ACTUALITATE 21 martie 2012

Raport cu realizări, reproșuri și regrete [VIDEO]

de Székely Emőke | 723 vizualizări
Dezbaterea publică de la raportul consilierului Mădălin Guruianu a fost una aprinsă, la care au participat foşti şi actuali colegi ai acestuia. Dezbaterea publică ocazionată de raportul de activitate al consilierului local Mădălin Guruianu a luat o întorsătură neașteptată când la evenimentul de marţi...

Dezbaterea publică de la raportul consilierului Mădălin Guruianu a fost una aprinsă, la care au participat foşti şi actuali colegi ai acestuia.

Dezbaterea publică ocazionată de raportul de activitate al consilierului local Mădălin Guruianu a luat o întorsătură neașteptată când la evenimentul de marţi, pe lângă colegii de partid şi simpatizanţii lui Guruianu, s-au regăsit o parte din fondatorii Asociației Pentru Comunitate, precum și primarul Antal Árpád și președintele Consiliului Judeţean, Tamás Sándor. La finalul prezentării raportului, aceștia au discutat foarte deschis şi pe alocuri tăios despre realizările dar și nemulțumirile pe care le au vizavi de activitatea din ultimii 4 ani a lui Mădălin Guruianu.

De la Asociați Pentru Comunitate la PNL, de la spirit civic la politică!

Asociația Pentru Comunitate (APC) a fost creată de Mădălin Guruianu, Dan Manolăchescu, Daniel Șanta, Ciprian Nițu, Dragoş Tatu, Tudor Cernea și Florin Cheresteș. Pentru a-și face auzit cuvântul, acești tineri au decis să intre într-o competiție electorală pentru a vedea câți oameni sunt de fapt în spatele lor, care este susţinerea publică pe care o are tineretul. Astfel, în 2008 l-au ales pe Mădălin Guruianu să intre în cursa pentru un loc în Consiliul Local Sfântu Gheorghe, ca independent. „A fost începutul unei munci titanice pe care n-aș mai repeta-o. Atunci am făcut-o pe banii noștri, fiecare dintre noi a cheltuit din buzunarul propriu în jur de 6.000-8.000 de lei. A costat imens și ca implicare, entuziasm şi energie. Am fost mulțumiți de rezultat pentru că am reușit să facem cât toate partidele românești la un loc. Și cam cu mulțumirea asta am rămas. Astăzi vin în sediul acesta de viitoare campanie electorală și nu văd între fotografiile cu voluntari şi simpatizanţi nicio poză cu cei care am pus bazele ascensiunii politice a lui Mădălin, niciun nume, nicio menţiune. Întrebarea mea pentru Mădălin este de ce? Pentru că am senzaţia că am intrat în romanul lui G. Orwell, 1984, unde era unul care rescria istoria...” – a întrebat Dan Manolăchescu, fost preşedinte al APC. Acesta i-a reproșat lui Guruianu și faptul că deși timp de doi ani, până când acesta a intrat în PNL, a fost cumva consilierul local al Asociației Pentru Comunitate, membrii Asociaţiei nu s-a simţit cu adevărat reprezentaţi, consultaţi, întrebaţi...

Prieteni și după politică?

„Dan Manolăchescu a fost șeful campaniei de acum patru ani de zile, și merită menționat acest lucru. Faptul că nu există nicio fotografie cu el și cu ceilalți în acest spațiu este de fapt un lucru pragmatic. Expunerea unor astfel de fotografii ar fi dat naștere unor discuții, cum să existe o colaborare între președintele PDL Covasna și președintele PNL Sfântu Gheorghe. Asta însă nu înseamnă că nu apreciez acești membri ai Asociației Pentru Comunitate sau că nu am încercat să mă consult cu ei în anumite probleme” – a replicat Guruianu.

