ACTUALITATE 26 iunie 2018

Reabilitarea CNMV, în centrul atenției autorităților

de Iulia Drăghici - Taraș | 1984 vizualizări

Primarul vorbește despre dosare interetnice, iar conducerea școlii - de proiecte câștigate care nu rezolvă problemele urgente ale instituției

Peste 1.500 de locuitori ai reședinței de județ au semnat petiția pentru „Finanțarea investițiilor de reabilitare a Colegiului Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe”, depusă la finele lunii mai și înregistrată la Primăria Sfântu Gheorghe, proprietarul clădirii de patrimoniu, Inspectoratul Școlar Județean Covasna și Prefectura Județului Covasna. Discuțiile din jurul inițiativei sunt departe de a se fi încheiat, însă.

Reprezentanții primăriei nu au primit cu prea mare entuziasm solicitarea atât de oficială a direcțiunii, profesorilor și părinților din CNMV, catalogând inițiativa drept o încercare de presiune și de lansare în discuții interetnice. În același timp, conducerea CNMV respinge vehement acuzațiile și transmite că documentul are ca scop exprimarea unor nemulțumiri legate de investițiile din ultimii ani.

„Colegiul Național „Mihai Viteazul” a beneficiat din 1990 până astăzi de o singură consolidare a clădirilor A și B în perioada anilor  90 , de atunci investițiile cu privire la reabilitarea clădirilor nu au mai existat, în ultimii 10 ani s-a efectuat doar o asfaltare parțială a curții în anul 2011 și 2012. Petiția depusă la Primărie nu face altceva decât să exprime nemulțumirea semnatarilor cu privire la inexistența momentană a unor investiții de anvergură așa cum s-au făcut în alte școli până acum. Suntem conștienți că  sumele necesare nu le poate investi Primăria de una singură, însă Primăria, ca proprietar al clădirii este cea care poate depune proiectele necesare obținerii finanțărilor în acest sens, conducerea școlii nu are cum să facă acest lucru, fiind doar administratorul clădirii. Deci singurul scop al acestei petiții este acela de a trage un semnal de alarmă cu privire la faptul că sunt imperios necesare investiții substanțiale pentru reabilitarea corpurilor de clădire ale școlii și pentru a evita astfel accidentele nedorite care pot apărea datorită gradului de uzură al clădirilor”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, directoarea Colegiului Național „Mihai Viteazul”, Luminița Costea.

Dar reprezentanții primăriei par să fi perceput altfel scopul petiției.

„Am avut această discuție și cu acele două directoare ale Colegiului Național „Mihai Viteazul”. Atunci am spus în glumă că dacă nu cred, atunci să întrebe psihologii de la SRI care îmi studiază profilul (râde) că nu sub presiune se rezolvă problemele cu mine. Faptul că unii încearcă să deschidă un dosar interetnic pe speța Colegiului Național „Mihai Viteazul” și că doresc să se folosească de copii, părinți și instituții în acest dosar interetnic este dreptul lor (...), dar e bine ca noi, cei care trebuie să rezolvăm problema, respectiv cei despre care vorbim să știm, sau mai ales ei – să știe, că, probabil, sunt folosiți într-o chestiune din care nu vor câștiga nici părinții, nici copiii, nici profesorii și nici orașul până la urmă, deci e important să știm acest aspect”, a declarat, joia trecută, într-o conferință de presă, primarul Antal Árpád.

Reabilitare cu fonduri europene

În același context, primarul a ținut să sublinieze că CNMV este inclus în planurile Primăriei și că în viitorul apropiat aici se vor face investiții din fonduri europene, pentru care s-a și câștigat un proiect.

„Noi avem un proiect în Programul Operativ Regional, care, în cazul Colegiului Național „Mihai Viteazul” a trecut de faza de eligibilitate. Sunt instituții de învățământ în oraș unde nu a trecut. Aici, dacă alții ar dori să deschidă dosare interetnice ar putea spune că e ciudat că același proiectant, care a făcut pentru 4 instituții, în cazul Colegiului Național „Mihai Viteazul” a trecut și în cazul Váradi nu a trecut. Dar eu nu doresc să de deschidă astfel de dosare interetnice și mă bucur că a trecut măcar la „Mihai Viteazul” sau la alte școli. Cu siguranță vom avea fonduri europene cu care vom rezolva o parte din probleme la Colegiul Național „Mihai Viteazul” foarte curând. Avem un alt proiect, unde dorim să obținem fonduri din PNDL și am fost chiar săptămâna asta la Minister, m-am întâlnit cu domnul vicepremier, cu care am discutat inclusiv problema Colegiului Național „Mihai Viteazul” și problema Colegiului Național „Székely Mikó”. Pentru că ambele sunt în aceeași situație. Din punctul meu de vedere merg mână în mână, în pachet. Eu îmi doresc ca ambele instituții să fie modernizate în anii care urmează”, a mai spus Antal Árpád în cadrul aceleiași conferințe de presă.

Potrivit directorului CNMV, proiectele amintite de primar nu rezolvă însă problemele urgente pe care instituția de învățământ le are.

„Primăria a depus un proiect pentru obținerea de fonduri europene cu privire la reabilitarea termică a mai multor clădiri aparținând unor școli și nu doar pentru CNMV. În ce privește Colegiul  este vorba de  reabilitarea termică  a două dintre cele  nouă corpuri de clădiri ale școlii și anume a  internatului și a sălii de festivități.  Pentru corpurile de clădire A și B, pentru clădirea bibliotecii și pentru clădirea sălii de sport la ora actuală nu sunt depuse proiecte pentru obținerea finanțării, ci există doar documentații DALI (Documentație de Avizare a Lucrărilor de Intervenție). Sperăm ca într-un viitor cât mai apropiat și aceste documentații DALI contractate și plătite de Primărie să se materializeze în depunerea de proiecte pentru obținerea de finanțare europeană sau națională astfel încât Colegiul să beneficieze de reabilitarea bine meritată de acest ansamblu de clădiri monument istoric al municipiului Sfântu Gheorghe”, a mai spus directoarea Luminița Costea, care a concluzionat: „Eu vă recomand să citiți petiția și să judece fiecare dacă este sau nu un dosar sau un conflict „interetnic”, în măsura în care în petiție se solicită doar reabilitarea corpurilor de clădiri și nimic altceva care să facă trimitere și din greșeală către ceva interetnic. Nu ne dorim să transforme oricine altcineva această petiție în altceva decât ceea ce s-a dorit a fi!”.

Strângerea de semnături pentru susținerea petiției în discuție a fost lansată la mijlocul lunii februarie. De atunci și până în 16 mai, 1509 persoane s-au alăturat solicitării de a face, cât mai repede, intervenții de reabilitare în clădirea Colegiului Național „Mihai Viteazul”.

Textul petiției poate fi citit integral aici.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.