ACTUALITATE 8 iulie 2013

Promovabilitate la Bac de 42,64% în Covasna

de Székely Emőke | 691 vizualizări

La Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe aproape 95% dintre elevi au trecut examenul maturității

Luni în jurul prânzului sute de elevi așteptau nerăbdători să vadă dacă au promovat sau nu examenul de Bacalaureat. La avizierele liceelor din Sfântu Gheorghe elevii, părinții, dar și profesorii așeptau afișarea rezultatelor, care s-a făcut fix la ora stabilită, adică 12. Unii s-au bucurat și se gândesc deja la anii studenției, în timp ce alții vor trebui să pună burta pe carte pentru a lua Bac-ul la toamnă.

Rezultate mai bune decât anul trecut

Rezultatele din acest an sunt cu 10 puncte procentuale mai bune decât cele din 2012, când promovabilitatea a fost de 32,42%, față de 42,64% acum, dar cu toate acestea Covasna se află în coada clasamentului pe județe în ceea ce privește procentul elevilor admiși. Județul fruntaș este Brăila, unde peste 74% din elevi au luat examenul, urmat de județele Cluj (70,99%) și Iași (67,55%). Cea mai mică rată de promovare s-a înregistrat în județele Ilfov (27,91%), Teleorman (42,49%), Harghita (43,04) şi Covasna. Locul nu tocmai bun din acest clasament este explicat de inspectorul șef al Inspectoratului Școlar al Județului Covasna, Keresztély Irma, prin faptul că școlile cu profil tehnologic au tras județul în jos. „Dacă ne uităm pe clasament, vedem că pe locurile fruntașe sunt județe unde numărul liceelor teoretice este mai mare decât la noi. În județul Covasna sunt 5 licee teoretice care nu pot compensa procentul mic de promovabilitate înregistrat la școlile tehnologice” – este de părere Keresztély Irma.

Elevii nu au învățat mai mult

În opinia inspectorului șef, creșterea ratei de promovare nu se datorează faptului că elevii promoției 2013 au fost mai conștiincioși sau au învățat mai mult, ci mai degrabă unei selecții făcute tocmai de ei. „La începutul anului școlar am avut 1.989 de elevi în clasele terminale, însă doar 1.572 au promovat liceul, restul fiind corigenți, repetenți sau în alte situații, de exemplu, nu au terminat școala din motive medicale. Dintre aceștia doar 1.385 s-au înscris la Bacalaureat, adică cei care au considerat că nu sunt destul de pregătiți nici nu s-au mai înscris la examen. Lor li s-au adăugat 301 de absolvenți ai seriilor anterioare și așa ajungem la suma de 1.686 de elevi înscriși la Bacalaureat” – a declarat Keresztély.

Jumătate dintre elevi au picat la Română

În ceea ce privește promovabilitatea defalcată pe liniile de predare, cei de la secția română au promovat examenul în procent de 54,53%, pe când cei de la secția maghiară în proporție de 37,01%. Cea mai grea probă s-a dovedit a fi cea de Limba și literatura română, unde doar 50,61% dintre absolvenți au fost admiși. La Limba și literatura maternă promovabilitatea a fost de 86,10%, la proba obligatorie a profilului de 69,53%, iar la proba la alegere de 77,85%. „Ceva nu este în regulă la Română, de aceea în următorul an școlar vom interveni cu inspecții neanunțate la profesorii de Limba și literatura română pentru a vedea profesorul la oră. Până acum nu am analizat calitatea cadrelor didactice, dar va trebui să vedem realitatea prin inspecții neanunțate. Nu vreau să devin o poliție a învățământului, însă trebuie să luăm măsuri” – afirmă inspectorul șef din cadrul IȘJ.

CNMV, lider detaşat în judeţ

De departe cea mai bună promovabilitate din judeţ s-a înregistrat la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, unde din cei 124 de elevi doar 7 au picat Bac-ul, procentul celor admiși fiind de 94,35%. Pe locul 2 în județ se află Liceul Teoretic „Székely Mikó” cu 85,06%, iar pe 3 Liceul Teoretic „Mikes Kelemen” cu 82,35%. Procente peste 50% s-au mai înregistrat la Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului (61,59%), Liceul Teoretic „Nagy Mózes” din Târgu Secuiesc (58,67%) și la Liceul Teoretic „Kőrösi Csoma Sándor” din Covasna (54,26%). La Liceul Teoretic „Baróti Szabó Dávid” din Baraolt procentul de promovabilitate a fost de doar 21,58%. Șefa IȘJ Covasna a dat și câteva explicații în legătură cu aceste rezultate spunând că procentul de promovabilitate de la CNMV a surprins-o plăcut. „Felicit elevii și profesorii de la „Mihai Viteazul”, au obținut rezultate remarcabile. Cred că dușul rece de acum doi ani, când doar 60% dintre elevi au promovat, i-a trezit, și iată că rezultatele apar, dovedind că se poate. În ceea ce privește Liceul „Mircea Eliade”, cu siguranță elevii au fost afectați de faptul că au învățat în alte corpuri de clădire decât cele cu care au fost obișnuiți, școala fiind în plin proces de modernizare. La fel cred că au fost afectați și de faptul că au mers la școală după masa. Ceea ce nu îmi pot explica, este procentul foarte mic înregistrat la Liceul „Nagy Mózes”. Pur și simplu nu știu ce s-a întâmplat” – a declarat Keresztély. Dintre elevii care au urmat cursurile unor licee teoretice, 63,76% au fost declarați admiși la Bac.

