ACTUALITATE 19 mai 2021

Proiectul bazinului de înot de la Întorsura Buzăului nu a primit aviz ISU pentru că nu respectă cerințele securității la incendiu

de Iulia Drăghici - Taraș | 3136 vizualizări

Cu toate că demersul pentru construirea bazinului de înot la Întorsura Buzăului ar fi trebuit să intre în linie dreaptă, după ce s-a atribuit constructorul, la fața locului, adică în zona Gheorghe Doja din oraș, unde urmează să fie ridicată construcția coordonată de Compania Națională de Investiții (CNI), nu se vede nicio mișcare. Asta pentru că sunt necesare modificări în proiect, ne-a spus primarul Raul Urdă. Probleme sunt la emiterea avizului privind securitatea la incendiu, ne-a confirmat și ISU Covasna. 

Proiectul s-a atribuit unui constructor. Avem mici probleme cu autorizația ISU. Deși acest proiect a fost făcut în peste 20 de locații, nu știu exact, același proiect la Covasna nu a primit autorizație ISU. Avem două pagini de negații, că nu corespund anumite lucruri. Le-am trimis proiectantului, a făcut modificările cerute de ISU și vineri sau joi ne-au dat răspuns și a mai rămas o pagină de negații. Urmează să le trimitem din nou proiectantului, să le modificăm cum cere ISU și să revenim din nou cu cerere pentru a ne autoriza. Deși trebuia să începem lucrările, nu putem din cauza faptului că nu avem avizul ISU. Negațiile erau de felul următor: lungimea scărilor nu e cea necesară, lungimea ușilor nu e cea necesară, adică erau probleme de structură a clădirii”, ne-a spus, într-un interviu, săptămâna trecută, primarul Raul Urdă. 

În acest context, ISU Covasna ne-a transmis că într-adevăr au fost depuse două cereri de emitere a avizului de securitate la incendiu pentru acest obiectiv și că au fost respinse pentru că acestea conțineau nereguli.   

Cererile de emitere a avizului de securitate la incendiu au fost respinse pe motivul nerespectării prevederilor reglementărilor tehnice specifice privind cerința fundamentală „securitatea la incendiu”, nereguli ce au fost trecute punctual în adresele de respingere a cererii, cu trimitere la prevederea legală încălcată. 

Observațiile (neregulile), constatate ulterior (cea de-a doua respingere a cererii de emitere a avizului), au rezultat în urma nesoluționării tuturor aspectelor semnalate, ori în urma modificărilor propuse prin proiect pentru soluționarea neregulilor anterioare, nu au fost realizate în concordanță cu respectarea  tuturor cerințelor din reglementările tehnice specifice, fapt pentru care, conform prevederilor art. 17 (1) din Normele metodologice, aprobate prin OMAI 129/2016, cu completările și modificările ulterioare, s-a impus emiterea celei de-a doua adrese de respingere.

Față de cele prezentate, considerăm că nemulțumirea creată, nu poate fi pusă în seama instituției noastre, care nu a făcut decât să pună în aplicare prevederile legale specifice activității de avizare – autorizare”, se arată într-un răspuns transmis ziarului Observatorul de Covasna de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) „Mihai Viteazul” al județului Covasna. 

Se discută și racordarea bazinului la centrala orașului 

Într-o hotărâre a Consiliului Local din 2019, în care s-a prevăzut predarea amplasamentului către Compania Națională Investiții (CNI), Întorsura Buzăului și-a asumat și că „amplasamentul este viabilizat, conform documentelor urbanistice, cu respectarea reglementărilor în vigoare”, dar și că va asigura finanțarea din bugetul local cheltuielile pentru racordurile la utilități (electrice, apă, canal, termic, etc.). 

Între timp, CNI a dat aviz favorabil autorităților din Întorsura Buzăului ca în loc de gaz (cum era trecut în proiectul inițial, deși în oraș nu există această facilitate), bazinul să fie încălzit cu agent termic de la centrala orășenească. 

Încercăm să eficientizăm astfel și centrala termică a orașului”, ne spunea săptămâna trecută primarul Raul Urdă. 

De asemenea, Consiliul Local Întorsura Buzăului s-a obligat „ca după predarea amplasamentului și a obiectivului realizat, să mențină destinația acestuia și să-l întrețină pe o perioadă de minim 15 ani”, conform prevederilor la hotărârea 63/2019.   

Potrivit site-ului CNI, proiectul cu titlul „Bazin de înot, Oraș Întorsura Buzăului, str. Gheorghe Doja” este în derulare. Suma care va fi investită aici este de peste 10,4 milioane de lei, conform aceleiași surse. 

Pe lista sinteză a Companiei Naționale de Investiții mai figurează și alte locații din județ la capitolul „bazine de înot”, printre care Barcani, Reci, Târgu Secuiesc, Covasna sau Sfântu Gheorghe. 

Când a fost într-o vizită de lucru în județul Covasna, în februarie, la Sfântu Gheorghe ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, întărea promisiunea că Întorsura Buzăului va avea bazin de înot didactic. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.