ACTUALITATE 15 ianuarie 2014

Protest împotriva fabricii de cherestea de la Reci [FOTO]

de Székely Emőke | 2199 vizualizări

Peste 100 de persoane și-au manifestat pașnic nemulțumirile

La inițiativa grupului de ecologiști „Indigo”, în jur de 120 de persoane s-au adunat miercuri după-masa în fața Consiliului Județean Covasna pentru a-și manifesta nemulțumirea față de investiția austriecilor de la Schweighofer Holzindustrie, care doresc construirea unei fabrici de cherestea la Reci. Ecologiștii au adus pancarte și lumânări, și au vorbit despre efectele negative ale fabricii asupra mediului.

Oamenii din Pungești dați drept exemplu

„Scopul nostru este acela ca societatea covăsneană să se trezească din letargie, iar acest lucru poate fi obținut prin informații. Am putea lua exemplu de la societatea civilă românească. Chiar și comunitatea mică de la Pungești a realizat că este capabilă să-și apere crezul și voința, avem ce învăța de la ei. În ultimii 20 de ani societatea din județele Covasna și Harghita a devenit foarte pasivă. În această zonă defrișarea de păduri este un subiect cunoscut, dar parcă nimeni nu realizează că are puterea de a schimba ceva în acest sens. Lumea spune că oricum nu se mai poate face nimic, însă eu nu sunt de acord. Investiția de la Roșia Montană ar fi una mult mai mare, iar societatea civilă, comunitatea locală o poate împiedica. Atunci noi de 20 de ani de ce nu facem nimic pentru a ne salva pădurile?” – a declarat liderul grupului „Indigo”, Toró Attila.

Oprirea investiției de la Reci

Ecologiștii veniți din toate colțurile județului, dar și din Harghita și-au manifestat nemulțumirea față de autoritățile județene care au emis autorizațiile necesare începerii construcției fabricii de la Reci. „Noi cerem oprirea acestei investiții pentru că nu suntem de acord cu condițiile în care această fabrică ar urma să funcționeze. Nu suntem de acord cu faptul că opinia publică a civililor nu este luată în considerare, că puterea de la București se comportă în mod arogant, și nici cu faptul că cei de la Consiliul Județean Covasna nu au adus niciun argument puternic care să susțină această investiție” – spune Toró Attila.

Îngrijorare pentru situri și drumuri

Ecologiștii spun că fabrica de la Reci reprezintă un pericol real pentru două situri Natura 2000 din zonă, dar și pentru platoul Pivnița Uriașă de la Moacșa, ca loc cultural. De asemenea, ei spun că drumurile județului vor fi stricate. „Pentru volumul de muncă anunțat de cei de la Schweighofer va fi nevoie de circulația a 20.000 de TIR-uri anual, ceea ce ar strica infrastructura și așa precară a județului” – spune unul dintre protestatari. Un altul, venit din județul Harghita, ne-a spus că s-a alăturat acțiunii pentru că pădurile reprezintă una dintre cele mai însemnate bogății ale zonei, și este îngrijorat de pierderea acestui tezaur. „Investiția va afecta și județul Harghita, de aceea am răspuns prezent la această acțiune. Mă gândesc cu amărăciune că copiii mei nu vor mai apuca să vadă pădurile care au făcut parte din copilăria noastră. Așa cum scrie pe pancarta mea, problema de la Reci nu îi privește doar pe cei de la Reci, iar dacă va fi nevoie, voi veni și la alte acțiuni de acest gen” – ne-a declarat bărbatul. Un alt protestatar, venit de la Târgu Secuiesc, ne-a spus că s-a alăturat acestei acțiuni pentru că se simte responsabil pentru protejarea mediului. „Trebuie să ne protejăm mediul, care include flora, fauna, dar și oamenii. Dacă se vor exploata toate pădurile, va rămâne doar mizerie în urmă” – spune el.

Vor urma alte acțiuni

Protestatarii spun că această acțiune este doar începutul unui șir de alte manifestări prin care vor cere socoteală celor care dau autorizații pentru că, spun ei, sunt supărați pe aleșii județeni care au dat avize favorabile construcției, și nu pe investitorul austriac. „Funcționarii aleși de noi sunt cei care au aprobat această investiție și au declarat în mai multe rânduri că respectă legea. Se apropie alegerile, iar noi vom monitoriza și vom aduce la cunoștința publicului larg acele impacte asupra mediului pe care noi le-am prezis și care se vor întâmpla. Vom cere retragerea autorizației, momentan strângem semnături în acest sens, iar dacă nu vom avea izbândă, ne vom adresa instanțelor judecătorești” – spune Toró. Întrebat de ce tocmai acum ecologiștii au organizat acțiuni de protest, deși defrișările se întâmplă de ani de zile, Toró a spus că „acum s-a umplut paharul”. Acesta a adăugat că sunt exemple în țară care arată că o asemenea investiție va duce la tăieri și mai masive de copaci.

Dispută și la Consiliul Județean

Investiția de la Reci a fost discutată și în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Județean Covasna de miercuri. Președintele PPMT Covasna, Benedek Erika, și-a arătat din nou îngrijorarea față de această fabrică și a cerut explicații președintelui Tamás Sándor, care a adus argumentele deja cunoscute: legalitate și onestitate.

„Consiliul Județean Covasna nu ia decizii care nu țin de competența lui. Cei de la Schweighofer au obținut aprobări de la peste 40 de instituții ale statului, iar dacă o firmă obține toate avizele și autorizațiile necesare impuse de lege, atunci Consiliul Județean nu poate spune nu unei asemenea investiții. Noi am spus mereu că lucrăm legal, dar și omenește corect. De aceea i-am întrebat pe cei din Reci, pe cei care îi afectează direct această fabrică, ce părere au. Au fost organizate consultații și singura întrebare pe care au avut-o cei din Reci a fost: când putem depune CV-ul?” – a spus președintele CJ, Tamás Sándor. Acesta i-a reproșat liderului PPMT Covasna că și în acest partid sunt membri care una vorbesc și alta fac, referindu-se la Johann Taierling, consilier local la Târgu Secuiesc. „Să nu vină domnul Taierling de la PPMT și să îmi țină predici despre vânzarea pământului natal atâta timp cât el a vândut unor străini 250 de hectare de pădure. Desigur, toată lumea face ce vrea cu moștenirea de familie, dar atunci să nu amestecăm lucrurile” – a spus Tamás.

Protest politic sau nu?

Tamás a mai declarat că cei care protestează sunt de fapt activiștii PPMT puși în „pielea sferei civile”. La această afirmație a reacționat Toró Attila spunând că nici el, nici ceilalți membri ai Indigo nu sunt membri de partid și nici nu au de gând să înceapă o carieră politică. „Ar fi mai bine dacă Tamás Sándor nu ar ataca sfera civilă, ci ar încerca să rezolve problema împreună cu civilii. Îl liniștesc pe președintele Consiliului Județean și spun că până la alegeri îl vom trage lunar la răspundere dacă va fi nevoie” – a conchis Toró.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Eugen, 16 ianuarie 2014
,,Am putea lua exemplu de la societatea civilă românească. " Păi dumneavoastra, ce societate civila sânteţi? Pentru că văd că vă arătati îngrijorati de protectia mediului in România! Daca citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.