Protest anti ACTA la Sfântu Gheorghe
Aproape 100 de persoane au luat parte sâmbătă la mitingul împotriva tratatului care stabileşte pedepse drastice pentru pirateria online.
Mobilizare pe site-urile de socializare și un grup de aproape 100 de persoane în centrul orașului – așa s-a alăturat Sfântu Gheorghe protestelor anti ACTA ce au avut loc în toată Europa. Protestul din Sfântu Gheorghe a fost organizat de către liderul PNL local, Mădălin Guruianu, și deși pe facebook și-au anunțat prezența în jur de 700 de persoane, la fața locului au fost mult mai puțini. Majoritatea erau tineri care purtau măști Anonymus și au adus cu ei pancarte pe care scria „stop ACTA” sau „anti ACTA”. Au fost și câteva afișe mai deosebite, unul dintre ele fiind ținut de către Csere Mihály, un informatician din Sfântu Gheorghe, pe care scria: „1984 in 2012?”
„În ciuda faptului că ACTA nu este o invenție autohtonă, poate fi foarte bine o lege românească, pentru că poate fi interpretată în multe feluri și este plină de portițe care se pot folosi împotriva utilizatorilor de internet. Ideea de bază era stoparea pirateriei și apărarea drepturilor intelectuaale, dar a ajuns la extremități care permit organelor competente să ne pândească și să ne sancționeze inclusiv pentru lucruri mărunte. E ca și cum am avea în permanență lângă noi un polițist, iar în clipa în care am călcat puțin strâmb, acesta ne poate amenda sau chiar închide. Aș putea compara ACTA cu vechea Securitate, faci o prostie și ești denunțat. Fiind vorba de un act internațional, nu sunt luate în considerare realitățile din diferitele țări, ci doar interesele unor companii americane. Dacă va intra ACTA în vigoare, internetul nu va mai exista în forma în care o știm azi. Vor dispărea site-uri ca Facebook sau YouTube. Pornind de la aceste premize, m-am gândit să vin cu acest afiș pentru a face o comparație între ceea ce prezintă romanul lui George Orwell intitulat 1984 și ACTA. În roman ni se prezintă o lume în care totul este controlat și urmărit de Big Brother, și la fel se poate întâmpla și în cazul în care ACTA va fi ratificat” – ne-a declarat Csere Mihály.
Un tânăr ascuns în spatele unei măști Anonymus ne-a declarat că se află la protest pentru că îi pasă de legile care sunt luate în această țară și pentru că atâta poate face el pentru a trage un semnal de alarmă către Guvern și Parlament. „Le cer aleșilor să nu ratifice acest act semnat până acum de către președintele Traian Băsescu pe modelul altor țări, gen Polonia sau Germania, care nu l-au ratificat” – ne-a spus tânărul.
ACTA este un act al cărui scop inițial a fost reglementarea și apărarea drepturilor de autor, dar prevederile acestuia nu sunt foarte clare, drept urmare pot fi încălcate grav și drepturile personale ale tuturor utilizatorilor de internet.
Prezent la Sfântu Gheorghe, președintele PSD, Victor Ponta, a declarat că în cazul în care va fi prim ministru, nu va semna ACTA în forma actuală, ci numai în cazul în care acesta se va axa doar pe apărarea drepturilor de proprietate intelectuală, nefiind puse în pericol intimitatea utilizatorilor de internet.