ACTUALITATE 12 noiembrie 2021

Propunere legislativă din experiență covăsneană: prioritate la avize pentru construcțiile prin fonduri europene

de Iulia Drăghici - Taraș | 727 vizualizări

Coordonatorii proiectului care a redat municipiului Sfântu Gheorghe prima clădire de birouri cu acreditare Passive House din România spun că au inițiat discuții cu parlamentarii UDMR Covasna să modifice legislația, astfel încât să permită obținerea de avize în regim de urgență în cazul proiectelor care derulează construcții din fonduri europene. 

Această soluție ar urma să faciliteze și absorbția de fonduri nerambursabile, spune unul dintre cei care au lansat ideea, Debreczeni László. 

Acest proiect mi-a dat ideea și domnul deputat Miklós Zoltán lucrează pe acest aspect și grupul de lucru al UDMR-ului: vrem să introducem o modificare legislativă, ca toate investițiile în construcții care se realizează prin proiecte de fonduri europene să primească avizele în regim de urgență, fără costuri suplimentare. Am învățat foarte mult din acest proiect în ceea ce înseamnă momentele grele. Țin foarte bine minte că pentru a primi autorizația de construire o singură zi a făcut diferența. Dacă primeam niște avize mult mai repede, nu aveam acest stres. Chiar asta am inițiat acum împreună cu Miklós Zoltán, ca să facem o astfel de modificare a legii. Degeaba spunem că nu putem să absorbim fonduri europene. Nu avem acele pârghii administrative ca să o facem. Chiar asta vrem să modificăm, ca să putem să absorbim mult mai multe fonduri”, a declarat joi, într-o conferință de presă a prezentării clădirii din birouri din Sfântu Gheorghe certificată Passive House, prima de acest gen din România, chiar și din Europa de Est, unul dintre coordonatorii proiectului, economistul și consilierul local UDMR în CL Sfântu Gheorghe, Debreczeni László.  

Peste 1,7 milioane de euro a costat crearea uneia dintre cele mai noi clădiri de birouri din județul Covasna. Inaugurată vara aceasta, clădirea este cu atât mai specială cu cât deține certificarea Passive House, fiind unică din punct de vedere energetic nu doar în România, ci și în Europa de Est. Ceea ce este cu atât mai mult de apreciat este că proiectul, realizat din fonduri europene, este creația unei echipe formată din specialiști din județul Covasna. 

Clădirea de birouri se află pe strada Oltului din Sfântu Gheorghe și este în prezent sediu al unei firme de IT. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.