ACTUALITATE 16 mai 2016

Provocările promovării în Liga a II-a

de Sever Ioan Miu | 1406 vizualizări

De vorbă cu patronul Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, Diószegi László

După mai bine de un deceniu, Sfântu Gheorghe are din nou o echipă în liga a II-a de fotbal, în urma victoriei de sâmbătă cu Olimpia Râmnicu Sărat. Însă, pentru ca Sepsi OSK să rămână în al doilea eșalon sunt necesare schimbări în ceea ce privește jucătorii, staff-ul tehnic, conducerea clubului, noi sponsori și finanțarea din partea autorităților. De asemenea, victoria de sâmbătă readuce în actualitate chestiunea proprietății stadionului din Sfântu Gheorghe. Ce crede patronul clubului Sepsi OSK, Diószegi László, despre provocările promovării, în rândurile de mai jos.

De ce mor echipele

În prezent deopotrivă președintele și patronul clubului, Diószegi caută un om nou care să conducă Sepsi OSK, pentru a ajuta evoluția echipei în B. Persoana ideală? Cineva care să își asume conducerea doar din pasiune. „Eu sunt şi patronul şi nu vreau să fiu tot. Dar vreau să predau unui om despre care ştim că are din ce trăi şi nu vine ca să tragă foloase din fotbal. Vrem să punem un preşedinte care are banii lui de acasă şi vine aici pentru distracţie şi din plăcere. La fiecare 2-3 zile, 3-4 ore din viaţa lui să le dedice clubului, că atunci ştim că e aici din inimă. Din cauza asta au murit foarte multe echipe din Liga I şi Liga a II-a, pentru că preşedintele s-a uitat numai la interesele lui, la ban“, mi-a spus Dioszegi.

Un doctor și șase sportivi

„E destul să plăteşti 25 jucători, plus antrenor, antrenor secund, antrenor de portar. Trebuie găsit un maseur care trebuie plătit, precum şi un doctor, medicul echipei. În liga a III-a n-a fost nevoie. Altă groază de bani, dar noi suntem dispuşi să mergem mai departe“, a subliniat patronul.

„Este clar ca lumina zilei că trebuie sa aducem şase-şapte jucători, asta e esenţial. Problema mare este că trebuie căutat din timp. Am vorbit deja cu doi-trei jucători care şi-au dat acordul, nu vreau să dau nume. Vreau să avem o echipă de liga a II-a competitivă“, a adăugat Dioszegi László.

Jumătate din bani, de la autorități

Diószegi, care a creat Sepsi OSK dintr-o veche pasiune pentru fotbal, a fost timp de trei ani pricipalul sponsor al echipei, grație afacerii sale cu produse de panificație. În condițiile promovării în „B“, patronul clubului așteaptă să vină noi sponsori alături de el: „Liga a II-a deja este o altă dimensiune. Nu pot să spun că eu singur pot să menţin o echipă în Liga a II-a mai mult timp“. Pe lângă sprijinul acestor oameni de afaceri, echipa va avea nevoie și de ajutorul autorităților locale și județene. „Jumătatea sumei necesare pentru a ne menţine în liga a II-a să fie adusă de sponsori şi cealaltă jumătate să fie adusă de autorităţile locale“, a subliniat Diószegi. „Alte sporturi, toate sporturile sunt dependente de autorităţile locale în proporție de 90%. Noi am primit ajutor în jur de 10-15%, până acuma, de la Consiliul Local Sfântu Gheorghe. Nu din vina lor, pot spune asta cu mâna pe inimă, din vina legislaţiei sportului din momentul de faţă“, a precizat Diószegi, adăugând: „De exemplu, legea spune că toţi care avem asociaţii sportive avem voie să decontăm cheltuieli ca deplasările, cazările şi baremul de arbitraj. Dar campionatul începe în luna februarie. Contractul de la primărie se face în mai, şi retroactiv nu  poţi să decontezi nimic. Îţi dau oricât, dar n-ai cum să cheltui. Asta e problema mare, c-ar trebui cumva regândită toată strategia şi să facă în aşa fel încât să pot să ceri ce ai plătit înainte şi să poţi să dovedeşti cu facturi şi cu tot ce trebuie, să ţi se dea şi acei bani înapoi“. Cât despre Consiliul Județean (CJ), patronul mi-a spus că anul trecut nu a reușit să depună la timp cererea de finanțare, iar acum are promisiuni de finanțare privind evoluția în Liga a II-a.

Problema terenului de fotbal

Pentru Diószegi cea mai mare problemă, râmâne, însă, lipsa infrastructurii. Terenul de fotbal din Sfântu Gheorghe este în proprietatea Ministerului Tineretului și Sportului (MTS). Stadionul este administrat de Clubul Sportiv Municipal (CSM), al cărui președinte este George Carcadia. „Noi suntem în relaţii mai mult decât corecte cu domnul George Carcadia. Nu am să-i reproşez absolut nimic, ba dimpotrivă, vreau să-i mulţumesc pentru cât m-a ajutat. Dar dacă ar fi terenul de fotbal al Primăriei, cel puţin sper eu şi sperăm toţi, atunci Primăria s-ar putea implica mult mai mult pentru a face tribună. Aşa nu are cum să ne ajute cu stadionul, fiindcă nu e al ei“, a precizat patronul Sepsi OSK. „MTS nu are el probleme cu stadionul din Sfântu Gheorghe, pentru el esenţială este pista de atletism, dar cu fotbalul nu are nicio legătură. Aşa cum am auzit eu, nici nu sunt în relaţii bune cu Federaţia Română de Fotbal. Deci mi se pare o aberaţie sau un lucru incorect ca un teren de fotbal al unui oraş să nu aparţină oraşului. Sperăm în descentralizare, dar de doi ani de zile rămânem cu speranţa“, a adăugat, nemulțumit, Diószegi. „Dacă cumva ar reuşi primăria să ia înapoi terenul de fotbal şi ar avea şi bani, atunci neapărat ar trebui construit un teren artificial, cu nocturnă, ca să aibe şi copiii unde să se joace. Copilul îl poţi aduce la stadion numai dacă ai nişte condiţii. Acolo nu trebuie să dai bani mulţi“. O bază materială corespunzătoare ar permite Sepsi OSK ca, într-un viitor nu foarte îndepărtat, să aibă o echipă formată preponderent din talente locale: „Avem 130 de copii, șapte grupe de copii, începând de la 2003 și terminând cu 2009. Noi vrem ca fotbalul din Sfântu Gheorghe să nu fie numai al momentului, noi vrem să asigurăm și viitorul. Peste 5-6 ani poate reuşim să nu mai fim nevoiți să aducem jucători din Bucureşti, din Râmnicu Vâlcea, să reușim cu cei din județ“, a explicat patronul Sepsi OSK.

Despre terenul de fotbal CSM a vorbit și primarul Antal Árpád, înainte de meciul promovării: „Voi trimite o adresă Federației Române de Fotbal, respectiv Ministerului Tineretului și Sportului și Guvernului pentru a preda baza sportivă fără sala de sport. Partea de teren de fotbal și partea din spate unde am putea construi încă un teren de fotbal ar trebui să fie a orașului ca să putem dezvolta și această investiție“. „Poblema e că nu decid nici eu, nu decide nici domnul Diószegi, nici domnul primar. Ceea ce se va hotărî, se va decide printr-o Hotărâre de Guvern. Eu nu am nicio treabă pe chestia asta, eu vreau atâta să le spun că sunt un om de sport și îi ajut cu mare plăcere“, mi-a declarat George Carcadia.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Robert, 16 mai 2016
Greul de acum incepe,multa bafta!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.