Politica pentru cei prea tineri poate fi fatală

Un alt membru fondator al Asociației Pentru Comunitate, Daniel Șanta, spune că a participat la prezentarea raportului de activitate a lui Mădălin Guruianu mânat de două sentimente: nostalgia spiritului și energiei pe care au avut-o acum patru ani și o oarecare mâhnire, asemănătoare cu cea prezentată de Dan Manolăchescu. „Mă așteptam ca în momentul în care vin aici să văd un exercițiu de sinceritate și să văd scris undeva Parteneriatul Pentru Comunitate 2008-2009 şi Parteneriatul Liberal 2010-2012. Parteneriatul Pentru Comunitate pe care l-am propus în numele lui Mădălin în 2008 a fost oarecum confiscat. În multe dintre proiectele care s-au materializat, am discutat cu Mădălin Guruianu, dar am avut adeseori senzația încercării de a acapara evenimente, proiecte și oameni, care n-au rămas în zona Asociației Pentru Comunitate, ci au intrat într-o altă zonă, influenţată politic. Așa cum se vede și în fotografiile expuse, mulți dintre tinerii care au făcut parte din școala de campanie acum patru ani de zile au devenit între timp membri ai Tineretului Liberal. Este o chestiune cu două laturi: pe de-o parte este lăudabilă solidaritatea lor față de Mădălin Guruianu, dar pe de altă parte intrarea lor în politică la o vârstă atât de tânără le poate fi fatală. Cred că ar fi fost corect față de ceea ce a însemnat Asociația Pentru Comunitate ca acești tineri să fie lăsați de-o parte în acest „război electoral”, foarte diferit de cel de acum patru ani când nu discutam despre partide, ci doar despre principii şi oameni, când nu aveam şefi şi nici obligaţii faţă de nimeni. Cred că pe parcursul acestor patru ani multe dintre conceptele ideologice a ceea ce a însemnat Asociația Pentru Comunitate au fost încălcate, pentru că voluntar sau nu au fost multe eforturi direcționate și au fost multe asumări ale unor lucruri care au fost realizate într-un spirit care nu are vreo legătură cu politica” – a spus Şanta în discursul său.

Activitatea comisiei pentru sport – contestată!

Daniel Șanta crede că au fost lucruri care s-au făcut bine, însă și multe care au fost făcute foarte prost. La capitolul negativ Șanta a menționat comunicarea pe care a avut-o cu Mădălin Guruianu, preşedinte al Comisiei pentru tineret şi sport în CL, și a vorbit despre o greşeală care putea fi evitată în domeniul în care el este implicat destul de profund şi destul de serios. Şanta a rememorat cum spera atunci că va fi în Consiliul Local o voce care să militeze pentru sportul din Sfântu Gheorghe. „Sportul este un domeniu în care în Covasna toate lucrurile se fac oarecum haotic, fără a avea o strategie pusă la comun acord cu toți cei implicați în sport, deși asta poate părea o utopie. Dacă s-ar fi creionat o strategie coerentă, cu nişte principii clare, n-am fi fost astăzi într-o situație în care să auzim permanent voci care spun că fondurile sunt acordate discreţionar cu discrepanțe între sprijinirea diferitelor ramuri sportive, cu discriminări etnice sau nu ne-am fi confruntat cu situații cum a fost aceea ca o ramură sportivă şi care a fost sprijinită la un moment dat cu 80% din banii alocați de către CL pentru sport, să fie foarte aproape de un faliment rușinos, din motive de proastă organizare. Vorbesc despre un fenomen minunat care s-a întâmplat, respectiv echipa de baschet Sepsi BC, dar cred că sportul covăsnean a primit o lecție foarte tristă cu acest club, în momentul în care s-a văzut că unele lucruri care nu se fac organizat, pot duce la mari eșecuri” – a declarat Daniel Șanta. Totodată el speră că peste alți patru ani nu vor mai avea aceleași discuții. „Corect ar fi ca în cazul în care pe viitor unii dintre noi se vor gândi la o candidatură independentă, să aibă tăria de a-și duce mandatul la bun sfârșit pentru ca astfel de dezbateri despre corectitudinea demersului intrării în politică să nu mai existe. Eu nu m-am împotrivit în ceea ce privește trecerea lui Mădălin Guruianu la PNL, dar nici nu am fost consultat. Poate aș fi avut de reproșat acelaşi lucru și lui Dan Manolăchescu, dar nu pot să o fac atâta timp cât el mi-a cerut acordul când a luat această decizie. Şi oricum  n-a făcut-o din postura de consilier local independent al Asociaţiei pentru care ne-am bătut toţi” – povestește Șanta.

