ACTUALITATE 16 iulie 2013

Rata șomajului este constantă în județ

de Székely Emőke | 109 vizualizări

Lucrăm în continuare însă pe bani mult mai puțini față de media națională

La finele lunii iunie rata șomajului în județul Covasna a fost de 6,67%, rămânând constantă de câteva luni de zile. Rata este cu aproape 1% mai mică decât în iunie 2012. Dintre cei 5.978 de șomeri din județ, doar 1.449 beneficiază de ajutor de șomaj, restul fiind neindemnizabili.

„În luna iunie în județul Covasna au fost angajate 421 de persoane, iar pentru cei care nu se pot angaja, le-am pregătit cursuri de calificare. Am pornit un curs de maseur, care se bucură de mare interes. La acest curs participă 14 persoane, dintre care una lucrează deja în domeniu la un hotel din Covasna. Restul se gândesc de asemenea să se angajeze în acest domeniu sau să își deschidă propria afacere” – a declarat directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna, Kelemen Tibor.

Mini bursă a locurilor de muncă la Reci

În jur de 15 șomeri au ocazia de a-și găsi un loc de muncă vineri, când AJOFM va organiza la Reci o mini bursă a locurilor de muncă la cererea firmei Torpi Team. Societatea de confecții dorește să se extindă, motiv pentru care vrea să angajeze 15 persoane pentru un atelier la Reci.

Salarizarea din județ rămâne însă la un nivel scăzut, aproape la jumătatea mediei naționale. Dacă pe plan național venitul mediu brut este de 2.266 lei, în județul Covasna se câștigă în medie 1.321 lei. În opinia directorului Kelemen Tibor, oamenii se descurcă așa cum pot, iar în județ funcționează de ani de zile „sistemul caietului”, adică magazinele mici, în special cele din sate, dau produse alimentare pe datorie. Totuși, Kelemen afirmă că salariul mediu este în continuă creștere, însă de doar câteva zeci de lei pe lună.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
lili, 17 iulie 2013
Traiasca autonomia! Aia-i solutia!!???
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.