ACTUALITATE 25 august 2013

Raportul de mediu, favorabil investiţiei de la Reci

de Monica Vrânceanu | 641 vizualizări

APM a organizat o dezbatere publică în care a prezentat Raportul de mediu pentru construirea fabricii Holzindustrie Schweighofer

Aproximativ 200 de persoane au participat la finele săptămânii trecute la dezbaterea publică referitoare la acordarea avizului de mediu pentru Planul Urbanistic Zonal (PUZ) în vederea construcţiei unei fabrici de debitare şi prelucrare a lemnului, pe care grupul austriac Holzindustrie Schweighofer vrea să o construiască la Reci. Dezbaterea a fost iniţiată de Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Covasna şi a avut loc în sala Căminului Cultural din Reci, în prezenţa reprezentanţilor mai multor instituţii din judeţ, dar şi a locuitorilor comunei.

Discuţii şi sesizări pe tema investiţiei

Dezbaterea a fost deschisă de primarul comunei, Dálnoki Lajos, care a explicat că în urma unui sondaj ce a cuprins jumătate din locuitorii comunei Reci, 900 dintre aceştia au răspuns că îşi doresc investiţia şi numai 35 s-au arătat împotrivă.

Ca autoritate locală, suntem oarecum între ciocan şi nicovală. Ne dorim dezvoltare şi locuri de muncă, însă pe de altă parte ne e teamă să nu ne compromitem, să nu stricăm ceea ce avem – nu vrem să fim folosiţi sau să se distrugă ceea ce are comuna, după cum nici nu vrem să pierdem o astfel de şansă la dezvoltare. Sperăm că totul va fi bine, iar timpul va demonstra că această investiţie a fost una benefică”, a declarat primarul Dálnoki.

Dezbaterea a fost condusă de reprezentanţii APM Covasna, directorul Gheorghe Neagu şi şeful Serviciului de Avizări, Luminiţa Cornea, beneficiind de asemenea de traducător pentru limba română şi maghiară şi începând cu un rezumat al Raportului APM, disponibil pe pagina de Internet a instituţiei şi pe suport de hârtie la sediul acesteia. Înainte de prezentarea Raportului, directorul APM, Gheorghe Neagu, a declarat că deşi dezbaterea a fost anunţată cu 48 de zile înainte, iar documentaţia Raportului putea fi consultată de oricine a dorit, acest lucru nu s-a întâmplat, mai multe sesizări cu acelaşi conţinut venind către APM doar cu patru zile înainte de întâlnirea de la Reci. Raportul a fost prezentat de către elaboratorul principal al acestuia, expertul evaluator de mediu Petrass István.

Sănătatea oamenilor nu va fi afectată de activitatea fabricii

În materialul prezentat, Petrass István a vorbit despre viitoarea amplasare a fabricii Holzindustrie Schweighofer, care va cuprinde 67,6 hectare pe teren în totalitate arabil. Evaluatorul a prezentat exact amplasarea clădirilor şi a punctelor de lucru, trecând apoi la prezentarea impactului de mediu asupra apelor, solului, aerului şi inclusiv drumurilor sau efectelor de zgomot pe care le va impune construirea şi apoi funcţionarea respectivei fabrici în zona localităţii Reci. Pe scurt, concluziile Raportului au fost că sănătatea oamenilor nu va fi afectată de activitatea fabricii, calitatea solului de asemenea nu va fi în niciun fel influenţată, apele se vor menţine în parametrii de calitate actuali, zgomotele nu vor deranja ca urmare a viitoarei amplasări la sute de metri de aşezările umane, iar drumurile comunei de asemenea nu vor avea de suferit, deoarece concernul austriac va concepe un sistem propriu de lucru, cu căi ocolitoare.

În anasamblu, considerăm că impactul asupra zonei va avea mai multe efecte pozitive, iar pentru sănătatea umană nu am detectat efecte adverse. În ceea ce priveşte solul, care în prezent este de o calitate slabă, considerăm că impactul va fi unul pozitiv, prin gospodărirea deşeurilor. Ca peisaj şi biodiversitate, investiţia nu are ce să modifice, aşadar impactul în acest sens va fi unul neutru”, a explicat Petrass István.

Potrivit Raportului prezentat de acesta, efectele pozitive sunt evidente: crearea unui număr însemnat de locuri de muncă, ce va atrage după sine dezvoltarea economică, gospodărirea durabilă a apelor şi dezvoltarea resurselor de apă, reciclarea şi valorificarea energetică a deşeurilor, reducerea poluării fonice prin implementarea unei infrastructuri moderne, crearea unor zone verzi cu scop de protecţie – care vor îmbunătăţi inclusiv calitatea aerului ş.a.

