ACTUALITATE 2 noiembrie 2018

Rabia, exterminată de pe raza județului Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 791 vizualizări

În ultimii doi ani nu s-au mai semnalat cazuri, potrivit DSVSA

De doi ani nu s-au mai semnalat cazuri de rabie pe raza județului Covasna, informează Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Covasna, în plină campanie de vaccinare antirabică. Aceasta a fost, de altfel, și soluția care a scăpat județul de virusul mortal atât pentru animale, cât și pentru oameni.   

În ultimii doi ani, pe teritoriul județului Covasna nu au fost semnalate cazuri de rabie la animale. Aceasta se datorează faptului că medicii veterinari au efectuat vaccinarea antirabică a câinilor și a pisicilor într-un procent ridicat, iar proprietarii animalelor au înțeles necesitatea realizării acestor acțiuni. De asemenea, în ultimii șase ani s-au realizat vaccinările antirabice ale carnasierelor sălbatice (în special la vulpi) prin administrarea de momeli vaccinale”, arată o informare de presă transmisă de DSVSA Covasna.

Octombrie – februarie, campanie de vaccinare antirabică

Vaccinarea antirabică a carnasierelor se face în campanie, în perioada octombrie-februarie, potrivit DSVSA.

„Pentru a clarifica unele aspecte privind responsabilitățile proprietarilor și a medicilor veterinari în realizarea vaccinărilor antirabice la câini și pisici dorim să subliniem următoarele aspecte:

- Numai medicii veterinari care identifică câinii și introduc datele în sistemul electronic național (Registrul de evidență al câinilor cu stăpân - RECS), sunt recunoscuți ca medici veterinari autorizați să vaccineze câinii contra rabiei, să completeze, să certifice, să parafeze, să semneze și să ștampileze rubricile aferente din carnetul de sănătate al câinelui.

- Chiar dacă vaccinarea antirabică a câinilor nu este condiționată de acțiunea de identificare, ea este obligatorie pentru toți câinii cu proprietar.

- Identificarea câinilor cu stăpân este obligatorie. Cheltuielile de identificare se suportă de către proprietar. Câinii neidentificați și neînregistrați, aflați în spațiile publice, sunt considerați câini fără stăpân și sunt tratați conform prevederilor legislației specifice în vigoare.

- Valoarea vaccinului și manopera în cazul câinilor este suportat din bugetul DSVSA. Toate celelalte cheltuieli, deplasare, instrumentar, consultanță, tratamentul antiparazitar (obligatoriu), întocmirea actelor etc. se suportă de către proprietar.

- În cazul vaccinării antirabice a pisicilor, numai valoarea vaccinului este suportată de bugetul DSVSA. Toate celelalte cheltuieli se suportă de către proprietar”, mai subliniază DSVSA.

Cățeii și pisicile care în această perioadă nu au vârsta de vaccinare pot fi vaccinați la vârsta optimă și în afara campaniei.

Amenzi de până la 10.000 de lei

Amenzile, potrivit legislației în vigoare, pentru proprietarii sau deținătorii de câini, persoane fizice sau persoane juridice, care nu și-au microcipat câinii sunt între 2.000 lei la 10.000 lei.

Proprietarii care nu vaccinează antirabic câinii din proprietatea acestora se sancționează cu amendă de la 600 lei la 1.200 lei.

Abandonarea și sau alungarea unui animal a cărui existență depinde de îngrijirea omului constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă penală de la 1.000 lei la 10.000 lei și confiscarea animalelor conform reglementărilor în vigoare.

Inspectorii DSVSA Covasna vor verifica realizarea vaccinărilor antirabice la carnasierele domestice și vor aplica sancțiuni contravenționale în caz de neconformare.

Acum 5-6 ani rabia a fost diagnosticată destul de frecvent la vulpi, câini, pisici, și chiar la bovine și viezure. În cazul apariției bolii la carnasiere, aceasta este transmisibilă prin mușcătură, la om și poate produce moartea acestuia în cazul în care nu se efectuează vaccinarea într-o fază incipientă.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.