ACTUALITATE 12 aprilie 2011

Racz Karoly și-a reluat funcția de primar

de Monica Vrânceanu | 454 vizualizări
Edilul din Târgu-Secuiesc s-a întors ieri la Primărie după ce vineri a fost eliberat din arest. Racz nu s-a ferit să arate că întregul caz de luare de mită este de fapt o construcție, o răfuială politică Primarul Racz Karoly a revenit la Primăria municipiului Târgu Secuiesc, după ce la finele săptămânii a fost eliberat din arest, în urma unei decizii a Curții de Apel Brașov care a revocat măsura arestării preventive dată de Tribunalul Covasna. Racz Karoly, care s-a aflat ieri la Primăria Târgu Secuiesc, a declarat că se simte bine odată revenit acasă și că își dorește nespus de mult clarificarea întregii situații care a dus la

Edilul din Târgu-Secuiesc s-a întors ieri la Primărie după ce vineri a fost eliberat din arest. Racz nu s-a ferit să arate că întregul caz de luare de mită este de fapt o construcție, o răfuială politică

Primarul Racz Karoly a revenit la Primăria municipiului Târgu Secuiesc, după ce la finele săptămânii a fost eliberat din arest, în urma unei decizii a Curții de Apel Brașov care a revocat măsura arestării preventive dată de Tribunalul Covasna. Racz Karoly, care s-a aflat ieri la Primăria Târgu Secuiesc, a declarat că se simte bine odată revenit acasă și că își dorește nespus de mult clarificarea întregii situații care a dus la arestarea sa, pe 12 martie, în urma propunerii procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA), fiind acuzat de luare de mită în formă continuă – zece acte materiale.

”Trădat” de un prieten

 

Primarul mun. Târgu Secuiesc a arătat că odată cu începerea scandalului legat de arestarea sa a pierdut ”un prieten” - referindu-se aici la cel care l-a denunțat la DNA, dar a câștigat alți prieteni.

”Nu pot înțelege cum este posibil ca un prieten să-ți facă așa ceva, cum se poate să te înjunghie pe la spate, asta mi-e greu de înțeles. S-au vorbit atât de multe zilele acestea, au fost atâtea zvonuri și atâtea bârfe... Nu știu din ce cauză, un om pe care îl consideram prieten, mi-a făcut așa ceva. Unele zvonuri spun că omul respectiv ar fi rudă cu președintele Consiliului Județean (CJ) Tamas Sandor, alții spun că așa ar scăpa de un proces de fraudă fiscală și alții că ar putea dobândi, prin UDMR, contracte viitoare. Acestea sunt însă doar zvonuri și nu le pot confirma, însă întreaga chestiune a atras rușinea asupra municipiului Târgu Secuiesc, a pus o pată pe acest oraș și voi face orice pentru a spăla această rușine”, a spus Racz Karoly.

Primarul, suspendat câtă vreme s-a aflat în arest, și-a redobândit drepturile de prim-edil al orașului, însă a apreciat că finalul luptei în care s-a văzut aruncat în urma acuzațiilor de corupție nu e nicidecum departe. Racz Karoly nu s-a ferit să arate că întregul caz de luare de mită este de fapt o construcție, o răfuială politică. În aceeași idee, Racz a făcut referire inclusiv la faptul că în justiție nu i-a fost permis să aducă toate probele posibile la dosarul său.

”Mi s-au refuzat dovezi la dosar - convorbiri telefonice și martori care puteau arăta că intenția mea nu a fost aceea de a primi mită și că, de fapt, discuțiile legate de bani, primiți ca împrumut, au fost purtate cu mai multe persoane”, a spus Racz Karoly.

