, iarăşi alt punct de vedere. S-a ajuns la întoarcerea cuvintelor pe dos, la uşoare jigniri chiar, dar o concluzie nu a tras nimeni.