ACTUALITATE 11 martie 2014

Protocol între Poliție și CCI Covasna

de Székely Emőke | 482 vizualizări

Cele două instituții colaborează local pentru a proteja persoanele de țeparii care promit locuri de muncă

Camera de Comerț și Industrie (CCI) Covasna a inițiat o colaborare cu IPJ Covasna, cu scopul de a proteja atât persoanele care doresc să muncească în străinătate, cât și firmele serioase care intermediază forța de muncă. Ideea a venit de la problemele legate de firmele Job Laszlo și West Herad, ale căror administrator, Bokor László, a înșelat peste 130 de persoane cărora le-a promis locuri de muncă în străinătate, dar în realitate nu le oferea nimic.

„Am convenit ca noi să furnizăm Camerei de Comerț și Industrie date referitoare la firmele de acest gen, iar cei de la CCI să ne informeze în cazul în care oamenii merg la ei și reclamă fapte de înșelăciune” – a declarat șeful IPJ Covasna, cms. șef Ion Popa, menționând că inițiativa i se pare una bună pentru că astfel oamenii vor avea de câștigat.

„Dorim să protejăm firmele de bună credință și în același timp să informăm oamenii. Dacă de exemplu din verificările noastre reiese faptul că la o firmă de recrutare și plasare de forță de muncă în străinătate se dovedește că este administrator sau acționar o persoană care a avut deja probleme cu legea, le putem spune oamenilor să fie precauți cu acea societate comercială. Sau putem verifica rulajul unei firme, iar dacă suma este foarte mică, iar dă de bănuit. La fel și în cazul în care o firmă are datorii mari către stat” – a declarat şi președintele CCI Covasna, Édler András.

Proiect pilot pentru întreaga ţară

Conform acordului, IPJ Covasna va furniza date despre firme cercetate din toată țara, pentru că, spune Ion Popa, o persoană poate fi înșelată nu doar de o societate din Covasna, ci de oriunde. Aceste date vor ajunge la CCI la mijlocul săptămânii viitoare, iar cele două părți spun că în cazul în care acest proiect pilot va avea succes, îl vor extinde în toată țara.

Édler a precizat că vor încheia un protocol asemănător și cu Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Covasna, pentru că firmele de plasare a forței de muncă în străinătate au nevoie de o autorizație specială de la această instituție. „Astfel vom ști dacă societatea respectivă are sau nu asemenea autorizație” – spune președintele CCI.

Cât despre deja celebrul caz Job Laszlo și West Herad, șeful serviciului de investigare a fraudelor, Ciprian Paic, spune că cercetările sunt într-un stadiu avansat. „Cercetările sunt pe două planuri: evaziune fiscală și înșelăciune cu urmări grave. Totul a pornit de la o sesizare de la noi, iar în urma perchezițiilor am ridicat mai multe documente de la firmele respective. Prejudiciul în cazul evaziunii fiscale este de 130.000 de lei, iar în cazul înșelăciunii de 243.000 de lei” – a declarat Ciprian Paic.

Patronul firmelor Laszlo Jobs și West Herad a păcălit peste 130 de persoane, cărora le-a promis locuri de muncă în străinătate. Persoanele au plătit câte 500-600 de lei, și după ce au achitat acești bani, patronul a dispărut. Cazul este cercetat de DIICOT, iar șeful IPJ spune că nu avem alte asemenea cazuri în județ.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.