Primarul a explicat că el nu a solicitat decât un împrumut de la denunțătorul său către DNA, arătând că acest lucru i s-a părut normal din moment ce se adresa unui prieten. Mai mult, primarul susține că împrumutul respectiv îi trebuia doar pentru câteva zile și nu s-a gândit vreo clipă măcar că acesta va putea fi folosit împotriva sa. În același context, Racz a subliniat că anchetatorii DNA se bazează exclusiv pe declarațiile denunțătorului atunci când vorbesc despre ”mită în formă continuată”, deoarece aici nu există dovezi.

”Momentul în care am fost acuzat de luare de mită coincide prea mult cu atacurile la mai mulți primari și viceprimari ai PCM. Cum s-a procedat însă în cazul meu este cel mai josnic, poate pentru că s-a văzut că fac treabă în Târgu Secuiesc și nu mai exista nicio altă armă”, este de părere Racz Karoly.

Primarul PCM, executat de UDMR?

 

Astfel, primarul de Târgu Secuiesc a precizat că doar în momentul în care cineva va putea dovedi faptul că UDMR nu s-a aflat în spatele arestării sale va crede acest lucru, toată succesiunea evenimentelor, chiar înainte de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, 15 martie, fiind mult prea ciudată ca întâmplări și urmări.

”Faptul că mi-am reluat activitatea de primar vine în urma sentinței Curții de Apel Brașov, prin  care se arată că nu a fost corectă decizia arestării preventive de 29 de zile. Un detaliu important în acest sens este că nu s-a așteptat împlinirea celor 29 de zile de arest, decizia venind cu o zi mai devreme de 9 aprilie”, a subliniat Racz, convins de faptul că UDMR nu-i convine faptul că un primar PCM a realizat atât de multe la Târgu Secuiesc.

Potrivit deciziei Curții de Apel Brașov din 8 aprilie 2011, recursul declarat de primarul Racz Karoly a fost admis, astfel că decizia Tribunalului Covasna de arestare preventivă a fost revocată, fiind dispusă punerea în libertate a acestuia.

Termenul de judecare pe fond a dosarului în care Racz Karoly este acuzat de DNA de luare de mită a fost fixat pentru 18 aprilie, la Tribunalul Covasna. Între timp, Racz Karoly și-a redobândit, odată cu eliberarea din arest, și funcția de primar al municipiului Târgu Secuiesc, după ce locul său a fost ținut pe perioada arestului de către viceprimarul Szarvadi Jozsef.

Cercetat de DNA pentru mită în formă continuată

 

Racz Karoly a fost arestat pe 12 martie, în urma propunerii procurorilor DNA, fiind acuzat de luare de mită în formă continuată – zece acte materiale. La baza acuzării lui Racz Karoly a stat încheierea, pe 15 februarie 2010, a unui acord-cadru de prestări servicii între municipiul Târgu Secuiesc şi o societate comercială. Contractul avea ca obiect furnizarea de produse de carieră şi balastieră, iar potrivit DNA, Racz Karoly, în calitatea sa de primar, i-a pretins administratorului unei  societăţi – denunţătorul în cauză – o sumă de bani neprecizată în scopul derulării fără probleme a contractului – emiterea de comenzi din partea Primăriei şi aprobarea cu rapiditate a plăţii produselor livrate. Pe de altă parte, Racz susține că era vorba de un simplu împrumut și nicidecum de alte solicitări. Potrivit DNA, între aprilie 2010 și februarie 2011, primarul Racz Karoly a primit de la denunţător, cu titlu de mită, o sumă de 41.000 lei. Banii au fost primiți în mai multe tranșe, câte 4.000 lei lunar în perioada aprilie-octombrie și alți 10.000 lei în luna noiembrie 2010, ultima sumă, de 3.000 de lei, fiind primită pe 17 februarie 2011. În urma unui flagrant realizat pe 11 martie, Racz Karoly a mai primit cu titlu de mită suma de 10.000 lei, din partea denunțătorului, procurorii anticorupţie dispunând reţinerea primarului pentru 24 de ore. Pe 12 martie, Tribunalul Covasna a aprobat arestarea pentru 29 de zile a lui Racz Karoly.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.