ACTUALITATE 28 octombrie 2010

Rata șomajului a scăzut cu 2% în Covasna!

de Monica Vrânceanu | 10550 vizualizări
Astfel, rata şomajului a ajuns la 8,32%, cu 2.000 de şomeri mai puţini decât luna trecută Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna anunță o scădere cu două procente a șomajului în ultima lună, acesta fiind un lucru nemaiîntâlnit de foarte multă vreme în județ.

Astfel, rata şomajului a ajuns la 8,32%, cu 2.000 de şomeri mai puţini decât luna trecută

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna anunță o scădere cu două procente a șomajului în ultima lună, acesta fiind un lucru nemaiîntâlnit de foarte multă vreme în județ.

Directorul AJOFM Covasna, Kelemen Tibor, a declarat că rata șomajului, care luna trecută era de 10,64% a ajuns în prezent la 8,32%, ceea ce practic înseamnă cu 2.000 de șomeri mai puțin.

„Potrivit acestor date, 2.000 de persoane au ieșit din sistemul nostru, iar acestea pot fi absolvenți înregistrați în această vară și care și-au găsit de lucru, dar și persoane care în ultima vreme s-au angajat în domenii precum construcțiile, confecțiile și comerțul”, a explicat Kelemen Tibor.

Potrivit lui Kelemen, din aproape 10.000 de șomeri câți a avut județul Covasna în urmă cu aproximativ două luni, acum au mai rămas în evidențe 7.700 de persoane, din care 3.758 sunt șomeri indemnizați, iar restul neindemnizați.

Datele AJOFM arată că cei mai mulți șomeri, atât indemnizați cât și neindemnizați - 3.200, sunt în Sfântu Gheorghe, 1.800 în Târgu Secuiesc, câte o mie în Baraolt și Covasna și în jur de 600 la Întorsura Buzăului. Șomajul afectează cel mai mult persoanele sub 25 de ani și persoanele peste 45 de ani (în prima categorie intră absolvenții fără experiență, în a doua persoanele cu meserii tot mai puțin căutate și fără o altă calificare). În vreme ce persoanele cu studii medii reprezintă 60% dintre șomeri, cei cu studii superioare reprezintă doar 10%.

În aceeași idee, Kelemen Tobor a mai arătat că firmele de confecții continuă să fie cel mai puternic absorbant de forță de muncă - atât cele din Sfântu-Gheorghe cât și cele din zona Târgu-Secuiesc. În acest sens, Kelemen Tibor a spus că se încearcă identificarea unor soluții cu Primăria Baraolt, astfel încât 40 de persoane de aici, care ar putea să lucreze în confecțiile din Sfântu-Gheorghe, să dispună de mijloc de transport pentru a ajunge la muncă.

În ceea ce privește disponibilizările, în afară de cei 50 de oameni la care Societatea de Drumuri și Poduri Covasna a anunțat deja că va renunța (lucru ce se va întâmpla în luna noiembrie), se pare că nimeni nu intenționează deocamdată să facă reduceri de personal însemnate.

Kelemen Tibor a mai arătat că sistemul de salarizare covăsnean rămâne în continuare printre cele mai mici din țară, în vreme ce salariul mediu la nivel național se menține în jurul valorilor de 1700-1800 de lei, cel din județul nostru rămânând la 1.137 de lei, chiar mai mic față de începutul anului, când era la 1.223 de lei.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 7

Adaugă comentariu
COSTEL, 30 octombrie 2010
DAr trebui anulate 70% din ajutoarele sociale pentru ca de astea profita numai tiganii si puturosii,imediat ar fi ceva banuti in plus.
gigi, 30 octombrie 2010
Ai dreptate lili. Scaderea e pur statistica, nu are nimic comun cu realitatea. Pur si simplu acei oameni nu mai sunt inregistrati, si atat.
VIVI, 29 octombrie 2010
Din pacate foarte multi au pierdut ajutorul de somaj pentru ca s-au oferit "noi locuri de munca"care nu au fost acceptate de someri asa a scazut rata somajului!!!!!!!!!
ion, 29 octombrie 2010
Este adevarat Costi. Preturile sunt tot mai mari in conditiile in care salariile raman la fel (in cazul fericit) sau scad. De remarcat este deasemeni cresterea preturilor la produsele alimentare de citeste integral
Misi, 29 octombrie 2010
Puneti mana la munca nu dati cu parerea ca nu se traieste din vorbe.
lili, 29 octombrie 2010
Ma surprinde o scadere asa mare... Cei de la Statistica confirma ca a crescut numarul angajatilor in judetul Covasna cu acelasi procent?! ca altfel inseamna ca au iesit din evidentele AJOFM oameni citeste integral
Costi Holospin, 29 octombrie 2010
Foarte interesant, cele mai mici salarii dar cele mai mari preturi. Neconcordanta totala !
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.