ACTUALITATE 16 aprilie 2020

Raportarea oficială de la București pe coronavirus, o „poveste” de-a dreptul amețitoare

de Iulia Drăghici - Taraș | 3053 vizualizări

Ne „iese pe nas” comunicarea din surse oficiale, de atâtea recomandări și cifre care dau mai multe dureri de cap decât statul în casă. S-a văzut și până acum, dar picătura care a umplut paharul este cea mai recentă raportare, plină de ... „găuri”. 

Miercuri, DSP Covasna ne informa, la solicitarea publicațiilor de presă locală, că județul are, la zi, confirmate 149 de cazuri de coronavirus din 1454 de teste realizate. La câteva ore distanță, când a venit raportarea „! OFICIALĂ !” pe nivel național și defalcată pe județe, aflăm că în Covasna sunt - nici măcar 124 de cazuri – câte au fost prezentate marți - ci 123. 

Iar raportarea de miercuri, 15 aprilie, nu a fost prima ocazie când cifrele din județul nostru arătau că avem mai puține cazuri decât în ziua precedentă, ci s-a mai întâmplat în 4 aprilie, când de la 38 de cazuri ne-am întors la 37 de cazuri. Ulterior, Prefectura a venit cu o rectificare și ne-a spus că rămâne cum am stabilit: nici mai mult, nici mai puțin – 38. 

Direcția de Sănătate Publică (DSP) ne-a spus miercuri ceea ce bănuiam de ceva timp: că raportarea de la București este în urmă cu câteva zile față de cea la zi transmisă de la nivel de județ. 

Ba mai mult, că au și fost probleme la programul online de raportare, care, se pare că a cam dat erori. 

La ce ajută raportarea întârziată și pe cine, nu înțelegem. Și întrebarea „de ce nu e lăsată raportarea la nivel de județ în datoria autorităților de aici?”, rămâne o altă întrebare fără răspuns. 

Dar aici nu este numai despre raportări și cifre. Este vorba despre oameni. Oameni care vor și au nevoie, poate mai mult decât oricând, să fie informați, să găsească surse de raportare valabile, credibile, transparente, de bună-credință.  

Lăsând la o parte faptul că autoritățile locale au interdicție să vorbească cu presa pe acest subiect atât de important, al evoluției pandemiei, și că transparența e bună, se pare, numai când vrea Bucureștiul, ne-am fi așteptat, în aceste condiții, măcar să primim lecții de bună-comunicare și informări coerente de la centru, dacă tot conducerea și-a asumat să ducă singurică tot procesul. Dar ne-am cam luat gândul.  

Și să nu uităm nici că nu s-a aflat nici până în ziua de astăzi cine sunt specialiștii care coordonează acest Grup, zic ei - de Comunicare Strategică. 

Zicem și noi cum zice ministrul Vela: „Dumnezeu să ocrotească România!”, că atât ne-a mai rămas: să ne rugăm (uneori chiar la autorități – să ne dea informații) și sperăm, că vom trece și peste aceste momente care ne pun la grea încercare pe toți. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.