ACTUALITATE 14 ianuarie 2011

Proiecte noi la Sita Buzăului

de Andreea Dabija Kelemen | 74 vizualizări
Săptămâna aceasta a avut loc prima şedinţă din acest an la Consiliul Judeţean (CJ) cu primarii din Covasna. Referitor la sumele distribuite pentru judeţ prin Legea nr.286/2010 privind bugetul de stat pe anul 2011, primarul comunei Sita Buzăului, Constantin Filofi, declară că se putea şi mai rău, deoarece mereu s-au vrut mai mulţi bani decâţi s-au primit. În ceea ce priveşte finalizarea investiţiilor, la Sita Buzăului mai

Săptămâna aceasta a avut loc prima şedinţă din acest an la Consiliul Judeţean (CJ) cu primarii din Covasna. Referitor la sumele distribuite pentru judeţ prin Legea nr.286/2010 privind bugetul de stat pe anul 2011, primarul comunei Sita Buzăului, Constantin Filofi, declară că se putea şi mai rău, deoarece mereu s-au vrut mai mulţi bani decâţi s-au primit.

În ceea ce priveşte finalizarea investiţiilor, la Sita Buzăului mai sunt trebuincioase sume destul de importante, astfel că 950.000 de lei sunt necesari pentru canalizarea şi staţiile de epurare din Satul Zăbrătău şi Crasna, unde Primăria contribuie cu un procent de 10%, iar baza sportivă  necesită 450.000 de lei pentru finalizare.

În categoria proiectelor noi din Sita Buzăului intră două programe pentru care la momentul actual se doreşte finalizarea studiilor de fezabilitate. Printr-un program susţinut de U.E, Guvernul României şi Ministerul Mediului şi Pădurilor, se abordează proiectul „Reabilitarea sistemului de încălzire centralizată pentru centrul comunei Sita Buzăului''. Programul constă în acordarea unor sume fixe, din bugetul Fondului pentru mediu, în funcţie de tipul instalaţiei. Astfel se doreşte realizarea unei reţele de termoficare cu biomasă: tocarea resturilor din păduri. Valoarea unei finanţări este de 1 milion de lei cu 20% cofinanţare a Primăriei.

„Sperăm să dăm astfel agent termic într-o manieră mult mai economică instituţiilor care momentan cheltuiesc mult având centrale proprii pe lemne. Prin acest proiect dorim reducerea substanţială a cheltuielilor, preconizăm chiar la jumătate”, a declarat primarul Constantin Filofi.

Un alt proiect important pentru care studiile de fezabilitate sunt în curs de finalizare, este acela al „Modernizării reţelei stradale 23A Valea Zăbrătăului''. Valoarea estimativă a proiectului este de 1,5 milioane de euro pentru 10 km de reţea stradală.

De asemnea, Primăria Sita Buzăului a înaintat documentaţii la CJ privind proiectul „Extinderea, mansardarea Şcolii cu clasele I-VIII Nicolae Russu''. Extinderea este binevenită, ciclul gimnazial din satul Ciumernic, care are la ora actuală sub 10 elevi în clasă, nu respectă noua lege a învăţământului în mediul rural şi elevii vor fi nevoiţi să se mute la şcoala din centrul comunei Sita Buzăului.

„Eu consider că facem rău stricând tot ce e bun, ce rezolvăm cu chestia asta... înseamnă tot cheltuieli, în special cu transportul. Şi ce dacă sunt doar 8 sau 10 elevi în clasă! Şcoala din Ciumernic e pusă la punct, am încercat să oferim copiilor toate condiţiile. Eu mă lupt să ţin acest ciclu gimanzial, să sperăm că totul va fi bine pentru elevi'',  a spus primarul Constantin Filofi.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.