Regionalizarea rămâne un subiect deschis [FOTO]
Vicepremierul Liviu Dragnea a participat vineri la o dezbatere publică pe această temă la Balvanyos
Câteva sute de persoane au participat vineri la Balvanyos la o dezbatere publică organizată de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice pe tema regionalizării, dezbatere în cadrul căreia vicepremierul Liviu Dragnea, dar și reprezentanții administrațiilor publice din județele Covasna, Harghita și Mureș și-au prezentat punctele de vedere pe marginea acestui subiect.
Steaguri secuiești și pancarte
Liviu Dragnea a fost întâmpinat în județul Covasna cu steaguri secuiești, în localitățile dintre Sfântu Gheorghe și Balvanyos fiind arborate zeci de steaguri pe casele oamenilor. Odată ajuns la sala de conferințe unde a avut loc dezbaterea, vicepremierul a dat de un grup de protestatari care au afișat pancarte pro autonomie. Cu toate acestea nu au avut loc evenimente neplăcute, nefiind înregistrat niciun incident. Dezbaterea s-a desfășurat oarecum pe două planuri: toți vorbitorii și-au prezentat argumentele, însă nu au lipsit nici glumele sau anecdotele, atmosfera fiind una destinsă.
„Descentralizarea va rupe România de comunism”
Liviu Dragnea a prezentat viziunea sa despre regionalizare, punând accent pe descentralizare. „Motivul principal care stă la baza reformei de regionalizare –descentralizare este asigurarea unei dezvoltări echilibrate, care să reducă decalajele dintre zonele sărace și cele prospere și să asigure o repartiție echitabilă a resurselor de dezvoltare pe tot teritoriul României. Regionalizarea însă nu este un simplu joc de puzzle. Principalul motor al dezvoltării este descentralizarea” – a declarat Liviu Dragnea. Ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a spus că statul Român și-a schimbat în ultimii 23 de ani doar structura, dar și-a păstrat caracteristicile comuniste, care ar putea fi date uitării doar printr-o descentralizare adevărată. Dragnea este de părere că prin acest mod s-ar reduce birocrația pentru că, spune el, mai puține competențe centrale înseamnă mai puțini angajați în ministere, includerea deconcentratelor în Consiliile județene și regionale înseamnă mai puțini angajați în administrația centrală, iar preluarea personalului din Agențiile de Dezvoltare Regională în aparatul tehnic al consiliilor regionale înseamnă că nu se vor face angajări suplimentare la nivel de regiune. „Prin descentralizare vom rupe România definitiv de comunism. Va trebui să prevedem în Constituție un articol prin care să spunem că descentralizarea este ireversibilă, pentru ca nicio putere care va veni să nu o poată schimba” – a declarat Liviu Dragnea.
„Regionalizarea nu înseamnă federalizare”
Vicepremierul a spus că autoritatea și caracterul unitar al statului român nu se descentralizează. „Regionalizarea nu înseamnă federalizare. Nu vor exista guverne regionale, ci consilii regionale. Regiunile nu vor fi conduse de guvernatori, ci de președinții consiliilor regionale. De asemenea Parlamentul va rămâne singura autoritate legiuitoare a țării, nu vor exista parlamente regionale, iar consiliile regionale nu vor emite legi, ci hotărâri cu caracter administrativ” – a declarat Liviu Dragnea. În ceea ce privește modelul viitoarelor regiuni, Dragnea susține modelul multipolar, ceea ce înseamnă că într-o regiune va fi un oraș care va fi desemnat sediul regiunii respective, dar nu vor fi concentrate toate instituțiile acolo.
UDMR vrea „demolarea unui sistem sclerozat”
Propunerea UDMR privind regionalizarea a fost prezentată de primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád. Acesta a spus că actualele regiuni de dezvoltare nu au făcut altceva decât să mărească discrepanțele dintre județe, astfel cele bogate au devenit și mai dezvoltate, iar cele sărace au avut de suferit. De aceea UDMR cere regiuni mai mici. „În ultimii ani am mers în direcția inversă decât trebuia. Cerem demolarea acestui sistem sclerozat, dorim regiuni mici, în care 80% din ajutor să vină direct pentru regiuni, iar 20% pentru proiectele inter-regionale” – a declarat Antal Árpád. Acesta a prezentat și un calcul, spunând că dacă județele Covasna, Harghita și Mureș vor rămâne în actuala regiune de dezvoltare, vor pierde bani din cauza județelor Brașov și Sibiu, care cresc simțitor PIB-ul întregii regiuni, iar banii se alocă în conformitate cu PIB-ul calculat pe întreaga regiune.
