ACTUALITATE 6 august 2009

Recoltă bogată de grâu

de Covasna Media | 599 vizualizări
Producătorii din judeţ au recoltat anul acesta una dintre cele mai mari cantităţi de grâu din ultimii ani, potrivit datelor prezentate de conducerea Direcţiei Agricole şi de Dezvoltare Rurală (DADR) Covasna în total fiind recoltate peste 70.000 de tone de grâu. Directorul interimar al DADR, Doru Toboltoc, a afirmat că recolta de grâu se ridică la 70.946 de tone de pe 21.100 de hectare cultivate, în timp ce la ovăz sau orzoaică până în prezent au

Producătorii din judeţ au recoltat anul acesta una dintre cele mai mari cantităţi de grâu din ultimii ani, potrivit datelor prezentate de conducerea Direcţiei Agricole şi de Dezvoltare Rurală (DADR) Covasna în total fiind recoltate peste 70.000 de tone de grâu.

Directorul interimar al DADR, Doru Toboltoc, a afirmat că recolta de grâu se ridică la 70.946 de tone de pe 21.100 de hectare cultivate, în timp ce la ovăz sau orzoaică până în prezent au fost recoltate aproximativ jumătate din suprafeţele cultivate şi dacă vremea este bună până la mijlocul lunii august se încheie şi această recoltare.

„La grâu, faţă de ultimii ani a fost o producţie record, cea mai bună din ultimii ani. Unul dintre motive este că anul acesta Dumnezeu s-a ocupat de irigaţii, a fost un an foarte bun pentru grâu şi au fost şi soiuri bune“, a declarat Doru Toboltoc.

Potrivit acestuia, în judeţ au existat zone unde s-au recoltat şi peste 5.000 de kg de grâu pe hectar, cantitatea totală culeasă în judeţ fiind cu aproximativ 20% mai mare decât în trecut.

În ceea ce priveşte costul grâului, directorul DADR crede că deocamdată producătorii nu prea sunt interesaţi să vândă şi nu s-a stabilizat un preţ, lucru care probabil se va întâmpla mai spre toamnă.

Ultimatum pentru producători

În altă ordine de idei, conducerea DADR adresează o ultimă cerere tuturor producătorilor agricoli de cereale pentru consum din judeţ ca până pe data de 14 august să depună la sediul Direcţiei cereri de autorizare a spaţiilor de depozitare pentru cerealele de consum, în caz contrar vor fi sancţionaţi.

În conformitate cu ordinul 222 din 2006, producătorii trebuie să-şi autorizeze spaţiile de depozitare, cum ar fi spre exemplu silozurile, iar dacă nu fac acest lucru amenzile pe care le riscă sunt de la 7.000 la 10.000 de lei Somaţia a fost transmisă tuturor producătorilor agricoli din baza de date a Direcţiei Agricole, urmând ca după data de 14 august să se treacă la controale şi măsuri legale.

Numărul producătorilor de cereale de consum din judeţ este foarte mare, dintre cei care au spaţii de depozitare de peste 20 de tone fiind în jur de 200 de producători.

Ana Sidon

Foto: Mediafax

Teme articol: recolta grau
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.