Primarul spune că realizările sunt de fapt ale UDMR

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, l-a îndemnat pe Mădălin Guruianu să fie corect și să admită faptul că şi-a însuşit munca întregului Consiliu Local şi chiar a întregii Primării. Ceea ce s-a făcut în Sfântu Gheorghe a fost în special munca UDMR-ului, e drept şi cu sprijinul unor consilieri români, printre care se numără alături de liderul PNL şi Valer Şerban şi Rodica Pârvan. „În primul rând aş dori să vă explic de unde pornim. Anume de la un scor de 1470 la 4 care reprezintă numărul pro­iectelor iniţiate de primar (1470) şi cel al proiectelor ini­ţiate de consilierul local Guruianu (4).. Mai văd aici expuse mărturii ale unor realizări pe care chiar şi mie mi-e greu să mi le atribui. Sunt multe la care proprietatea intelectuală este a Primăriei ca instituţie. Şi nu în ultimul rând, cred că relațiile interumane trebuie să fie deasupra politicii și a campaniei electorale”, a spus Antal Árpád, menționând faptul că în sediul lui sunt şi vor fi fotografii cu Toró Tibor, cel care conduce acum partidul maghiar concurent al lui Tőkés, PPMT. „Suntem prieteni (cu Toró, n.r.) şi nu văd cine ar putea contesta acest fapt. Nu voi permite nimănui în politică să-mi spună ce să fac cu oamenii pe care îi apreciez chiar dacă suntem pe poziţii adverse în anumite momente. Deci, în egală măsură, fotografia lui Manolăchescu sau a altora în sediul de campanie al lui Guruianu, nu ar trebui să poată fi contestată de nimeni”, a completat primarul municipiului.

La capitolul reproșuri și regrete, Antal a vorbit despre faptul că şi-ar fi dorit ca din postura de consilier local echilibrat pe care şi-a asumat-o Guruianu, acesta să sară în apărarea adevărului. „Eu sunt o persoană atacată deseori de media centrală. Mai nou am fost acuzat că Primăria Sfântu Gheorghe dă bani doar pentru organizarea evenimentelor din 15 Martie și nu dă deloc pentru cele de 1 Decembrie. Mă așteptam ca Mădălin, care știe că acest lucru nu este adevărat, să mă apere, vorbind despre situația corectă, de fapt care există de patru ani. Acest lucru nu s-a întâmplat din păcate. Un regret și mai mare este faptul că în USL vocea altcuiva este mai puternică decât vocea lui Mădălin Guruianu” – a declarat Antal Árpád.

Şeful de partid l-a mustrat şi l-a îmbărbătat

Dezbaterile l-au făcut pe liderul PNL Covasna, Marius Obreja, să spună că Guruianu a trecut pe lângă un „linşaj în direct”, dar că speră ca discuţia să fie însuşită constructiv de către candidatul USL la Primărie, căruia i-a garantat tot sprijinul în viitoarea campanie electorală.

Corectitudine în politică?

Discuţiile s-au mai purtat pe subiectul implicării tinerilor în politică, profesorul Cziprian Lorand aducând în discuţie ideea de „strategie” legată de intrarea în rândurile unor formaţiuni politice diferite a mai multor tineri. Manolăchescu a răspuns râzând că oricine doreşte poate să-şi închipuie că asta este o mare conspiraţie politică. „Ceea ce aş vrea să vă spun, însă, este că niciodată n-ar trebui să-i sfătuim pe tineri să pună politica pe primul loc. Chiar şi eu sunt prea tânăr ca să-mi doresc o bătălie politică de pe urma căreia să nu mai vorbesc cu vreunul dintre contracandidaţii mei. Nu vreau ca aceste contre politice să pună vreo amprentă asupra relaţiilor cu câţiva dintre liderii covăsneni. Putem fi adversari, însă ne putem respecta. Şi mai ales putem fi corecţi măcar atunci când ne privim în ochi”, a mai spus  liderul PDL Covasna.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, 22 martie 2012
Chiar aşa au fost părerile unora dintre invitaţi, dar grav este că nu este postat nici un răspuns de-al meu la toate aceste intervenţii. Evident, înţeleg că este greu să apar în aceeaşi citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.