Deschidere către dialog
După prezentări au urmat o serie de luări de cuvânt din partea unor oficiali județeni și locali. Fiecare și-a expus punctul de vedere, delegații PCM, PPMT și CNS i-au înmânat ministrului scrisori deschise, iar Liviu Dragnea a apreciat în mod deosebit luarea de cuvânt a lui Demeter Ferenc, liderul mișcării „Tineri în acțiune”, care a spus că efectuează o serie de dezbateri pe tema regionalizării cu tinerii din Covasna. Demeter Ferenc i-a spus vicepremierului că îi vor înmâna un document pe care îl vor realiza la finalul acestor dezbateri, iar Dragnea a spus că va ține cont și de doleanțele tinerilor, care sunt de fapt viitorul țării.
UDMR, îndemnată la deschidere către comunitatea românească
Directorul Centrului European de Studii Covasna-Harghita, Ioan Lăcătușu, a declarat că nu susține o regiune alcătuită din cele trei județe unde populația de etnie română ar fi minoritară. „Temerea noastră este legată de existenţa în mentalul colectiv a ceea ce înseamnă regiunea autonomă maghiară şi situaţia românilor de atunci. De asemenea, şi fără un ţinut secuiesc enclavizat, în cei 23 de ani postdecembrişti comunitatea românească din zonă nu a găsit înţelegerea necesară privind problemele de fond, identitare. Se discută despre aceste lucruri doar din perspectiva populaţiei maghiare” – a declarat Lăcătușu. Liviu Dragnea i-a îndemnat pe reprezentanții UDMR să fie deschiși către comunitatea românească din această zonă. „Comunicați, încercați să îi convingeți, și poate aşa o să-l vedem pe deputatul Horia Grama că vine cu nişte steaguri la Bucureşti să ceară ceea ce vreţi dumneavoastră, cu asistenţa de specialitate a domnului Lăcătuşu” – a spus Liviu Dragnea.
Proiect de lege privind steagurile locale
Vicepremierul a fost aplaudat îndelung după ce a anunțat că va iniția cât mai repede posibil un proiect de lege care să reglementeze folosirea steagurilor unor localități sau județe, spunând că și județul Teleorman, unde a fost președintele Consiliului Județean, are nevoie de un steag propriu. „Voi propune Guvernului ca în foarte scurt timp să adopte un act normativ care să dea fiecărei comunităţi locale posibilitatea să-şi adopte steaguri proprii care să poată fi arborate pe instituţiile administraţiilor locale şi a celor din subordinea lor, lângă drapelul naţional” – a declarat Liviu Dragnea. Acesta a refuzat însă să comenteze ce se va întâmpla cu steagurile unei comunități, cum este steagul secuiesc, subliniind că Guvernul nu poate aproba decât steaguri ale unor unități administrativ teritoriale.
Mulțumit de calitatea dezbaterii
La finalul dezbaterii de vineri, Liviu Dragnea a declarat că este mulțumit de discuții, de nivelul înalt al intervențiilor și al argumentelor aduse. „Sunt mulțumit de dorința de a comunica cu calm, de a aborda cu umor subiectele odinioară sensibile. Am sesizat că s-a discutat cu mult calm și înțelepciune, oricine a avut posibilitatea de a-și exprima punctul de vedere. În ceea ce privește concluziile acestor dezbateri organizate pe tema regionalizării, vă pot spune că din ce în ce mai multe persoane înțeleg că regionalizarea le aduce beneficii și poate crea mai multe locuri de muncă” – a concluzionat Liviu Dragnea, adăugând că deocamdată nu există o variantă finală a regionalizării, subiectul fiind deocamdată deschis.
Locație aleasă intenționat
Întrebat de ce a avut loc dezbaterea tocmai la Balvanyos, președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, a declarat că au vrut ca Liviu Dragnea să vadă starea degradată a drumului. De altfel, primarul comunei Turia, Daragus Attila, a spus că își va lăsa barbă dacă acest drum va fi în sfârșit reabilitat, iar vicepremierul i-a dat asigurări că acest lucru se va întâmpla. „Am înțeles mesajul acestui drum care ne-a trezit neuronii. Dacă regionalizarea s-ar fi produs, drumul era perfect” – a spus Liviu Dragnea. Așadar cei care vor putea simți primii efectele acestei dezbateri sunt cei care vor merge în vacanță la Balvanyos, pentru că, așa cum a spus Tamás Sándor, pentru acest drum (DJ 113) va fi depus un nou proiect la POR anul viitor.