ACTUALITATE 5 noiembrie 2013

Rara Avis pregăteşte un adăpost de păsări la Sfântu Gheorghe

de Monica Vrânceanu | 1341 vizualizări

Acesta se doreşte a fi primul adăpost modern pentru păsări din România

Asociația ornitologică Rara Avis dorește să înființeze la Sfântu Gheorghe primul adăpost modern pentru păsări din România. Adăpostul va fi unul care va respecta întocmai normele europene, iar conducerea Asociației dorește ca Primăria Sfântu Gheorghe să sprijine proiectul prin punerea la dispoziție a unui teren.

Președintele Asociației Rara Avis, Kelemen László, ne-a declarat că, după 12 ani de activitate în care Asociația și-a dovedit eficiența prin toate activitățile întreprinse, înființarea Adăpostului vine în mod firesc.

„Ne-am dorit dintotdeauna acest adăpost, însă când am pornit la drum cu Asociația, acum 12 ani, călcam pe un teritoriu relativ nou pentru țara noastră. Nu știam atunci multe aspecte, le-am învățat din mers prin experiențe proprii. Facem anual diverse acțiuni, studii, ne pregătim pentru tot felul de situații și intervenții și asta mereu fără a fi finanțați de cineva – nu de puține ori s-a întâmplat ca membrii Asociației să vină cu bani de acasă pentru unele proiecte. Tot din lipsa unei finanțări constante, am încheiat înțelegeri cu unii oameni din mediul rural, care ne adăpostesc unele păsări peste iarnă sau pe perioada de convalescență, dar asta nu poate continua la nesfârșit. După 12 ani suntem profesioniști și trebuie să ne purtăm ca atare”, a spus Kelemen László.

Acesta a explicat că Asociația are mulți membri, unii specialiști, are contracte cu cabinete veterinare unde ajung păsările rănite și ar putea accesa proiecte, după cum ar putea căuta și sposorizări. Atâta vreme cât nu există însă un Adăpost pentru păsările ce se doresc a fi salvate, este mai greu să accesezi fonduri ori să ceri sprijin financiar.

„Dorim ca Primăria să ne ajute cu cinci ari de teren în concesiune. Noi avem planul construcțiilor, banii pentru realizarea acestora îi avem și dacă am primi terenul, până în primăvară am reuși să finalizăm adăpostul. Ceea ce vă pot spune este că schițele noastre prevăd căsuțe speciale pentru păsări, fiecare respectând dimensiunile pe fiecare specie de păsări, astfel că am avea un adăpost unic în România. Prin ceea ce a realizat până acum, Asociația Rara Avis a dovedit că este profesionistă și asta e linia pe care o vom urma pe mai departe”, a mai spus Kelemen, care susține că accesul la fondurile europene este liber, tot ceea ce lipsește este tocmai adăpostul, prin care să se ceară aceste fonduri.

Kelemen László a mai arătat că Asociația se ocupă anual de zeci de păsări rănite – berzele toamna (unele au fost chiar oprite aici în trecut, pentru că erau slăbite ori rănite și nu ar fi putut supraviețui lungului drum până în țările calde) și bufnițele primăvara. În plus, Asociația salvează periodic păsări de pradă precum șoimul, uliul sau vânturelul roșu, precum și păsări mici, cântătoare – cintezoiul.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.