ACTUALITATE 12 ianuarie 2014

Protest împotriva fabricii de cherestea de la Reci

de Székely Emőke | 179 vizualizări

Grupul ecologist „Indigo”, constituit din zece organizaţii nonguvernamentale din judeţul Covasna, a lansat o scrisoare deschisă intitulată „Protestăm pe stradă împotriva comercializării intereselor comunitare” (Fabrica de cherestea de la Reci), prin care solicită locuitorilor județului, indiferent de provenienţă etnică sau apartenenţă politică, să se alăture acţiunii silenţioase de protest în data de 15 ianuarie (miercuri) între orele 16-19. Locul de desfăşurare a protestului va fi piaţa din faţa Consiliului Judeţean Covasna.

„Eliberarea autorizaţiei de construcţie pentru Fabrica de cherestea din Reci, în data de 24 decembrie 2013, de către conducerea Consiliului Judeţean Covasna înseamnă că aceasta, în locul reprezentării intereselor comunitare, a ales comercializarea acestor interese. Conducerea Consiliului a considerat a fi „neinteresantă” informarea comunităţii despre o decizie de interes public şi am constatat că foloseşte aceleaşi metode de creare de confuzii, dezinformare şi transferă răspunderea pe umerii altora, exact ca în perioada întregului proces de autorizare” – se arată în scrisoarea sus menționată.

Ecologiștii spun că în ciuda protestelor pe care le-au organizat nimeni nu s-a gândit să ceară și avizul comunității, iar argumentele lor au fost ignorate în mod constant, iar scrisoarea de protest semnată de 7.400 de persoane nu a primit niciun răspuns din partea Consiliului Județean.

„Președintele Consiliului Judeţean a făcut nenumărate declaraţii în care a anunţat că – pe lângă autorizaţiile organelor profesionale, competenţa lor se limitează doar la  aprobarea proiectelor, „pentru că altceva nu pot să facă”. Acest lucru însă nu corespunde realităţii, doar conducătorii Consiliului Judeţean – începând cu adoptarea planului de utilizare a terenurilor şi inclusiv autorizaţiile de protecţie a mediului – ar fi avut  posibilitatea asigurată de lege să reprezinte şi să pună în aplicare interesele comunităţii. Doar pentru aceasta au fost aleşi! Toată responsabilitatea pentru ignorarea intereselor comunităţii în perioada procesului de autorizare a fabricii de cherestea, precum şi toate daunele provocate de acestea asupra comunităţii îi revine Consiliului Judeţean” – spun cei de la Indigo.

Președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, a declarat joi că la fel ca și până acum, instituția pe care o conduce a acționat conform legii. „Noi am procedat legal şi corect. Am solicitat toate documentele necesare de la diferite instituţii, începând cu cele de la MapN şi terminând cu Agenţia de Mediu. Când o firmă aduce toate documentele, noi cei de la CJ nu avem altă posibilitate decât să întocmim autorizaţia în maximum 30 de zile. Firma austriacă a adus toate documentele completate (...) şi am dat autorizaţie de construcţie”, a declarat Tamás Sándor pentru Agerpres.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
HH, 13 ianuarie 2014
CATA TICALOSIE IN EXPLICATIA PRESEDINTELUI CONSILIULUI JUDETEAN ! INSTITUTIA SA DOAR COLECTEAZA AVIZE SI APROBA ! DE ASTA SE TAIE TOATE PADURILE !!!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.