Un aprig contestatar al investiţiei, huiduit de localnici

După prezentarea Raportului, organizatorii au dat startul dezbaterii, despre care s-a subliniat că trebuie să conţină întrebări şi sesizări punctuale şi întemeiate, strict pe  chestiuni de mediu. Prima intervenţie a fost cea a lui Torro Attila, prezent la dezbatere după ce a depus mai multe sesizări către APM, în calitate de jurnalist. Potrivit lui Torro, Raportul nu ar prezenta anumiţi factori de risc pentru mediu şi nici nu ar vorbi despre riscurile ce le presupune pentru turism – aici, Torro s-a referit exclusiv la locul de pelerinaj al maghiarilor, Pivniţa Uriaşului, amplasat pe un deal din apropierea localităţii Moacşa. Reprezentanţii APM i-au sugerat lui Torro Attila să citească atent Raportul, în care se arată clar că viitoarea fabrică nu va avea influenţe negative asupra Pivniţei Uriaşului, însă nu au notat oficial această observaţie, deoarece Torro nu a putut explica în mod echivoc pe cine reprezintă. Mai exact, când a trebuit să explice, a spus că reprezintă „7.000 de oameni din Sfântu Gheorghe”, moment în care localnicii din Reci, prezenţi în sală, au început să-l huiduie şi să-i explice pe ton ridicat şi ostil că cei din Sfântu Gheorghe nu ar trebui să împiedice investiţia de la Reci. Prin urmare, Torro Attila s-a retras destul de repede, neputându-şi finaliza expunerea, din cauza ostilităţii oamenilor din sală. Potrivit  propriilor declaraţii, Torro ar avea semnături din partea unor mii de persoane fizice care se împotrivesc investiţiei de la Reci din motive ce vizează distrugerea mediului, a pădurilor şi a punctelor turistice din zonă.

Aproximativ 200 de persoane au participat la dezbaterea publică referitoare la acordarea avizului de mediu pentru fabrica pe care grupul austriac Holzindustrie Schweighofer vrea să o construiască la Reci

 

Se tem de „fumul negru”, dar vor locuri de muncă

Restul întrebărilor au venit din partea locuitorilor şi au vizat diverse aspecte de mediu şi sănătate publică, în vreme ce unele întrebări au fost chiar amuzante. Astfel, un tânăr din comună a arătat că deşi îşi doresc locuri de muncă, mulţi oameni sunt speriaţi de „fumul negru care va ieşi din coşurile fabricii”. În context , expertul evaluator de mediu Petrass István i-a asigurat pe localnici că „fumul nu va fi nicidecum negru”, iar gradul de poluare va fi mult sub limitele europene admise.

Alte întrebări s-au referit la tranzitarea drumului principal al comunei, oamenii făcându-şi griji că maşinile de mare tonaj vor afecta în cele din urmă stabilitatea clădirilor, însă şi în acest caz li s-a explicat că investitorul austriac a vorbit deja despre crearea unor drumuri ocolitoare pentru anumite transporturi, astfel încât drumul comunei să nu se aglomereze. Una dintre sugestiile apreciate de APM ca demne de a fi incluse în varianta finală a Raportului pentru PUZ a venit din partea unui alt locuitor din Reci, care a arătat că ar trebui găsite soluţii prin care anumite obiective, cum ar fi Biserica din localitate, să fie protejate fonic prin implicarea investitorului.

În cele din urmă, cele mai comune întrebări ale oamenilor au fost „când se va începe activitatea?” şi „când ne vom putea angaja?”, iar reprezentanţii Holzindustrie Schweighofer le-au dat asigurări că, dacă totul va merge bine, la finele anului viitor fabrica va porni. Astfel, dezbaterea s-a încheiat în aplauzele localnicilor din Reci, care au arătat că sunt nerăbdători să înceapă să lucreze la noua fabrică, deoarece s-au săturat să facă naveta sau să trăiască din alte surse, fără venituri sigure.

APM dă asigurări de respectare a legislaţiei

„Forma finală a Raportului de mediu pentru PUZ va include unele dintre sugestiile venite din partea locuitorilor, precum şi sugestii venite din partea instituţiilor implicate – Direcţia de Sănătate Publică, Sistemul de Gospodărire a Apelor, Secţia Drumuri Naţionale, Garda de Mediu, Prefectura şi Consiliul Judeţean Covasna, Electrica, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, CFR şi autorităţile locale din Reci. Ideea este că nu vom aproba avizul de mediu fără a respecta întocmai prevederile legale în tot ce are legătură cu această investiţie. E o investiţie importantă pentru judeţ şi vrem ca toate lucrurile să se întâmple aşa cum trebuie, corect şi transparent – iar APM dă asigurări că e deshisă oricui vine cu sugestii pertinente şi clare”, a declarat la final directorul APM Covasna, Gheorghe Neagu, precizând că forma finală a Raportului va fi gata în următoarele zile, urmând ca abia apoi să se elibereze autorizaţia de mediu pentru PUZ.

Prezenţi la dezbatere, reprezentanţii concernului austriac Holzindustrie Schweighofer au declarat că deşi intrarea în judeţul nostru nu a fost la fel de „călduroasă” precum alte intrări pe care le-au avut în trecut în România – la Sebeş, Rădăuţi, Siret şi Comăneşti, nu au de gând să se retragă cu investiţia, dorindu-şi să dovedească inclusiv faptul că aceasta e în beneficiul tuturor.

Grupul austriac Holzindustrie Schweighofer a anunţat la începutul acestui an că vrea să construiască o fabrică de preluare şi prelucrare a lemnului, la Reci. Aceasta ar urma să creeze peste 600 de locuri de muncă, însă anunţata investiţie a generat mai multe reacţii de protest, mai ales din zona ONG-urilor, care susţin că pădurile covăsnene vor fi distruse, că este pusă în pericol siguranţa mediului sau cea a turismului local. Pe de altă parte, investiţia are şi susţinere, deoarece va crea locuri de muncă şi va dezvolta inevitabil zona.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.