ACTUALITATE 11 noiembrie 2020

Puterea exemplului oferită de 100 de elevi și părinții acestora: se poate face sport și în pandemie

de David Leonard Bularca | 2239 vizualizări

La activitate au participat elevi din clasele I-VIII, dar și seniori

Se poate face sport și în pandemie. Un astfel de exemplu vine de la Întorsura Buzăului, acolo unde, sâmbătă și duminică, 7, respectiv 8 noiembrie, a avut loc o activitate pentru elevi, dar și pentru părinții și bunicii acestora, organizată prin Asociația de Tineret „Noi”. Pentru a se respecta normele legale și a nu se crea îmbulzeală în curtea Clubului Copiilor din oraș, unde a avut loc evenimentul, participanții au fost împărțiți în mai multe grupe, iar întreaga activitate s-a desfășurat pe parcursul a două zile.

Traseul competiției a fost stabilit pe străzile din jurul Liceului Tehnologic „Nicolae Bălcescu”, a Clubului Copiilor din oraș și a sălii de sport „Valeriu Bularca”. Vremea din zilele anterioare competiției a dat ceva bătăi de cap participanților, căci au fost puși în fața unui obstacol neprevăzut de organizatori: noroiul. Au reușit, însă, să facă față și acestuia cu brio.

Scopul activității a fost acela de a-i face pe elevi să pună în practică ce au învățat la cursurile în care au aflat cum se pot orienta în teren, ne-a spus coordonatoarea întregului proiect, Mihaela Popica, profesoară de educație fizică și sport la Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu”.

„Prin asociația de tineret „NOI” am realizat un proiect prin care ne-am propus să sensibilizăm tinerii pentru a practica activități în aer liber. În prima etapă, tinerii au participat la cursuri de inițiere în utilizarea echipamentelor specifice orientării în teren (hartă, busolă, elemente din natură), dar și utilizarea interdisciplinară a cunoștințelor de geografie, biologie și educație fizică. Cursurile de inițiere au fost finalizate cu competiții, unde participanții au fost puși în situația reală de a aplica cele învățate. În contextul pandemiei de Covid-19, competițiile au fost organizate în mai multe zile, prezența în zona de concurs făcându-se prin programare pe ore a participanților. Una dintre competiții s-a adresat tinerilor între 7-18 ani, împărțiți pe categorii de vârstă, competiție la care au participat aproximativ 100 de tineri, a căror prezență a fost programată pe ore pe parcursul întregii zile, echipele fiind compuse din câte 2 participanți”, a spus, pentru Observatorul de Covasna, Mihaela Popica.

Aceasta a punctat: „Competițiile s-au desfășurat în colaborare cu Palatul Copiilor București și Clubul Elevilor Întorsura Buzăului, reprezentate de domnii Renga Alexandru și Neșa Alin, cărora le mulțumesc pentru tot sprijinul acordat. De asemenea, la bunul mers al activității, oferind asistență de specialitate la buna funcționarea a echipamentelor electronice moderne specifice orientării sportive, a participat dl Cosmin Stan”. 

Noutatea competiției a avut loc duminică, atunci când și părinții copiilor au putut participa, alături de cei mici, la activitate.

„O altă competiție a fost deosebită, prin faptul că echipele au fost formate din familii, din două sau trei generații. Proiectul a fost realizat cu sprijinul Guvernului României și al Direcției Județene pentru sport și Tineret Covasna. Un sprijin deosebit am avut și din partea voluntarilor de la Centrul de Tineret din Întorsura Buzăului, cărora le mulțumim. De asemenea, mulțumim domnului Silviu Popica pentru sprijinul acordat în scrierea proiectului și obținerea finanțării necesare. Rezultatele activităților au fost cele previzionate, participanții bucurându-se de petrecerea timpului în natură și de acumularea unor cunoștințe și deprinderi noi”, ne-a mai spus coordonatoarea proiectului.

„Sănătatea înseamnă mișcare și mișcarea înseamnă sănătate. Sănătatea este foarte importantă în perioada asta”

Copiii s-au bucurat la maximum de întreg concursul, iar asta era ușor de văzut pe chipurile lor chiar și după ce încheiau, rând pe rând, competiția. Din exterior s-a văzut mai mult că pentru tineri a fost o nouă oportunitate de a petrece timp cu prietenii lor, iar competiția dintre ei a fost lăsată pe plan secund.

Unul dintre câștigătorii categoriei la care a participat, Laurențiu Neagovici, ne-a spus că această activitate a fost și mai binevenită în contextul în care nu își va mai vedea, fizic, colegii în următoarea perioadă.

„A fost foarte frumos și sunt fericit că am reușit să vin. Nu a fost complicat, nici dificil, ci foarte bine gândit, așa că tot respectul și felicitările mele celui care a gândit traseul. Sănătatea înseamnă mișcare și mișcarea înseamnă sănătate. Sănătatea este foarte importantă în perioada asta. Ieri (n. red. vineri) a fost o zi emoționantă pentru noi, cum știm că o lună nu ne mai vedem, iar ziua asta chiar ne-a ajutat să ne mai vedem încă o zi, să profităm de ziua asta. Eu nu vreau să fiu pesimist, dar cine știe cât se va mai prelungi? Așa că m-am bucurat de ziua asta cât am putut”, ne-a împărtășit Laurențiu Neagovici, elev la Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu”.

Și pe Andreea Nicoleta Luca, o altă participantă la activitate, a emoționat-o faptul că a fost ultima zi, dintr-o perioadă de cel puțin 30 de zile, în care a fost în același loc cu toți colegii săi.

„A fost o zi, sincer, destul de interesantă, emoționantă, dar nu a fost grea, ceea ce m-a surprins. Traseul a fost unul destul de ușor și scurt. Împreună cu colega mea am luat locul I. Atmosfera a fost destul de emoționantă sau tensionată, să spun așa, pentru că, având în vedere faptul că luni nu ne mai vedem, intrăm în online și chestii de genul a fost destul de emoționant”, ne-a spus tânăra, care a precizat că și-ar dori pe viitor să mai participe la astfel de competiții.

„Îi felicit pe cei care au inițiat aceste proiecte și îi îndemn să nu se oprească aici”

Și Silviu Popica, viceprimarul orașului Întorsura Buzăului, a fost prezent la activitate, întrucât a oferit sprijin organizatorilor pentru obținerea finanțărilor, dar s-a implicat și în organizarea de la fața locului. Acesta a punctat faptul că activitățile pentru tineret sunt foarte importante pentru comunitate.

„Acesta este unul dintre proiectele implementate în acest an de către asociațiile de tineret din Întorsura, proiecte pe care le-am sprijinit pentru obținerea finanțărilor. Activitatea de tineret este foarte importantă și benefică pentru comunitate. Aici mă refer la proiecte pe teme cum ar fi sport, lectură, conservarea tradițiilor, dezvoltare personală, pictură, teatru. Îi felicit pe cei care au inițiat aceste proiecte și îi îndemn să nu se oprească aici. Sper ca acest tip de activități să reprezinte doar începutul revigorării activităților sportive și culturale din oraș”, a spus, pentru Observatorul de Covasna, Silviu Popica.

S-a simțit anul acesta mai mult ca oricând lipsa activităților extrașcolare și a evenimentelor culturale, evident, din cauza virusului care a înghețat întreaga planetă. Însă, iată, că atunci când există determinare și responsabilitate, nimic nu mai pare imposibil.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.