Cheia succesului este munca

La CNMV rezultatele examenului de Bacalaureat au fost cele mai bune din județ, așadar este evident că cei din conducerea școlii sunt mulțumiți. Directoarea Luminița Costea ne-a declarat că în opinia ei cheia succesului este munca. „Sunt mulțumită de rezultatul elevilor, iată că eforturile depuse au adus roadele scontate. Consider că munca este unica cheie a succesului, și doresc să le mulțumesc tuturor colegilor mei care pe parcursul acestui an școlar au muncit din greu, părinților și desigur elevilor, pentru că până la urmă ei au fost cei care au dat examenul. Îmi pare rău pentru cei câțiva elevi care au promovat fiecare examen în parte, înă nu au reușit să aibă media 6, și astfel nu au fost admiși. Avem 3 astfel de cazuri din cei 7 elevi care au picat Bac-ul” – ne-a declarat Luminița Costea. De când s-a schimbat conducerea CNMV acum doi ani, rezultatele obținute la Bacalaureat au fost din ce în ce mai bune la această școală. Acum doi ani rata de promovabilitate a fost de 64,34%, acest procent s-a îmbunătățit simțitor un an mai târziu, ajungând la 81,87%. În 2012 conducerea școlii a fost mulțumită de rezultat, dar iată că acum elevii de la CNMV au fost și mai buni și se apropie de promovabilitate de 100%.

Eșecuri la școlile vocaționale și tehnologice

Anul acesta procentul de promovabilitate la școlile vocaționale a fost de doar 33,69%, ceea ce o nemulțumește pe Keresztély Irma. Astfel, la Liceul de Artă „Plugor Sándor” din Sfântu Gheorghe promovabilitatea a fost de 39,62%, la Școala Normală „Bod Péter” din Târgu Secuiesc de 38,46%, în timp ce la cele două licee reformate din Sfântu Gheorghe și Târgu Secuiesc au promovat examenul 27,69%, respectiv 20,97% dintre elevi.

La fel ca în anii trecuți, cele mai slabe rezultate au fost înregistrate la absolvenții școlilor tehnologice. Astfel, la nivel județean promovabilitatea la aceste școli a crescut puțin, dar și așa abia a ajuns la 15%. La Grupul Școlar „Berde Áron” promovabilitatea a fost de 24,21%, la Grupul Școlar „Kós Károly” de 17,65%, iar la Grupul Școlar „Constantin Brâncuși” au promovat doar 16,67% dintre elevi. La „Puskás Tivadar” promovabilitatea a fost de 15,49%, iar în clasament urmează „Gábor Áron” Târgu Secuiesc cu 15,25%, „Nicolae Bălcescu” Întorsura Buzăului (12,5%), iar cel mai slab rezultat s-a înregistrat anul acesta la Grupul Școlar „Apor Péter” Târgu Secuiesc, unde au promovat Bac-ul 11,5% din absolvenți.

Elevii de la Mikes Kelemen care au luat Bacul șiau ștampilat pe frunte sau pe braț „Admis”

Rezultate BAC 2013 CNMV - 9

Bucurie fără margini

În curtea CNMV elevii și-au manifestat bucuria fiecare în felul lui. Unii s-au îmbrățișat, alții săreau și strigau. Una dintre cele mai bune eleve ale Colegiului, Alexandra Neagu, ne-a spus că a luat note peste 9 la Română și Matematică, și 10 la Fizică. „Nici nu m-am mai uitat la medie, mă bucur enorm. Vreau să merg la o facultate de fizică” – ne-a declarat ea. Un grup numeros de absolvenți fericiți am găsit și la Liceul Teoretic „Mikes Kelemen”. Aceștia au găsit un mod original de a se bucura, astfel că cei care au luat Bac-ul și-au ștampilat pe frunte sau pe braț „Admis”. „Am găsit acasă această ștampilă și mi s-a părut o idee bună să o aduc cu mine, astfel noi ne bucurăm într-un fel aparte” – ne-a declarat inițiatoarea „ștampilării”. Aceasta ne-a mai spus că examenul în sine nu a fost foarte dificil, iar cei care au învățat măcar în ultimul an de liceu l-au putut lua fără prea multe probleme. Nu de aceeași părere este un tânăr de la „Puskás Tivadar”, care spune că subiectele au fost grele, și deși a învățat nu a reușit să ia 5 la nicio materie. Pentru el și ceilalți colegi ai lui care au fost declarați respinși rămâne speranța că după contestații sau la toamnă poate va fi mai bine.

Rezultatele prezentate mai sus sunt parțiale, contestațiile au fost primite luni după afișarea rezultatelor. Cât va fi rata de promovaare a acestei sesiuni de Bacalaureat vom afla vineri, când vor fi publicate notele finale ale elevilor.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
lili, 9 iulie 2013
E bine.... ca nu e mai rau..... Dna Kerestesztely parca-i jurnalist, parca ar face un reportaj, dumneaei spune abia acum(cand de fapt rezultatele proaste din invatamantul covasnean sunt demult..) ca citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.